Το Ισραήλ και το Ιράν συνέχισαν να ανταλλάσσουν απειλές την Τετάρτη, προειδοποιώντας με αντίποινα αν δεχθούν επίθεση, ακόμη και κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εν μέσω των φόβων για γενίκευση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη Ντάνι Ντάνον, αναφερόμενος στη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη λίγες ώρες νωρίτερα εναντίον της χώρας του.
Είχε προηγηθεί η εξόντωση του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από τους Ισραηλινούς καθώς και χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο.
Με το βλέμμα στις κινήσεις αυτές του Τελ Αβίβ ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί δήλωσε ότι η επίθεση της Τρίτης έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής».
Πρόσθεσε, δε, ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο. Σε διαφορετική περίπτωση «το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας».
Σημειώνεται πως στη δική τους παρέμβαση στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου οι ΗΠΑ προειδοποίησαν κι εκείνες το Ιράν να μην επιτεθεί εκ νέου στο είτε στο Ισραήλ είτε σε αμερικανικές θέσεις στην περιοχή. Ζήτησαν συγχρόνως την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Υπόσχεση Πεζεσκιάν ότι το Ισραήλ θα λάβει «ισχυρότερη απάντηση» σε περίτωση αντιποίνων
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σημείωσε με τη σειρά του ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», ωστόσο υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».
Ο Πεζεσκιάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στη Ντόχα.
«Ο κακόβουλος στόχος του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να σπείρει την ανασφάλεια και να εξαπλώσει την κρίση στην (ευρύτερη) περιοχή» κατήγγειλε επίσης ο πρόεδρος του Ιράν, προτρέποντας Αμερικανούς και Ευρωπαίους να πιέσουν το Ισραήλ «να σταματήσει την αιματοχυσία».
Με τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το Ισραήλ εξωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου», συμφώνησε ο εμίρης του Κατάρ.
Χαλεβί: Περίπου 200 οι πύραυλοι που εκτόξευσε το Ιράν
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το 90% των πυραύλων που εκτόξευσε την Τρίτη έπληξε τους στόχους τους στο ισραηλινό έδαφος. Οι ισραηλιονές Αρχές ανέφεραν, από την πλευρά τους, πως μεγάλος αριθμός πυραύλων αναχαιτίστηκε, με ορισμένους μόνο από αυτούς να πέφτουν σε αεροπορικές βάσεις και χωρίς να προκαλούν σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, ως αποτέλεσμα της πυραυλικής επίθεσης αυτής, της δεύτερης από τον περασμένο Απρίλιο, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, στη Δυτική Οχθη, ενώ δύο Ισραηλινοί, σε άλλες περιοχές, τραυματίστηκαν ελαφρά.
Αργότερα την Τετάρτη, πάντως, ισραηλινός στρατός αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των ιρανικών πυραύλων που στοχοθέτησαν τη χώρα.
Στην αρχική ανακοίνωσή του ο στρατός μιλούσε για «περίπου 180» βαλλιστικούς πυραύλους. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διευκρίνισε την επομένη της επίθεσης ότι το Ιράν εκτόξευσε «περίπου 200 πυραύλους εναντίον του κράτους του Ισραήλ».
Κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι «επιτέθηκε σε αστικές ζώνες και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών πολιτών».
Ο Χαλεβί επανέλαβε εξάλλου την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προηγουμένως και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν «τη δυνατότητα να φτάσουν και να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σημείο της Μέσης Ανατολής».
«Και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει αυτό μέχρι τώρα, θα το καταλάβουν σύντομα» κατέληξε.