Σε πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξελίχθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Παρά το κοινοβουλευτικό «μασάζ» της Δευτέρας από τον υπουργό Σταύρο Κοντονή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζαν ενστάσεις επί του νομοσχεδίου -ειδικά για τη διάταξη περί αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15- στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρέμεινε και την Τρίτη η ανησυχία για τυχόν «απροσδόκητες» διαρροές.
Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την απειλή της κοινοβουλευτικής ήττας καθώς εκτός της εκπεφρασμένης άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 που προβλέπει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου υπό προϋποθέσεις από την ηλικία των 15 (πλην του Κώστα Ζουράρι που ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει), εμφανιζόταν να υπάρχουν ακόμα (τουλάχιστον τέσσερα) μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απρόθυμα να υπερψηφίσουν τη σχετική διάταξη.
Εξάλλου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη είχε ανακοινώσει κατά την ομιλία της στη Βουλή ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία του νομοσχεδίου που αφορά την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως η διατύπωσή της θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα ψηφίσουν «παρών» στο άρθρο 3 , με εξαίρεση τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, που προεξόφλησε ότι θα ψηφίσει «ναι».
Παρέμβαση Καμίνη
Η σχετική απόφαση ελήφθη το πρωί της Τρίτης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αντικείμενο τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος στην ψήφιση του σχεδίου νόμου. Νωρίτερα ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να είναι ενωμένη η δημοκρατική παράταξη στη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη «και να ψηφίσει με βάση τις κοινές μας άξιες».
Η ΔΗΣΥ ζήτησε την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί, πρότεινε αλλαγές, ώστε όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου να προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, διευκρίνισε ότι τόσο η επικεφαλής Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη, όσο και ο ίδιος, αλλά και ο εισηγητής του νομοσχέδιου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο βουλευτής Γιάννης Τσελέπης, επειδή θα απουσιάζουν, θα αποστείλουν επιστολική ψήφο.
«Το νομοσχέδιο χρήζει περαιτέρω αλλαγών. Φάνηκε ότι ήταν ένα γονατογράφημα στο οποίο μέχρι τελευταία στιγμή γίνονται τροποποιήσεις. Πρέπει να αποσυρθεί για να ανοίξει ειλικρινής διάλογος πάνω σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και ευαίσθητο θέμα», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.