«Ελευθερία ή Θάνατος – Βοηθήστε να σώσουμε την Ουκρανία». Το ισχυρό μήνυμα της ομιλίας του ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων δείχνει να επισκιάζεται επικοινωνιακά από την παρέμβαση του ελληνο-ουκρανού -κατά δήλωσή του- μαχητή του Τάγματος του Αζόφ, που ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Απευθύνομαι σε εσάς ως ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους ρώσους ναζιστές.
»Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου ως άνδρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη», είπε στην παρέμβασή του ο ελληνο-ουκρανός στρατιώτης, για να συμπληρώσει:
«Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Ελληνες και ελληνικής καταγωγής και η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες, έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».
Αμεση ήταν η αντίδραση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλιας) που αποχώρησαν σε ένξειξη διαμαρτυρίας για τη συμπερίληψη της παρέμβασης του μαχητή του Αζόφ στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητεί εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν ότι ο κ. Τασούλας ενημερώθηκε για την παρουσία των δυο ελληνικής καταγωγής στρατιωτικών, λίγο λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι. Ουδέποτε ωστόσο υπήρξε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μαχητή του Τάγματος του Αζόφ.
«Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθοδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βιντέο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι διαφορετική, και είναι η ιστορική απόφαση της χώρας μας να στηρίξει μια χώρα που αντιδρά και αντιστέκεται», είπε ο κ. Τασούλας μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι το βίντεο με τους δύο ουκρανούς μαχητές «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί».
♦ Διαβάστε: «Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το βίντεο»
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε λανθασμένη και άστοχη τη συμπερίληψη του μηνύματος μέλους του Τάγματος Αζόφ. Η σχετική δήλωσή του έχει ως εξής:
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του Τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».
Για ιστορική ντροπή μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», παρατήρησε.
Προηγουμένως, σε δήλωσή της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ναι μεν συμπαρίσταται στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη έθεσε το ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε σχετικά με τις ομιλίες των δύο στρατιωτικών.
«Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του ουκρανού προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ. Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις», σημείωσε η κυρία Λιακούλη.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου ούτως η άλλως απείχαν της συνεδρίασης.
«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχόλιό του ο Περισσός.
Για απόλυτο εξευτελισμό έκανε λόγο σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25 στηλιτεύοντας την πλήρη κάλυψη και ανοχή -όπως ισχυρίζεται το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη- του Προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα.
Για «μαύρη σελίδα» για το ελληνικό κοινοβούλιο μίλησε ο Kυριάκος Βελόπουλος, επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης -κόμμα που επίσης επέλεξε να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ομιλία Ζελένσκι
Αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να λέει σε πηγαδάκι στη Βουλή – σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο- πως ήταν «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε».