Ο Κιμ με αμφίεση... ροκά επισκέφθηκε τη Σχολή Ευελπίδων της Πιονγκγιάνγκ – περνάει ευχάριστες ημέρες, καθώς οι «μεγάλοι» της Γης ασχολούνται ξανά μαζί του | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Ανθρωπος του Σι Τζινπίνγκ εκτάκτως στη Βόρεια Κορέα

Το Νο 3 του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας ανέλαβε την επιχείρηση αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων – ο κινέζος πρόεδρος φοβάται ότι Κιμ θα πέσει στην αγκάλη του Πούτιν
Protagon Team

Ο Σι στέλνει στη Βόρεια Κορέα το Νο 3 στην ιεραρχία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, ώστε για να μην αφήσει τον Κιμ Γιόνγκ-ουν να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν, έγραψε η Corriere della Sera. Καθώς το μεγάλο γεωπολιτικό ντόμινο μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ-Κίνας εξελίσσεται, ο Σάο Λέτζι πήγε στην Πιονγκγιάνγκ για να επιβεβαιώσει «τη βαθιά φιλία» των δύο λαών, «τη μεγάλη σημασία που δίνει το Πεκίνο στη σχέση αυτή» και την «κινεζική βούληση να την ανεβάσει σε υψηλότερο επίπεδο».

Αυτές οι φράσεις, έγραψε ο ιταλός ανταποκριτής, δεν είναι απλώς διπλωματικές αβρότητες, αλλά δείχνουν την ανησυχία του Σι για τη μεγάλη προσέγγιση Πούτιν-Κιμ. (Εξάλλου και οι Αμερικανοί ανησυχούν αναλόγως…)

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κιμ έκανε ένα μακρύ ταξίδι στη Ρωσία με το θωρακισμένο τρένο του. Ο Πούτιν τον καλωσόρισε στο κοσμοδρόμιο Βοστόζνι, υποσχόμενος τεχνολογία πυραύλων. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ο Κιμ πούλησε τρία εκατομμύρια βλήματα Πυροβολικού στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Η προμήθεια βορειοκορεατικών σφαιρών στους Ρώσους σίγουρα δεν σοκάρει τον Σι, σημείωσε η Corriere, καθώς την Κίνα συμφέρει από γεωπολιτικής απόψεως να μην ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Ωστόσο οι Κινέζοι ανησυχούν μήπως ο Κιμ ανεβάσει το θερμόμετρο στη γειτονιά τους λόγω της ρωσικής πυραυλικής τεχνογνωσίας που έλαβε.

Τι φοβούνται, δηλαδή, στο Πεκίνο; Μα, τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ που θα ακολουθήσει τυχόν τυχοδιωκτισμούς του Κιμ. Η Κίνα συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα και κάποια πυρηνική σύγκρουση δίπλα της θα έχει επικίνδυνο αντίκτυπο στον Σι, στο Πολιτικό Γραφείο και σε όλο το Κόμμα. Για αυτόν τον λόγο αποστέλλεται στη Βόρεια Κορέα ο σύντροφος Ζάο. Μάλιστα, η επίσκεψή του συνιστά την υψηλότερη επαφή των τελευταίων πέντε ετών μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας. Το παιχνίδι, πάντως, παίζεται σε πλατύ γήπεδο, καθώς οι διαπλοκές των συμφερόντων είναι πάρα πολλές.

Η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και ελέγχει το 90% των εισαγωγών-εξαγωγών της. Η χώρα των Κιμ, από την άλλη πλευρά, ασφυκτιά από τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – κυρώσεις που, σημειωτέον, ψήφισαν και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Αυτές οι κυρώσεις, ωστόσο, στο κλίμα του νέου Ψυχρού Πολέμου παραβιάζονται όλο και συχνότερα.

Εδώ και μήνες τα βορειοκορεατικά πλοία πλέουν προς τα ρωσικά λιμάνια, όπου φορτώνουν πετρελαιοειδή. Προσφάτως η Ρωσία μπλοκάρισε με βέτο επέκταση των κυρώσεων, ενώ η Κίνα απείχε. Ολα δείχνουν ότι πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα – για την ακρίβεια, σήμερα είναι θερμότερες από τις σχέσεις Κίνας-Βόρειας Κορέας.

Ο Σι δεν έχει συναντηθεί με τον Κιμ από το 2019, μάλιστα λέγεται ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει συμπάθεια, ούτε καμία «χημεία». Αντιθέτως, ο Πούτιν ετοιμάζεται να επισκεφθεί τον νέο φίλο του, τον Κιμ. Ο Σι θέλει να διατηρήσει «το μονοπώλιό του» στο πάρε-δώσε με τον Κιμ, διότι αυτό το «μονοπώλιο» συνιστά και ένα εξαιρετικό χαρτί στο μανίκι του για τη γεωπολιτική παρτίδα πόκερ που παίζει η Κίνα με τις ΗΠΑ.

Μετά την αποτυχία της θεαματικής διπλωματίας του Τραμπ, ο οποίος συνάντησε τον Κιμ στη Σιγκαπούρη, στο Ανόι και στον 38ο Παράλληλο, ο Μπάιντεν δεν είχε επαφές υψηλού επιπέδου με τη Βόρεια Κορέα. Πάντως είπε στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα να πεταχτεί μέχρι την Πιονγκγιάνγκ. Και κατέληξε ο Ιταλός: «Ο Κιμ μάλλον χαίρεται: οι μεγάλοι άρχισαν να παίζουν ξανά μαζί του».