Στην τηλεοπτική οθόνη φωτογραφίες ενός φλεγόμενου Αλί Χαμενεΐ και γυναικών που έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις | BBC
Επικαιρότητα

Αντίσταση στο Ιράν: Χάκερ «κατέλαβαν» το κρατικό δελτίο ειδήσεων και φοιτήτριες περικύκλωσαν τον Ραϊσί

Τον αγιατολάχ στις... φλόγες με φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί και άλλων γυναικών θυμάτων των δυνάμεων καταστολής είδαν ξαφνικά στις οθόνες τους οι τηλεθεατές, ενώ μία ομιλία του ιρανού προέδρου σε γυναικείο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης δεν είχε την έκβαση που επιθυμούσε
Protagon Team

Οι ιρανές φοιτήτριες βρίσκονται και αυτές στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος. Το Σάββατο, διέκοψαν με συνθήματα την ομιλία του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί  στο γυναικείο πανεπιστήμιο Αλ-Ζάχρα της Τεχεράνης.

Στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, ο Ραϊσί απευθύνθηκε σε επιλεγμένο ακροατήριο, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες από ξένες δυνάμεις και ότι είναι σίγουρος πως η επαγρύπνηση φοιτητριών και καθηγητών «θα συντρίψει τα ψεύτικα όνειρα του εχθρού».

Φοιτήτριες περικύκλωσαν το αμφιθέατρο φωνάζοντας συνθήματα, όπως «άντε χάσου» και «δεν θέλουμε έναν διεφθαρμένο προσκεκλημένο», στον ιρανό πρόεδρο, ο οποίος χρησιμοποίησε έναν στίχο από περσικό ποίημα λέγοντας ότι «ο θόρυβος θυμίζει μύγα και θα εξαφανιστεί σύντομα».

Ως απάντηση, ένα βίντεο κυκλοφόρησε στα ιρανικά social media με μία μασκοφορεμένη νεαρή να ψεκάζει με μυγοκτόνο σπρέι ένα ραδιόφωνο που παίζει την ομιλία του Ραϊσί και μετά να το χτυπάει με μία παντόφλα.

Την ίδια στιγμή, μία ομάδα χάκερ εισέβαλαν στο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης και την ώρα του δελτίου ειδήσεων, ανέβασαν στην οθόνη μία πειραγμένη φωτογραφία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να περιβάλλεται από φλόγες, και από κάτω φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί και άλλων γυναικών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. «Το αίμα των νέων μας είναι στα δικά σας χέρια. Ενωθείτε μαζί μας και εξεγερθείτε», έγραφαν στην οθόνη.

Αλλη μία εικόνα από την παρέμβαση των χάκερ στο κρατικό δελτίο ειδήσεων

Αργότερα, ο Ραϊσί κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής. Το άλλο πρωί, αστυνομικοί κατέφθασαν σε σχολεία σε όλη τη χώρα και συνέλαβαν μαθήτριες που είχαν συμμετέχει σε διαδηλώσεις.

Επεισόδια στην πόλη Τζαβανρούτ του Ιράν, την Κυριακή – Social Media video/Reuters

Σύμφωνα με ΜΚΟ που εδρεύουν σε άλλες χώρες, οι νεκροί από τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία της Αμινί από την αστυνομία ηθών, πριν ένα μήνα, είναι τουλάχιστον 100. Αλλοι 90 έχουν σκοτωθεί σε μία μειονοτική επαρχία, όπου ο αστυνομικός διευθυντής κατηγορείται ότι βίασε μία έφηβη.