Ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του στο υπουργείο Εξωτερικών με τον κύπριο ομόλογό του | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: Δεν απειλούμε, δεν εκφοβιζόμαστε από παράνομες ενέργειες

Απαράδεκτο να υπονομεύεται με τέτοιο ιταμό τρόπο το κλίμα των διερευνητικών επαφών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Παράδειγμα οξύμωρου η τουρκική διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Εθνη για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Τουρκικών παρενοχλήσεων συνέχεια στο «Nautical Geo»
Protagon Team

Λίγες ώρες μετά τις προσβλητικές δηλώσεις (εδώ) του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί ελληνικού κόμπλεξ απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε ξανά στην επίμονα προκλητική ρητορική της Αγκυρας, παραμονές μάλιστα του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας.

Αφορμή αποτέλεσε η επιστολή διαμαρτυρίας του τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη (φωτογραφίες κάτω), ο κ. Δένδιας χαρκακτήρισε απαράδεκτο η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν καν αυτές λάβουν χώρα.

«Τελευταίο παράδειγμα», είπε, «είναι η επιστολή του τούρκου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου: Διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από αυτά τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει ακάλυπτα τα νησιά σε κάθε εξωτερική απειλή».

«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες, που εκτοξεύει κατά ριπάς η Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες […] Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει στη γείτονα ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι τουρκικές προλήσεις συνεχίστηκαν πάντως και επί του πεδίου, με νέα παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», αυτή τη φορά στην Κύπρο.

Οπως είχε γίνει προ εβδομάδων και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, τουρκικά πολεμικά παρενόχλησαν διά ασυρμάτου το γαλλικό σκάφος ενώ αυτό επιχειρούσε στο δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το μήνυμα από την τουρκική φρεγάτα καλούσε το «Nautical Geo» να απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς όπως αναφερόταν, επρόκειτο για τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οπως έπραξε και στην Κρήτη, ο κυβερνήτης του γαλλικού πλοίου αγνόησε την τουρκική προειδοποίηση, επικαλούμενος νόμιμη Navtex από τις κυπριακές αρχές και συνέχισε κανονικά τις έρευνές του.