Η κίνηση του Νίκου Κοτζιά να αναγγείλει -με την άδεια του Αλέξη Τσίπρα- την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Δεν είναι μόνο ότι αυτή η αναγγελία -και η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- γίνεται από έναν υπουργό που εγκαταλείπει το πόστο του.
Ούτε μόνο ότι μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία μοιάζει να γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς, για να αλλάξει η ατζέντα και να προσπεράσει η κυβέρνηση τους κραδασμούς από την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Είναι κυρίως ότι, κατά ορισμένους αναλυτές, αυτή η «μισή» επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, μόνο προς τα δυτικά, ουσιαστικά συνιστά μια παραδοχή της Ελλάδας ότι στα ανατολικά, δηλαδή στο Αιγαίο, η θάλασσα είναι ειδική περίπτωση, αναγνωρίζοντας, αν όχι σχετικά δικαιώματα στην Τουρκία, σίγουρα τον πυρήνα της τουρκικής θέσης ότι στο Αιγαίο υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» και άρα διαπραγμάτευσης όχι με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του, αλλά με βάση τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» της περιοχής.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, με δήλωσή του αναφέρθηκε στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών και την απρόσμενη αναγγελία του.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών».
Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε ότι «για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας».
Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγελη Βενιζέλο. Η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου στα social media χαρακτηριστική:
«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων.
» Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο».
Από τον πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε δηκτικά:
«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ποτάμι που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου σχόλιο-ανακοίνωση:
«H επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο. Οφείλει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται “στο πόδι” στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής ενός υπουργείου».