Η ασύμμετρη αντιπολίτευση που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ έπληξε και την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτή της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ενώ αυτές τις ημέρες συζητούνται στην Ολομέλεια οι αλλαγές στα άρθρα που πρότεινε η προηγούμενη Βουλή (όπου είχε πλειοψηφία το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση… αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 32 περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ζητώντας την απόσυρσή του από τη διαδικασία της αναθεώρησης!
Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε πως η ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά πρακτικά καθώς δεν προβλέπεται στη φάση της αναθεωρητικής Βουλής. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως παραβιάζεται και ο Κανονισμός της Βουλής καθώς ενστάσεις αντισυνταγματικότητας προβλέπονται μόνο στην προτείνουσα Βουλή –δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενστάσεις για το συγκεκριμένο άρθρο θα έπρεπε να τις έχει καταθέσει στην προηγούμενη φάση.
Λογικό, αλλά φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ η λογική δεν έχει και πολλή σημασία πια.
Προφανώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχοντας χάσει την πλειοψηφία μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι ήθελαν και πως είναι η σημερινή πλειοψηφία που έχει τη δυνατότητα να περάσει τις δικές της προτάσεις στα προς αναθεώρηση άρθρα, όπως αυτό για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (εκλογή με 200 ψήφους, 180, 151, σχετική πλειοψηφία, ο γηραιότερος σε περίπτωση ισοψηφίας). Και ως εκ τούτου επιστρατεύει το αίτημα περί αντισυνταγματικότητας…
Πιο αναλυτικά, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΝΔ) για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής ΠτΔ έχει ως εξής: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωση την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μία ακόμη φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί ΠτΔ εκείνος που συγκέντρωση τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θεωρείται ότι έχει εκλεγεί ΠτΔ εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου, και, σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη, ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι αυτή η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ. Υποστηρίζουν ότι η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας με σχετική πλειοψηφία είναι ασύμβατη με τον θεσμό καθώς η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής έχει εκφράσει εμμέσως την αποδοκιμασία της για το προτεινόμενο πρόσωπο…