Ζούμε στην καλύτερη δυνατή εποχή; Ή μήπως στην χειρότερη, σε αυτή που πλησιάζει περισσότερο από ποτέ στην καταστροφή του πλανήτη μας; Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον ή πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια ζοφερή δυστοπία;
Αυτό αναρωτιέται ο έγκριτος αρθρογράφος των Financial Times, Γκίντεον Ράχμαν, με αφορμή τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν δυο εξαιρετικά προβεβλημένοι επιστήμονες, ο βρετανός φυσιοδίφης και κινηματογραφιστής Ντειβιντ Ατένμπορο και ο αμερικανός ιδρυτής της Microsoft, δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς.
Ο σερ Ντέιβιντ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή -μάλιστα, σε ένα πρόσφατο πρόγραμμα του BBC, με τίτλο «Climate Change: The Facts», υποστήριξε ότι αν δεν δράσουμε γρήγορα, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ένα καταστροφικό μέλλον, όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η ρύπανση των ωκεανών και η εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων.
Από την άλλη, ο Γκέιτς δηλώνει αθεράπευτα αισιόδοξος, πεπεισμένος ων πως «όλα αποδεικνύουν πως η καλύτερη εποχή για να γεννηθεί κανείς είναι σήμερα» -μάλιστα, επ’ αυτού επιχειρηματολογεί με συγκεκριμένες στατιστικές, όπως το ότι το 1990, σχεδόν το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε ακραία φτώχεια, αλλά μέχρι το 2015 ο αριθμός αυτός έπεσε στο 10%, ενώ και τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας μειώθηκαν δραματικά επίσης κατά την ίδια περίοδο.
Οπότε, ποιος προσεγγίζει την κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία; Ο Γκέιτς ή ο Ατένμπορο;
«Οι δύο άνδρες εξετάζουν διαφορετικά πράγματα. Ο Γκέιτς επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ευημερία, ενώ η προτεραιότητα του Ατένμπορο είναι ο ευρύτερος φυσικός κόσμος που μας περιβάλλει. Αυτό που είναι λιγότερο ξεκάθαρο είναι το κατά πόσο ο Αμερικανός είναι πραγματικά αισιόδοξος ότι η τεχνολογική πρόοδος θα καταφέρει να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υποστήριξε ότι ο πλανήτης πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερο από 20% μέχρι το 2030, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο των προ-βιομηχανικών εποχών – ένα επίπεδο που θεωρείται «επικίνδυνο». Αλλά ο Γκέιτς πιστεύει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα από αυτό, υποστηρίζοντας πρόσφατα ότι “εάν σταματήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα, θα ζούμε εγγυημένα σε ένα κόσμο θερμότερο κατά 4C στο μέλλον”», σημειώνει ο Ράχμαν.
Ποιος βρίσκεται λοιπόν πιο κοντά στην αλήθεια, αναρωτιέται ο αρθρογράφος;
«Υποψιάζομαι ότι ο Γκέιτς πιστεύει ορθά ότι η τεχνολογική πρόοδος μπορεί τελικά να λύσει ή έστω να μετριάσει πολλά από τα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αλλά φοβάμαι ότι ο σερ Ντέιβιντ έχει δίκιο να ανησυχεί ότι αυτές οι τεχνολογικές ανακαλύψεις θα έρθουν πολύ αργά προκειμένου να αποφευχθεί τελικά η ανήκεστη βλάβη που θα έχουμε ήδη προκαλέσει στο περιβάλλον. Το αναπάντητο ερώτημα είναι εάν η τεχνολογική αυτή αλλαγή θα συμβεί αρκετά γρήγορα προκειμένου να προστατεύσει την ίδια την ανθρωπότητα», καταλήγει ο Ράχμαν.