Για μια νέα, υπερμεταδοτική, «δολοφονική» όπως τη χαρακτήρισε, μετάλλαξη του κορονοϊού προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Υγείας και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ, έχοντας από τώρα στραμμένο το βλέμμα του στο φθινόπωρο.
Στόχος του παραμένει η αποτροπή ενός νέου, ενδεχομένως πιο επικίνδυνου κύματος της πανδημίας και γι’ αυτό εξήγγειλε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Bild νέες παραγγελίες εμβολίων.
«Προς το παρόν καταγράφονται νέες υπομεταλλάξεις της Ομικρον και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Μπορεί να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη τόσο μεταδοτική όσο και η Ομικρον και τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι ίσως από το φθινόπωρο να επιστρέψει η υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ, και ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφουν οι ειδικοί: το γεγονός ότι έχουν μικρύνει τα χρονικά διαστήματα που μεσοβολαβούν μεταξύ δύο μεταλλάξεων σε ένα κύμα, κάτι που δυσχεραίνει τόσο τους εμβολιασμούς, όσο και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.
Το καλό νέο, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο, κατάλληλο για την Ομικρον και τις νέες μεταλλάξεις της.
Εντονη κριτική
Την ίδια ώρα όμως, ασκείται κριτική στον Καρλ Λάουτερμπαχ για τη χρήση του όρου «δολοφονική μετάλλαξη». Οπως ανέφερε στην Bild ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ Χάνασιτ, ο όρος αυτός είναι «αντιεπιστημονικός και δεν δημιουργεί τίποτα άλλο, παρά αβεβαιότητα στον γενικό πληθυσμό», ενώ ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως επισημαίνει, θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο πιθανό.
Ο γερμανός ειδικός , όπως γράφει η DW, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της βασικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί στον γενικό πληθυσμό, τόσο μέσω του εμβολιασμού αλλά και μέσω της κυτταρικής ανοσίας από τις μολύνσεις.
Ενστάσεις για τις προβλέψεις Λάουτερμπαχ είχε και ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από τη Βόννη, ο οποίος θεωρεί πιο συνετή την καλή προετοιμασία για το φθινόπωρο από τη διάδοση σεναρίων περί «δολοφονικής μετάλλαξης».