Από την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ στα μέσα Οκτωβρίου | REUTERS/Evelyn Hockstein
Επικαιρότητα

«Ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Νετανιάχου

Αν και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε εκ νέου στον ισραηλινό πρωθυπουργό την ανθρωπιστική κρίση στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα, πάντως, με τον Λευκό Οίκο οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται «στην αρχή τους»
Protagon Team

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα κατά την οποία συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, λίγες ημέρες μετά την απόρριψη του ίδιου αιτήματος, που μετέφερε στο Τελ Αβίβ ο Αντονι Μπλίνκεν, από τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, ότι το Ισραήλ δεν θα συζητήσει καμία ανακωχή με τη Χαμάς εάν δεν απελευθερωθούν οι δεκάδες όμηροι που κρατούνται από τους τρομοκράτες στη Γάζα.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος», διευκρίνισε ο Κίρμπι.

Ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Δυτική Οχθη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, εντός ημέρας αναμενόταν να βγουν από τη Γάζα περισσότεροι αμερικανοί πολίτες και να περάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν αρκεί.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα λιγότερα από 30 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης, σημείωσε.