11 φωτογραφικά δίπτυχα από την πορεία των προσφύγων υπάρχουν στην έκθεση. Ζουμ στο πρόσωπο και στη συνέχεια στην γενικότερη εικόνα | Νίκος Πηλός
Επικαιρότητα

Αντέχεις να δεις αυτές τις φωτογραφίες για το Προσφυγικό;

Ρεαλισμός. Ευθύβολο βλέμμα σε αυτό που συνιστά ντοκουμέντο. Η πάλη για ζωή σε κάθε πίξελ. Πρόσωπα και σώματα σε συνθήκη ανάγκης. Η έκθεση φωτογραφιών του Νίκου Πηλού στο Ινστιτούτο Γκαίτε δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταράξει τον επισκέπτη
Protagon Team

Ηταν το καλοκαίρι του 2015 όταν το Ινστιτούτο Γκαίτε ανέθεσε στον γνωστό και διεθνώς βραβευμένο φωτοειδησεογράφο Νίκο Πηλό να καταγράφει την πορεία, το δράμα, την πραγματική ζωή των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μας. Και αυτό άρχισε να κάνει από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2016, στην κορύφωση του Προσφυγικού που έφερε στη χώρα μας τουλάχιστον 850.000 άτομα.

H επιλογή του Νίκου Πηλού δεν ήταν τυχαία. Κάθε άλλο: από την πρώτη αποστολή του στο Λίβανο το 1988, έχει καλύψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ, όπου πέρασε 100 ημέρες μη συμπεριλαμβανομένης  και της τελευταίας  εμφύλιας σύγκρουσης του Λιβάνου. Έχει καταγράψει την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας το 2011, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει καλύψει κυρίως την ελληνική και την κυπριακή ύφεση, τις εξεγέρσεις στην Κωνσταντινούπολη, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και τη σημερινή κρίση των προσφύγων. Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί, μεταξύ άλλων, σε The New York Times, TIME, Newsweek, Stern, Der Spiegel, Die Zeit, The Financial Times, The International Herald Tribune, The Sunday Times,The Independent, The Guardian, XL Semanal, Gente, Bloomberg, Internazionale, L’Esspreso κλπ.

Τώρα είναι η σειρά του κοινού της Αθήνας να δει τη νέα δουλειά του. Οι φωτογραφίες  που δημιούργησε κατόπιν ανάθεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε,  είναι 11 δίπτυχα που θα  παρουσιάζονται στην έκθεση «Δρόμος Διαφυγής Βαλκάνια/ Φωτογραφίες και σημειώσεις»  από τις 6 ως τις 15 Οκτωβρίου. Ο Πηλός βρέθηκε στη Λέσβο, στην Κω, στα Βαλκάνια, στον δρόμο του ονείρου προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Μια πορεία φορτισμένη με ιστορίες ναυάγια και με προσδοκίες για λύτρωση. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες του.

Στα 11 φωτογραφικά δίπτυχα του Νίκου Πηλού καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν από τη χώρα τράνζιτ, την Ελλάδα, ως τη «Γη της Επαγγελίας», τη Γερμανία.

Μέσα από τη δουλειά του, ο φωτογράφος ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για το προσφυγικό θέμα, με τρόπο πειστικό και εντυπωσιακό. Φωτογραφίες και σύντομες μαρτυρίες προσφύγων που έχουν φτάσει στη Γερμανία, συμπληρώνουν την έκθεση και την εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο του ζητήματος.   Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Info:
6 – 15 Οκτωβρίου 2016
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00 – 21:00, Παρασκευή 09:00 – 19:00, Σάββατο 09:00 – 13:00