Επικαιρότητα

Ανοιχτή Συζήτηση στη Στέγη: Πώς απαντάμε στην κρίση της δημοκρατίας;

Στη δεύτερη φετινή ζωντανή συζήτηση του Society Uncensored άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία, αλλά με τη δράση τους και τη στάση τους έδειξαν ότι μπορεί ο φόβος να γίνει δύναμη, μιλούν ανοιχτά για τις αυταρχικές αντιδραστικές ιδέες, τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία σήμερα, πώς βιώνουμε την κρίση της δημοκρατίας
Advertorial

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά Society Uncensored με τη νέα συζήτηση «Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 14 Δεκεμβρίου, στην οποία ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο ανοίγουν έναν διάλογο για τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοκρατία, την εξέλιξή της και την κρίση στο πέρασμα των χρόνων. Ανθρωποι που δεν μένουν παρατηρητές, δεν στρέφουν το βλέμμα τους αλλού, που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, συζητούν για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Πώς λέμε όχι στον εκφασισμό και τη διάβρωση της δημοκρατίας;

Πόσο δημοκρατική κοινωνία είμαστε; Η δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά αφορά τον άνθρωπο και την κοινωνία, στηρίζεται πάνω σε έννοιες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο που τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα πληθαίνουν και οι εκφάνσεις της μισαλλοδοξίας πολλαπλασιάζονται, τίθενται καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα και το πόσο ελεύθερα νομιμοποιείται να εκφράζεται ο φασισμός. Οπως κι αν εκδηλώνεται η μισαλλοδοξία, δεν παύουν ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο σεξισμός και η τοξική αρρενωπότητα να αποτελούν όψεις του ίδιου φαινομένου. Μπορεί να οπλίζει το χέρι ομάδων ρατσιστικής βίας, να κινητοποιεί αυτόκλητους «τιμωρούς», να αρθρώνεται σαν ακραία ρητορική μίσους. Μπορεί να γίνεται βίαιη μισαναπηρία και ξενοφοβία στον καταπέλτη ενός πλοίου ή να οδηγεί στους θανάτους έφηβων Ρομά από αστυνομικά πυρά.

Κι εμείς; Πώς απαντάμε σε αυτά τα φαινόμενα που υπονομεύουν την πραγματική δημοκρατία; Πώς λειτουργούν οι άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς; Πώς οι μάρτυρες τέτοιων εκφάνσεων της βίας και του μίσους κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά; Πώς παύουν να είναι αμέτοχοι παρατηρητές και γίνονται δρώντες παράγοντες;

Οι ψηφιακές συζητήσεις Society Uncensored πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη Στέγη και το κοινό μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά και να γίνει μέρος ενός γόνιμου διαλόγου μέσα από έναν κύκλο ερωταπαντήσεων με τους καλεσμένους ομιλητές. Η συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο Onassis Channel στο YouTube. H είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης. Με την κράτηση της θέσης, οι θεατές συναινούν στη βιντεοσκόπησή τους. Για την είσοδο ατόμων κάτω των 18 ετών, απαραίτητη είναι η γονική συναίνεση. Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται στις 18:30.

Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός, περφόρμερ, μέλος του Anasa Cultural Center

Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος

Αναστασία Βαϊτσοπούλου, δημοσιογράφος

Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, υπεύθυνος επιστημονικού έργου «Συμμαχίας των Φύλων»

Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια του Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης στα ΑΣΚΙ, υποψήφια διδακτόρισσα

Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Συντονιστής: Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής «Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς»

Επιμέλεια: Κωστής Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Κοσμάτος, Ιωάννα Μεϊτάνη, Γιώργος Νικολαΐδης, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Σε συνεργασία με το «Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» και τη «Συμμαχία των Φύλων».

ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Οι ψηφιακές συζητήσεις Society Uncensored πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη Στέγη και το κοινό μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά και να γίνει μέρος ενός γόνιμου διαλόγου μέσα από έναν κύκλο ερωταπαντήσεων με τους καλεσμένους ομιλητές. Η συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο Onassis Channel στο YouTube. H είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης. Με την κράτηση της θέσης, οι θεατές συναινούν στη βιντεοσκόπησή τους. Για την είσοδο ατόμων κάτω των 18 ετών, απαραίτητη είναι η γονική συναίνεση. Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται στις 18:30.

Λίγα λόγια για τη σειρά της Στέγης Society Uncensored

Η κοινωνία είναι οι άνθρωποι και οι άνθρωποι ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ανθρωποι που συναντιούνται και συζητούν, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και του τόπου, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σειράς συζητήσεων Society Uncensored που διοργανώνει η Στέγη.

H σειρά «Society Uncensored» ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με πάνω από 600.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις, προβλημάτισαν και ευαισθητοποίησαν, άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο που συνεχίστηκε και συνεχίζεται στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο. Oι προβολές περιεχομένου των «Society Uncensored» συνολικά στα social media (μέσα από αποσπάσματα, trailers κ.λπ.) αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια, ενώ τα σχόλια (σε YouTube και λοιπά social media σε περιεχόμενο σχετικό με το «Society Uncensored») ξεπερνούν τα 15.000, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Στέγη, πιστή στην αποστολή της, πυροδοτεί συζητήσεις.

Δείτε τα προηγούμενα επεισόδια

9 Αφροέλληνες συζητούν: Τι σημαίνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα
8 Γυναίκες Συζητούν: Πατριαρχία, Σεξισμός και Έμφυλη Βία στην Ελληνική Κοινωνία
8 Αθηναίοι συζητούν: τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα;
8 Νέοι Ανθρωποι Συζητούν: Πολιτισμική Ταυτότητα και η Εννοια του «Ανήκειν»
#PSOFOS: Η Ρητορική του Μίσους στα Social Media
Body Shaming – Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου;
Σύγχρονη Οικογένεια: Τι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;
Γυναικοκτονίες
Αναπηρία και Πολιτισμός. Ορατότητα και Αναπαράσταση
Οι Ρομά χωρίς Διαμεσολάβηση

INFO

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

14 Δεκεμβρίου 2023, 19:00

Μικρή Σκηνή

Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης εδώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται έως και τις 18:45.

ΓΛΩΣΣΑ: H συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ