| Shutterstock
Επικαιρότητα

Απαγόρευση στις «θεραπείες μεταστροφής» για σεξουαλικό προσανατολισμό σε ευάλωτα άτομα

Τροπολογία Πλεύρη στη Βουλή - Τι είναι οι λεγόμενες θεραπείες μεταστροφής - Με τον όρο «ευάλωτα» εννοούνται τα ανήλικα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ή αυτά που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση
Γιάννης Δεβετζόγλου

Τροπολογία σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται η απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής στα ευάλωτα άτομα από γιατρούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οι «θεραπείες μεταστροφής» είναι οι μέθοδοι που επιχειρούν να εξαναγκάσουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή την ταυτότητα του φύλου τους. Με τον όρο «ευάλωτα», στο σχέδιο νόμου, εννοούνται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που είναι ανήλικα ή αυτά που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση (άτομα με νοητική υστέρηση κ.λπ.).

«Πρόκειται για παρεμβάσεις είτε σωματικού τύπου (χορήγηση ορμονών κ.λπ.) είτε ψυχολογικού τύπου, ώστε να “πειστεί” το παιδί ότι δεν είναι ομοφυλόφιλο. Το βασικό είναι να μη δίνονται καθόλου τέτοιες θεραπείες, διότι απλώς δεν υπάρχουν», εξηγεί στο Protagon ο Βασίλης Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τροπολογία κατατέθηκε καθώς η χώρα μας θα πρέπει να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο απαγορεύει αυτού του τύπου τις θεραπείες. «Στον σύγχρονο πολιτισμό, κανένας ενήλικας δεν μπορεί να πιέσει ένα παιδί να αλλάξει σεξουαλική κατεύθυνση. Και επίσης, ποιος 20χρονος άντρας θα υποβληθεί σε θεραπεία με ενέσεις για να του αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό… Και να το κάνει, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι» συμπληρώνει ο ίδιος.

Επίσης, εξηγεί ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν και γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους και γιατροί που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους υποθέσεις, χωρίς όμως καμία επιτυχία στην υποτιθέμενη «θεραπεία».

Επιπλέον, δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα για αυτές τις παρεμβάσεις, διότι όπως εξηγεί ο κ. Μποζίκας, όλα γίνονται εν κρυπτώ. «Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη του νομοθετικού πλαισίου, είναι σοβαρό το θέμα της πίεσης που δέχονται αυτοί οι άνθρωποι», καταλήγει ο ίδιος.

Με την τροπολογία:

* Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και όποιος εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους.

* Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.

* Οι παραβάτες μπορούν να υποστούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία εδώ.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος της εβδομάδας.