Ας βρει κάποιος ένα επιχείρημα στον Σόιμπλε, για να το πει στους γερμανούς βουλευτές και πολίτες, μπας και μειωθεί το χρέος μας | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Γιατί ο Σόιμπλε επιμένει να μη θέλει «κούρεμα» του χρέους

Την εκτίμησή του ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου -τελικά, στο ορθόδοξο Πάσχα- εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Protagon Team

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε, στο περιθώριο του Ecofin, ότι οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Ο Σόιμπλε, μειώνει ωστόσο τις προσδοκίες σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους -θέμα που άνοιξε επισήμως τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί του παρόντος η όποια συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά για λόγους πρεστίζ.

«Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για τους γερμανούς βουλευτές και πολίτες που μπορεί να τους πείσει για τον λόγο που θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το σχόλιο αυτό του Σόιμπλε απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό και στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπου η κατάσταση για την κυβέρνηση με δεδομένες τις εξελίξεις στο Προσφυγικό είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, σχολιάζουν οι ειδικοί. Η παραπάνω άποψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει ευκαιρίας δοθείσης -το έκανε και σήμερα- ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Με δεδομένο ότι το Ταμείο αναδεικνύει το θέμα του χρέους ως μείζον, ίσως οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν αυτή την παραχώρηση.

Το θέμα για έναρξη της συζήτησης σχετικά με το ελληνικό χρέος άνοιξε τη Δευτέρα στο Eurogroup ο πρόεδρός του. Προτού ακόμη τελειώσει η συνάντηση, κυκλοφόρησε ευρέως η διαρροή ότι είπε στους υπουργούς Οικονομικών ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση τον Απρίλιο.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση ο Ντάισελμπλουμ δεν επανέλαβε τα περί Απριλίου, τοποθέτησε όμως την έναρξη της συζήτησης «στο εγγύς μέλλον» χρησιμοποιώντας μια επιχειρηματολογία πιο κοντά στα όσα λέει το ΔΝΤ. Δεν θα λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους, είπε ουσιαστικά ο Ντάισελμπλουμ, υιοθετώντας μια πάγια θέση του ΔΝΤ. Πολλές φορές χρησιμοποίησε άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup και την εικόνα ενός παζλ στα κομμάτια του οποίου περιλαμβάνονται τόσο τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις όσο και οι κινήσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Η τοποθέτηση αυτή του Ντάισελμπλουμ δημιούργησε ικανοποίηση στην Αθήνα με την κυβέρνηση να προσδοκά τώρα απομείωση του χρέους αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τα δύο θέματα να τρέχουν σχεδόν παράλληλα. Ερωτηθείς εάν αυτό είναι εφικτό, δηλαδή να τρέξουν παράλληλα τα δύο θέματα, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε «και ναι και όχι». Οπως εξήγησε, «μπορούμε να μιλήσουμε για τα νούμερα του χρέους νωρίτερα, πρέπει όμως να ξέρουμε τα μέτρα και το συνταξιοδοτικό. Όλα τα στοιχεία θα συνθέσουν ένα παζλ τους επόμενους μήνες».

Το θέμα, βέβαια, συνοψίζεται στο τι μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα στην Αξιολόγηση που ξεκινά τις επόμενες ημέρες -αφού το κουαρτέτο επιστρέφει την Τρίτη- και, κατ’ επέκταση, τι τίμημα θα κληθεί να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει η πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Οταν ξεκαθαρίσουν οι απαιτήσεις των δανειστών θα μπορεί κάποιος να πει με ασφάλεια το αν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ήταν θετικές ή, απλώς, έκρυβαν την παγίδα σκληρών μέτρων.

Μα, όλα είναι για λόγους πρεστίζ, ανόητοι! (Aris Oikonomou / SOOC)

To βέβαιο είναι ότι αυτό που είχε δηλώσει στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2016, ήταν απολύτως αληθές και ακριβές. «Μήνες, όχι μόνο κάποιες εβδομάδες, αναμένεται διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», όπως είχε δηλώσει τότε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η διαφωνία ΔΝΤ και ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησαν στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περισσότερη προσπάθεια στο ασφαλιστικό και μια συμφωνία της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει» στο πρόγραμμα, δήλωσε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν «ξεπεράσει» τις διαφωνίες τους για τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την «εαρινή σύνοδο» του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. «Αυτό μου φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα», εκτίμησε. Ο Σαπέν, δήλωσε επίσης πως είναι «πεπεισμένος» πως είναι «απολύτως πιθανό να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς κούρεμα» –καθαρή απομείωση του ύψους του– κάτι που θεωρείται «κόκκινη γραμμή» από ορισμένους. Είναι πιθανό να «παίξουμε» με την ωρίμανση του χρέους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τώρα, πια, πάντως, λύθηκε και η απορία μας περί Πάσχα – κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι ο λόγος γινόταν για εκείνο των καθολικών ή των ορθοδόξων. Το ζήτημα είναι ότι, και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει η Μεγάλη Εβδομάδα του πένθους και της λύπης. Μένει να φανεί το εάν θα έχει Ανάσταση…