φωτ. αρχείου | REUTERS/Nerijus Adomaitis
Επικαιρότητα

Αντίστροφη μέτρηση για τη γεώτρηση της ExxonMobil στην Κρήτη

Η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY ολοκλήρωσε την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων για την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης, που αποτελεί τον επόμενο σταθμό στη διαδικασία. Πηγές της ΕΔΕΥΕΠ κάνουν λόγο για εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα και για απόφαση του αμερικανικού κολοσσού να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στην Αθήνα οι Αμερικανοί για να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό
Protagon Team

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil  νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τις τελικές αποφάσεις να αποτελούν πλέον σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ζήτημα λίγων εβδομάδων και τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ). η απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείτο χρονικά το διάστημα 2025-2026, και αντίστοιχα η  ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και η έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα κυλήσουν καλά, το 2029.

Ετσι, όπως γίνεται αντιληπτό, αν επαληθευθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις, όχι μόνο θα ανατραπεί επί τα βελτίω το εν λόγω χρονοδιάγραμμα – με τις σχετικές ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025 και την παραγωγή κοιτάσματος ίσως και νωρίτερα από το 2027-  αλλά η Ελλάδα θα έχει σπάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης κοιτασμάτων της Eni με το κοίτασμα Zor στην ΑΟΖ της Αιγύπτου (μέσα σε διάστημα 2,5 έτων).

 Οπως επιβεβαιώνει και η «Καθημερινή» τα  αποτελέσματα της αξιολόγησης των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY για τις δύο περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και πλέον εξειδικευμένη ομάδα γεωλόγων της ExxonMobil στον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε ανεξερεύνητες περιοχές βρίσκεται στη διαδικασία του προσδιορισμού στόχων – το ακριβές σημείο δηλαδή όπου θα χτυπήσει το γεωτρύπανο για να είναι επιτυχής η γεώτρηση, περιορίζοντας το επιχειρηματικό ρίσκο, αφού πρόκειται για επένδυση της τάξης των 100 και 150 εκατ. ευρώ, αναλόγως του βάθους.

Ενδεικτικές των εξελίξεων είναι άλλωστε οι πυκνές επαφές που έχουν το τελευταίο διάστημα στελέχη της ExxonMobil με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα μάλιστα με καλά ενημερωμένες πηγές,  κλιμάκιο της αμερικανικής εταιρείας  αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να ενημερώσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό  για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ερευνών και την πορεία του προγράμματος.

Δέκα μέρες μετά την πρώτη συνάντηση που είχε στις 9 Φεβρουαρίου με τον αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil Ροτσντί Γιουνσί (Rochdi Younsi) στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου είχε και δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στο Κάιρο, με κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού με θέμα το μέλλον των ερευνών στην Κρήτη.

Στο περιθώριο της μεγάλης ενεργειακής έκθεσης EGYPES,  όπου εκτός από την υφυπουργό, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτο, αλλά και τον CEO της Helleniq Upstream Αναστάσιο Βλασσόπουλο, η κυρία Σδούκου είχε συνάντηση ενημέρωσης με τον Global Exploration Vice President της ExxonMobil  Τζον Αρντιλ (John Ardil).

Επιδιωξη της αμερικανικής πλευράς είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία του ερευνητικού προγράμματος της Κρήτη (βλ. πιθανές αντιδράσεις και προσφυγές στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της γεώτρησης) καθώς το θέμα της γεώτρησης εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία.

Σειρά συναντήσεων με στελέχη και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών που κατά καιρούς έχουν δείξει ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, μεταξύ των οποίων η Chevron που βρίσκεται σε συζητήσεις με την HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου, είχε στο Κάιρο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ.