Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο κέντρο επιχειρήσεων | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα

Λίγο μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτή τη σύσκεψη εκφράστηκαν οι πιο μύχιες ανησυχίες, όπως το ενδεχόμενο η φωτιά να φτάσει στο Κέντρο Υψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν άκουσε καμία αισιόδοξη εκτίμηση για τη συνέχεια
Protagon Team

Υπό άλλες προϋποθέσεις, αυτές οι μέρες θα ήταν οι τελευταίες πριν από μια σύντομη ανάσα πέριξ του Δεκαπενταύγουστου για το Μέγαρο Μαξίμου. Από το απόγευμα της Δευτέρας όμως και μετά, η έδρα της κυβέρνησης έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο war room, όπου όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεία των φυσικών φαινομένων και τη διασπορά των μετώπων, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συντονισμού των δυνάμεων της κρατικής μηχανής.

Το βράδυ της Πέμπτης, η κατάσταση στις Αφίδνες, στο Κρυονέρι και τις άλλες περιοχές ήταν τρομακτική. Λίγη ώρα μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα στις 21:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, προεδρεύοντας ευρείας σύσκεψης με υπουργούς, επιτελείς και κρατικά στελέχη. Σε αυτή τη σύσκεψη εκφράστηκαν οι πιο μύχιες ανησυχίες, όπως για παράδειγμα η προοπτική η φωτιά να φτάσει στο Κέντρο Υψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, κάτι που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αττική. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν άκουσε κάποια αισιόδοξη εκτίμηση για τη συνέχεια, με όλους τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι η Παρασκευή θα ήταν ακόμα δυσκολότερη και, ρεαλιστικά, ο συναγερμός θα φτάσει ως τον Δεκαπενταύγουστο, λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ ζέστης, ανέμων και ξηρασίας.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Πολιτική Προστασία παρέμειναν ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε ανοιχτή επικοινωνία με τους επιτελείς, συγκαλώντας σχεδόν αχάραγα την πρώτη πρωινή σύσκεψη. Στο Μαξίμου, την ομάδα υποστήριξης αποτελούν ο υφυπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Λιβάνιος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής διευθυντής Χρήστος Ζωγράφος. Οπως ήταν αναμενόμενο, και κυβερνητικά στελέχη που απουσίαζαν, όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επέστρεψαν εσπευσμένα από τις πρώτες ώρες της μείζονος κρίσης. Οσο για τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής λέγεται πως έκαναν πτήση κατόπτευσης με ελικόπτερο, προκειμένου να έχουν συνολική εικόνα για το τι έγινε και τι μπορεί να συμβεί. Αλλοι υπουργοί, όπως ο Κώστας Σκρέκας αλλά και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ήταν σε πολύωρες συσκέψεις για τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, ενώ πλέον ξεκινούν και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική, λόγω της ανισορροπίας παραγωγής και ζήτησης.

Το βασικό πρόβλημα: στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι είναι αντιμέτωποι με μια τέλεια καταιγίδα, μια συνθήκη δυσκολότερη και από του καλοκαιριού του 2007, έστω και αν σήμερα δεν υπάρχουν οι νεκροί εκείνης της τραγωδίας. Η πολυδιάσπαση των μετώπων καθιστά πρακτικά αδύνατη τη διάθεση του συνόλου της δύναμης πυρόσβεσης σε ένα μέτωπο ή τη μετακίνηση δυνάμεων από άλλες περιοχές, λόγω της αυξημένης επιφυλακής. Η ξηρασία και το μικροκλίμα της φωτιάς δημιουργούν ακραίες συνθήκες, με αποτέλεσμα ακόμα και ανώτεροι επιτελείς της Πυροσβεστικής να λένε σχεδόν με… απελπισία ότι οι πύρινες γλώσσες καταπίνουν ακόμα και δέντρα που είχαν βραχεί, μιας και είναι εντελώς ξερά.

Κυβερνητικά στελέχη αναλίσκονται σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά επιχειρησιακά και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι τόσο ασύμμετρη, ώστε ακόμα και η μέγιστη εμπλοκή δυνάμεων δεν αποδίδει, όπως θα ήθελαν όλοι. Το χειρότερο είναι ότι, με τις δεδομένες συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πώς και υπό ποιες συνθήκες θα ελεγχθούν τα μέτωπα, τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια, την Ηλεία και αλλού. Και προς τούτο, η μετεωρολογική πρόβλεψη δεν είναι διόλου ευνοϊκή.