Ο Μπολτ με τον προπονητή του, τον γυμναστή-θρύλο των σπριντ, Γκλεν Μιλς | Facebook/UsainBolt
Επικαιρότητα

Τα τελευταία 100 μέτρα του «ταχύτερου για πάντα»

Πάνω από 200.000 φίλαθλοι υπέβαλαν (ηλεκτρονική) αίτηση για ένα εισιτήριο με θέα στο τελευταίο κατοστάρι του τζαμαϊκανού σούπερ-σταρ. Ολοι θέλουν να είναι εκεί, όταν ο πλέον αναγνωρίσιμος «ήρωας των σπορ» μετά τον Μοχάμεντ Αλι και τον Πελέ θα περνάει στην Ιστορία
Sportscaster

Το τελευταίο σόου του Γιουσέιν Μπολτ -στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου (4-13 Αυγούστου)- άρχισε πολύ πριν ο τζαμαϊκανός σούπερ-σταρ πάρει τη θέση του στον βατήρα για το πρώτο του κατοστάρι. Κλασικά. «Η ήττα είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε στους δημοσιογράφους που επί μία ολόκληρη ώρα τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Στον τελικό θα είμαι έτοιμος, όπως πάντα. Το γνωρίζετε όλοι σας: όταν εμφανίζομαι για να αγωνιστώ, είμαι 100% σίγουρος».

Κι αν, παρ’ όλα αυτά, χάσει; Μήπως, τότε, αναθεωρήσει την απόφασή του να εγκαταλείψει τον στίβο; Η αίθουσα τραντάχτηκε από τα γέλια. Την ερώτηση την είχε αποτολμήσει ένας δικός του άνθρωπος, ένας συμπατριώτης του. «Απ’ όλους εδώ μέσα, βρέθηκε να μου μιλήσει για ήττα ένας Τζαμαϊκανός…», παρατήρησε ο Μπολτ με επιτηδευμένη έκπληξη. Υστερα χαμήλωσε τον τόνο της φωνής του: «Την απόφασή μου την έχω πάρει, δεν αλλάζει. Ακόμη κι αν ηττηθώ, θέλω να ηρεμήσω και να ξεκουραστώ».

Οταν ρωτάνε τον Μπολτ: «και τι θα γίνει άμα χάσεις;» (Reuters)

Αυτό ήταν, λοιπόν. Ενας προκριματικός στα 100 μέτρα (το βράδυ της Παρασκευής), ένας ημιτελικός (το βράδυ του Σαββάτου), ο τελικός (κι αυτός το Σάββατο, στις 23:45 Ελλάδος) και η σκυταλοδρομία 4Χ100 το άλλο Σάββατο (12/8). Κι έπειτα, ο άνθρωπος – «αστραπή» θα περάσει στην Ιστορία. Αν όχι ως ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών, αναμφίβολα ως η μεγαλύτερη ατραξιόν του κλασικού αθλητισμού την τελευταία δεκαετία.

Πάνω από 200.000 φίλαθλοι υπέβαλαν (ηλεκτρονική) αίτηση για ένα εισιτήριο με θέα στο τελευταίο κατοστάρι του Μπολτ, όμως το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου χωράει μόνον 60.000. Τα απογευματινά – βραδινά αγωνίσματα του προσεχούς Σαββάτου κατέγραψαν το πρώτο sold-out της διοργάνωσης. Ακόμη και τα 70.000 εισιτήρια (το 10% του συνόλου, για όλες τις μέρες των αγώνων) που κυκλοφόρησαν προς τιμήν του -αποκλειστικώς για παιδιά- με κόστος 9,58 λίρες Αγγλίας (ακριβώς όσο και το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα), εξαφανίστηκαν. Ολοι σκέφτηκαν να τα κρατήσουν ως ενθύμιο των τελευταίων παραστάσεων του υπεραθλητή. Επειδή η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση, οι διοργανωτές τύπωσαν μερικά -ακόμα- εισιτήρια προς 12,91 λίρες (το παγκόσμιο ρεκόρ του Βρετανού Κόλιν Τζάκσον στα 110 μέτρα εμπόδια), προς 18,29 λίρες (το παγκόσμιο ρεκόρ του Βρετανού Τζόναθαν Εντουαρντς στο τριπλούν), και προς 52,94 λίρες (το παγκόσμιο ρεκόρ της Σάλι Γκάνελ στα 400 μέτρα εμπόδια).

Ο Μπολτ με τον Καναδό Ντε Γκράσι στον ημιτελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (Reuters)

«Αυτή η κίνηση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Ελπίζω, πολλά παιδιά να εμπνευστούν από το ταλέντο μου και να αρχίσουν προπονήσεις στον στίβο», είπε ο Μπολτ στους δημοσιογράφους. Αλλά, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) και παλιά δόξα του στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, περιμένει από τον Μπολτ να αναλάβει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο, τώρα που θα… πάρει σύνταξη. Του έχει ζητήσει να γίνει παγκόσμιος πρέσβης του στίβου. Να ταξιδέψει σε όλο τον Κόσμο και να πείσει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ο Κόου θέλει να αξιοποιήσει την τεράστια προσωπικότητα του τζαμαϊκανού σούπερ-σταρ, και δεν το κρύβει: «Ο Μπολτ δεν έχει, απλώς, γρήγορα πόδια. Εχει και μυαλό. Εχει και άποψη. Ελάχιστοι αθλητές θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα ολόκληρο στάδιο». Σύμφωνα με τα γκάλοπ που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί, ο Μπολτ είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος «ήρωας των σπορ» παγκοσμίως μετά τον Μοχάμεντ Αλι και τον Πελέ.

Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν, του έκανε -κάποτε- ένα πολύ εύστοχο κομπλιμέντο. Τον χαρακτήρισε ως τον «μοναδικό ροκ-σταρ που δεν παίζει ροκ μουσική». Εχει δίκιο. Για τον Μπολτ, κάθε αγώνας είναι μια ροκ συναυλία – και σαν τέτοια θα πρέπει να προετοιμάζεται. Γι’ αυτή την τελευταία του, στο Λονδίνο, στρώνει το έδαφος από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο Oktoberfest φωτογραφήθηκε να πίνει δυο πελώρια ποτήρια μπίρας και κάλεσε τους Γερμανούς στο «αποχαιρετιστήριο πάρτι» του. Στις ΗΠΑ, αφού φωτογραφήθηκε στο Αγαλμα της Ελευθερίας, ανακοίνωσε στους Αμερικανούς ότι οι σπρίντερ τους «σύντομα θα απαλλαγούν απ’ αυτόν». Στο Λονδίνο, υποχρέωσε τα βρετανικά ταμπλόιντ να ασχολούνται μαζί του επί μέρες. Εθεάθη στο διάσημο μπαρ «Εμπάργκο», στην περιοχή του Τσέλσι. Αφού πλήρωσε για ποτά περίπου 5.000 ευρώ, αποχώρησε για το ξενοδοχείο του με μια εντυπωσιακή, κατάξανθη Αγγλίδα. Τα σκανδαλοθηρικά έντυπα «λύσαξαν» να ανακαλύψουν ποιο ήταν το κορίτσι και, κυρίως, τι απέγινε η Κάσι Μπένετ που -υποτίθεται ότι- είχε αρραβωνιαστεί στις διακοπές.

Στο τελευταίο μίτινγκ, στο Μονακό. Ο Μπολτ ήταν πάλι νικητής

Τον Νοέμβριο, τα φλας άστραψαν στη Λέστερ Σκουέρ του Λονδίνου, στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας με θέμα τη ζωή του, η οποία έχει γυριστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ακολουθώντας τον στο Παγκόσμιο του Πεκίνου και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο, αλλά περιλαμβάνει και οπτικό υλικό από την παιδική του ηλικία. Αν και συγκεντρώθηκαν δεκάδες προσωπικότητες του αθλητισμού και της σόου-μπιζ, ο χαρισματικός Τζαμαϊκανός έκλεψε, πάλι, την παράσταση.

Τον περασμένο Ιούνιο αποχαιρέτησε τους συμπατριώτες του, στην Τζαμάικα, μπροστά σε ένα συγκινημένο κοινό 30.000 ανθρώπων που στριμώχτηκαν στο στάδιο για να τον αποθεώσουν σε μία από τις τελευταίες του κούρσες. Είναι ο εθνικός τους ήρωας. Είναι το καλύτερο «προϊόν» της χώρας, ever. Μα, όχι μόνο γι’ αυτό. Χάρη στις δικές του ενέργειες, το μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της πρωτεύουσας εξοπλίστηκε με πανάκριβα μηχανήματα για σοβαρές επεμβάσεις. Ο Μπολτ μοιράζει κάθε χρόνο αθλητικό εξοπλισμό σε σχολεία, ενώ στο Γυμνάσιο που τον ανέδειξε έχει δωρίσει 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Στο τέλος του ίδιου μήνα αποχαιρέτησε τους χορηγούς του, στην Οστράβα. Και στις 21 Ιουλίου, στο Diamond League του Μονακό, έκανε την τελική του πρόβα. Παρά τη γνωστή, μέτρια εκκίνησή του, για πρώτη φορά εφέτος κατέβηκε από τα 10 δευτερόλεπτα (9″.95). Κέρδισε, βεβαίως. Αλλά, κυρίως, έδειξε ότι βρίσκει τη φόρμα του πάνω στην ώρα.

O Μπολτ στο Μονακό. Είναι εδώ και καιρό πρωταγωνιστής ενός σόου και όχι μόνο ο ταχύτερος σπρίντερ στον πλανήτη (Reuters)

«Στόχος μου είναι να νικήσω και στο Λονδίνο, και στην τελευταία μου κούρσα. Σταματώ, επειδή πέτυχα όλους τους στόχους που είχα θέσει», δήλωσε μετά το τουρνουά στο Πριγκηπάτο. Ψέματα. Σταματά -εννέα μέρες πριν κλείσει τα 31- επειδή νιώθει πως ο Χρόνος είναι έτοιμος να τον προσπεράσει. Πως οι θεϊκές του δυνάμεις τον εγκαταλείπουν. Πέρυσι στο Ρίο, στα 100 και στα 200 μέτρα κατέκτησε τα πιο «αργά» χρυσά του μετάλλια. Δεν θα ‘θελε, ο Κόσμος να δει τον «Σούπερμαν» να σωριάζεται στο έδαφος.

Με τους γονείς του στο πλευρό του, στο τέλος της χθεσινής του συνέντευξης παρουσίασε τα παπούτσια που θα φορέσει στο φινάλε του. Το ένα είναι μοβ – πράσινο. Μοβ είναι το χρώμα του σχολείου του. Το άλλο, χρυσαφί – μαύρο. Χρυσή ήταν η καριέρα του. Πάνω τους είναι χαραγμένες οι λέξεις «Fastest Forever» («Ο ταχύτερος για πάντα»). Γιατί, όπως είπε ο ίδιος, σε αυτές τις γενιές δεν βλέπει κάποιον που μπορεί να του πάρει τα ρεκόρ.