Αγώνας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παρά το κλείσιμο των καταστημάτων από την Τετάρτη | SOOC
Επικαιρότητα

Απαγόρευση απολύσεων λόγω κορονοϊού – Τι θα ισχύσει για τους εργοδότες

Στα σχέδια της κυβέρνησης τα «αντίποινα» κατά των εργοδοτών που απολύουν εν μέσω κρίσης του Covid-19. Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Protagon Team

Στην απαγόρευση των απολύσεων από επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορονοϊού, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Mεταξύ άλλων στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου, ως μέτρο ανάσχεσης των απολύσεων, είναι η θέσπιση ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στις προβλέψεις των ειδικών ενισχύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι των μέτρων ενίσχυσης, που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας, θα είναι μόνο όσοι εργοδότες διατηρήσουν το προσωπικό τους, παρά το γενικό lockdown στην αγορά.

«Καμιά επιχείρηση, η οποία θα μπορεί να μπει στις ρυθμίσεις των μέτρων που επιλέγει σήμερα η κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να τα υλοποιήσει, αν προχωρήσει σε απολύσεις», ήταν η χαρακτηριστική προειδοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (σε δηλώσεις του στο Μega).

Ομοίως και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι το πακέτο μέτρων θα τελεί υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις και οι εργοδότες θα διατηρήσουν ακέραιο το εργατικό δυναμικό τους.

Οσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19», στις επιχειρήσεις ή στους εργοδότες που επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Αντίστοιχα για την είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (ύψους 400-500 ευρώ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες), οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στην (υπό διαμόρφωση) νέα πλατφόρμα της «ΕΡΓΑΝΗ» τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλουν την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος  «ΕΡΓΑΝΗ».