F-35 Lightning II | Lockheed Martin
Επικαιρότητα

Aντίστροφη μέτρηση για τα F-35 – Eπιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη

Στην τελική ευθεία η προμήθεια του μαχητικού πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin. Πώς θα «τρέξει» η διαδικασία. Πανίσχυρη η Πολεμική μας Αεροπορία
Protagon Team

Ραγδαίες είναι εξελίξεις στο μέτωπο των εξοπλισμών μετά και το ξεμπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας του ΝΑΤΟ (υπεγράφη και το σχετικό πρωτόκολλο από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν) καθώς παράλληλα με το πράσινο φως που άναψε η διοίκηση Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16, θέμα ωρών είναι πλέον και η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για την προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα. Προμήθεια η οποία θα συμπεριλαμβάνει επιπλέον -δωρεάν- αμυντικό υλικό που τόσο ανάγκη έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η σχετική συμφωνία, υπενθυμίζεται, είχε επισφραγιστεί στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά.

Και όπως έλεγαν και την Πέμπτη διπλωματικές πηγές (εδώ) πλέον είμαστε πολύ κοντά στην οριστική απάντηση των Αμερικανών και για το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των αεροσκαφών.

Επί της διαδικασίας: το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει δια της σιωπηρής διαδικασίας την πώληση των F-35 και κατόπιν, αφού πρώτα η Ελλάδα αποδεχθεί το LOA (letter of acceptance) θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης και τη διευθέτηση των επιμέρους θεμάτων (χρηματοδότηση, εξοπλισμός, χρονοδιάγραμμα παράδοσης).

H διαφορά με την Τουρκία

Και αν η Ελλάδα εξασφάλισε -και επισήμως πια- τα F-35 χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας με τα F-16.

Μέλη του Κογκρέσου, αρμόδιοι για τις πωλήσεις αμερικανικού πολεμικού υλικού, όπως οι γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις, και οι βουλευτές Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς, φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την παράδοση των F-16 στην Αγκυρα, μόνο αν στη συνοδευτική επιστολή αναγράφονται ρητά οι υποχρεώσεις της Τουρκίας (βλ αποφυγή υπερπτήσεων και επιθετικών ενεργειών κατά των γειτόνων της).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τουρκικό φιάσκο με το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 (την εκδίωξη της Τουρκίας δηλ. λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε ο Ερντογάν παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών) με την απόκτηση του μαχητικού της Lockheed Martin, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην περιοχή μετά το Ισραήλ που εντάσσει στο οπλοστάσιό της ένα τέτοιο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Αυτονόητο δε, ότι ο συνδυασμός F-35, Rafale και F-16 Viper καθιστούν την Πολεμική μας Αεροπορία μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο.