Οι Γερμανοί δηλώνουν προετοιμασμένοι για τα σαρωτικά μέτρα που έρχονται τον επερχόμενο χειμώνα λόγω της ελάττωσης της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τους διογκωμένους λογαριασμούς ενέργειας που θα πάρουν στα χέρια τους, μετά τη συμφωνία της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση κατά 15%.
Τα δραστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση από τώρα όμως, ίσως να μην τα περίμεναν.
Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, η βόρεια πόλη της Γερμανίας, το Ανόβερο, αποφάσισε να κόψει το ζεστό νερό για το πλύσιμο χεριών σε δημόσια κτίρια ή σε ντους σε πισίνες, αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια. Για τους ίδιους λόγους «σβήνουν» και τα σιντριβάνια, αλλά και ο νυχτερινός φωτισμός σε μεγάλα κτίρια, όπως το δημαρχείο και τα μουσεία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Ο δήμαρχος Μπελίτ Ονάι είπε ότι στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας της πόλης κατά 15% ως μέτρο στην «επικείμενη έλλειψη φυσικού αερίου». Ο στόχος της μείωσης κατά 15% στο Ανόβερο εναρμονίζεται με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Οι κανόνες θα ισχύσουν και για τη θέρμανση από τον χειμώνα. Τα δημόσια κτίρια δεν θα έχουν καμία θέρμανση από τον Απρίλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με τις θερμοκρασίες των δωματίων να περιορίζονται στους 20 βαθμούς Κελσίου μάξιμουμ για τον υπόλοιπο χρόνο – με ορισμένες εξαιρέσεις. Η πόλη απαγορεύει επίσης τη χρήση φορητών κλιματιστικών, της σόμπας και του καλοριφέρ.
Λογαριασμοί που «καίνε»
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση των πελατών του φυσικού αερίου ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους μήνες. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη πόσο θα κοστίσει το φυσικό αέριο τον Νοέμβριο, αλλά τα πικρά νέα είναι ότι τη «ζημιά» θα την πληρώσει κάθε νοικοκυριό που θα επιβαρυνθεί με μερικές εκατοντάδες ευρώ παραπάνω από άλλες χρονιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ετήσια επιβάρυνση τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε οικογένεια.
Μέχρι πρότινος, η Γερμανία βασιζόταν στο ρωσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες, μέχρι που άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία ότι περιόρισε τη ροή, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – κάτι που η Ρωσία αρνείται. Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου αντιστοιχούν τώρα περίπου στο ένα τέταρτο των αναγκών της χώρας, Πριν από τον πόλεμο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πάνω από το 50%.