474
Οι χιμπατζήδες συγκαταλέγονται στην ομάδα των πρωτευόντων ανθρωποειδών που επιχειρεί να προστατεύσει η Ισπανία | Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Ανθρώπινα δικαιώματα και στους πιθήκους, λένε οι Ισπανοί

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 18:01
Οι χιμπατζήδες συγκαταλέγονται στην ομάδα των πρωτευόντων ανθρωποειδών που επιχειρεί να προστατεύσει η Ισπανία
|Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Ανθρώπινα δικαιώματα και στους πιθήκους, λένε οι Ισπανοί

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 18:01

Το 1975, ο ιδρυτής ενός καινοτόμου τομέα βιοϊατρικής ηθικής κατέληξε σε 15 κριτήρια βάσει των οποίων μπορούσε να κριθεί η «ανθρωπιά» ενός πλάσματος. Ανάμεσα στις ιδιότητες που όρισε ο δρ Τζόζεφ Φλέτσερ, χειροτονημένος επισκοπικός ιερέας στις ΗΠΑ και αμφιλεγόμενος καθηγητής ηθικής. που υποστήριζε τις αρετές της ευθανασίας, ήταν ένα ελάχιστο δείγμα ευφυίας, αυτογνωσίας, αυτοελέγχου, αίσθησης του χρόνου και ανησυχίας για τους άλλους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως είπε, μας ξεχωρίζουν από τους προγόνους μας στο ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, στις μέρες μας, η ισπανική κυβέρνηση επικαλείται την έρευνα του Φλέτσερ ως μέρος των προσπαθειών της για τη θέσπιση μιας νομοθεσίας που θα προστατεύει τα ζώα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Η κυβέρνηση της ιβηρικής χώρας υποστηρίζει ότι η οικογένεια των ανθρωποειδών πρωτευόντων θηλαστικών, που περιλαμβάνει τους γορίλες, τους ουρακοτάγκους και διαφόρων ειδών χιμπατζήδες, ανήκει στην κατηγορία της ανθρώπινης οικογένειας – τουλάχιστον όσον αφορά σε θέματα γνωστικών ικανοτήτων.

Στόχοι της ρύθμισης, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων που εκπονεί το νομοσχέδιο, είναι η απαγόρευση επιστημονικών πειραμάτων και έρευνας σε μεγάλους πιθήκους εφόσον βλάπτουν την υγεία τους. Παράλληλα καθορίζει τους όρους ιδιοκτησίας ή επιμέλειάς τους, απαγορεύει τη χρήση τους για εμπορικούς σκοπούς, όπως παραστάσεις τσίρκου, και προβλέπει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα ξεκινώντας μια δημόσια διαβούλευση για τον νόμο που θα επηρεάσει τα ζώα. Σύμφωνα με το έγγραφο της διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου βασίζεται στη «γενετική εγγύτητα» των πιθήκων με τους ανθρώπους, καθώς «μοιράζονται τα 15 χαρακτηριστικά που ο επιστήμονας βιοηθικής Τζόζεφ Φλέτσερ καθόρισε κάποτε ότι συνιστούν την ανθρώπινη προσωπικότητα».

Η κυβέρνηση επισημαίνει πως, εκτός του γεγονότος ότι η ισπανική νομοθεσία θεωρεί τα ζώα όντα με συνείδηση, το 1997 μια διεθνής συνομοσπονδία ταξινόμησε τους μεγάλους πιθήκους της οικογένειας Hominidae μαζί με τους ανθρώπους και τους εξαφανισμένους προγόνους τους.

«Αυτή η απόφαση, που είναι αποδεκτή από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, έχει μεγάλη σημασία, καθώς τοποθετεί αυτά τα όντα στο ίδιο επίπεδο με τους προγόνους μας, homo erectus, homo habilis, australopithecus κ.λπ.» αναφέρει το έγγραφο. Το υπουργείο προσθέτει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι «διαθέτουν γνωστικές ικανότητες –όπως μάθησης, επικοινωνίας και πολύπλοκης λογικής– που τους φέρνουν κοντά στις αντίστοιχες των ανθρώπινων όντων».

Η σύνταξη του νομοσχεδίου επιβλήθηκε από τον νόμο περί προστασίας των ζώων, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι και στον οποίο οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εισήχθησαν ως πρόσθετη διάταξη κατά την ψήφισή του από το Κοινοβούλιο. Η ιδέα ενός νόμου για τους μεγάλους πιθήκους δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ισπανία. Το 2006, ο οργανισμός Proyecto Gran Simio είχε προωθήσει μια μη νομοθετική πρόταση, η οποία όμως δεν ευδοκίμησε.

«Ο νόμος για τους μεγάλους πιθήκους θα είναι ο πρώτος στον κόσμο, και με αυτόν τον τρόπο η Ισπανία θα αναγνωρίσει αυτό που παραδέχεται και υποστηρίζει η επιστήμη: ότι τα μη ανθρώπινα ανθρωποειδή είναι τα εξελικτικά αδέρφια μας, ανήκουν στην οικογένειά μας και αξίζουν ιδιαίτερης αναγνώρισης» λέει στους Times ο Πέδρο Πόζας Τεράδος, επικεφαλής της σύνταξης του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...