Ο Πρωθυπουργός με κατοίκους της Οδησσού την Τετάρτη μπροστα σέ ένα από τα βομβαρδισμένα κτίρια της πόλης | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

Αντιπολίτευση και Οδησσός: Λέξη για τη ρωσική επίθεση – Ενστάσεις για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης Μητσοτάκη!

Οι αποσχισθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές της Νέας Αριστεράς έφτασαν στο σημείο να μιλούν για επικίνδυνη επίσκεψη που «εμπλέκει τη χώρα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο», όπως αποκαλούν την αντίσταση των Ουκρανών στην εισβολή και κατοχή των εδαφών τους από τα ρωσικά στρατεύματα. Την εντυπωσιακή «αφωνία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη νέα βαλλιστική επίθεση των Ρώσων στην πόλη λιμανι της Μαύρης Θάλασσας, στηλίτευσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Protagon Team

Επιλέγοντας να αγνοήσει έστω και το προφανές: τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας στην Οδησσό, ώστε να μην έχει την τύχη εκείνης στην ισοπεδωμένη από τις ρωσικές βόμβες, Μαριούπολη, η Νέα Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, και τη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εγείροντας ενστάσεις για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενό της!

Στην εν λόγω ανακοίνωσή τους οι αποσχισθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές της Νέας Αριστεράς μιλούν για επικίνδυνη επίσκεψη «στο πλαίσιο της πολλάκις δηλωμένης “αφοσίωσης” του Πρωθυπουργού στους αμερικανικούς σχεδιασμούς», η οποία, όπως λένε, «εμπλέκει τη χώρα, και μάλιστα ερήμην μας, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο».

Στο ίδιο πλαίσιο, καλούν τον κ. Μητσοτάκη «να ενημερώσει την Βουλή και τον ελληνικό λαό για την σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της επίσκεψης του στην Οδησσό αλλά και για τον βαθμό εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο», εκφράζοντας παράλληλα και την αντίθεσή τους στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, με γενικόλογες αναφορές περί ειρήνης στην Ευρώπη και ειρηνικής εξόδου (από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία) «σχεδιασμένης από την Ευρώπη για τους Ευρωπαίους».

Μαρινάκης: Δεν βρήκαν ούτε λέξη…

Στον αντίποδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε λόγο για μία συνάντηση «υψηλού συμβολισμού και ουσίας», ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την εντυπωσιακή «αφωνία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη ρωσική βαλλιστική επίθεση στην Οδησσό την ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

«Σεβόμαστε τη δημοκρατία και είμαστε δίπλα σε ένα λαό που δοκιμάζεται από μια επίθεση που ξεπερνά τα δύο χρόνια. Χαιρόμαστε που δεν παίρνουμε ίσες αποστάσεις, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να κάνουμε επικίνδυνους συμψηφισμούς μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου», παρατήρησε ο εκπρόσωπος – σε αντιδιαστολή με τη διατύπωση περί «ρωσο-ουκρανικού πολέμου» που επέλεξε  η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός όπως επεσήμανε, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν βρήκαν ούτε λέξη καταδίκης της επίθεσης των Ρώσων στην Οδησσό.

«Για χθεσινό συμβάν μίλησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καταδίκασαν η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως δεν έβγαλαν λέξη τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνέβη μια τόσο σοβαρή επίθεση τόσο κοντά στον πρωθυπουργό της χώρας και δεν βρήκαν μια λέξη να πουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε από αμέλεια και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Αναφέρομαι κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ»,  υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει στο σχόλιό του επαναλαμβάνοντας ότι  «θα συνεχίσουμε να είμαστε με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον αμυνόμενο, χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Ακολουθεί το απόσπασμα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό:

«Στην Οδησσό μετέβη χθες ο Πρωθυπουργός όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνάντηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας.

Αρχικά, επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε αποτροπιασμό για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, να παραμείνει στο πλευρό σας. Συμπαραστάτης στη δίκαιη προσπάθεια να υπερασπιστείτε το έδαφός σας, την εθνική σας κυριαρχία, αλλά και την αξιοπρέπεια των δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ενώ γινόταν ξενάγηση το λιμάνι της Οδησσού από τον πρόεδρο Ζελένσκι, ήχησαν σειρήνες. Λίγα λεπτά μετά, την ώρα που η ελληνική αποστολή έμπαινε στην αυτοκινητοπομπή ακούστηκε σε κοντινό σημείο μια μεγάλη έκρηξη ως αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών για το ρωσικό χτύπημα

Το θέμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό εθίγη και στη Βουλή, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,  δέχθηκε ερώτηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο, για τον χαρακτήρα του ρωσικού πλήγματος την ώρα της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην πόλη.

Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του γεγονότος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, και επανέλαβε πως «δεν υπήρξε άμεση απειλή ή κίνδυνος ζωής ή ακεραιότητας».

«Βεβαίως υπήρξε μία επίθεση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάται σε ό,τι αφορά τα αίτια και την πηγή».

Στην ερώτηση του κ. Μάντζου για το περιεχόμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αρκέστηκε να αναφερθεί στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία, όπως είπε, «θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα και τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας».