Μια περισσότερο διαλλακτική στάση σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ φάνηκε να υιοθετεί η Τουρκία τη Δευτέρα, στον απόηχο της συνάντησης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ» προσεχώς, βάζοντας τέλος σε μια μακρά ρητορική εναντίωσης στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών να ενταχθούν στη Συμμαχία από την τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία έχει επικαλεστεί την άρνηση της Στοκχόλμης να εκδώσει μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, κυρίως Κούρδους, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντίθεσή της στο σουηδικό αίτημα.
Τον Ιανουάριο η Αγκυρα έφτασε στο σημείο να αποσύρει πλήρως την υποστήριξή της στο σουηδικό αίτημα, έπειτα από το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου στη σουηδική πρωτεύουσα. Η διαδικασία εισδοχής στο ΝΑΤΟ «μπήκε στον πάγο», δήλωσε τότε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ.
Σχολιάζοντας τη νεότερη δήλωση Τσαβούσογλου, ο Μπίλστρομ έκανε λόγο για ένα «ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο και καλό μήνυμα από την Τουρκία», ενώ ο σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, είπε ότι αναμένει την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το euractiv.com.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ίδιου Μέσου, η αλλαγή στάσης της Τουρκίας σχετίζεται ευθέως με την αύξηση της πίεσης των ΗΠΑ προς την Αγκυρα.
, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εξαιρετικά ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Κρίστερσον, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία ενώ σαφή θέση υπέρ του σουηδικού αιτήματος έλαβε προσφάτως, για ακόμη μια φορά, και ο Λευκός Οίκος.
Το μήνυμα της Ουάσινγκτον ανέλαβε να το μεταφέρει ο ίδιος ο Μπλίνκεν διατυπώθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του τη Δευτέρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη των σκανδιναβών το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα».
Το Euractiv σημείωσε ότι κεντρικό ζήτημα στις κατ’ιδίαν συζητήσεις μεταξύ του αμερικανού και του τούρκου ΥΠΕΞ αποτέλεσε η πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αν και ο Τσαβούσογλου αρνήθηκε ότι αυτές οι συνομιλίες είχαν οποιαδήποτε σχέση με την αλλαγή στάσης της Αγκυρας στο θέμα της Σουηδίας.
«Δεν θα ήταν σωστό ή δίκαιο να εξαρτηθούν δύο ανεξάρτητα ζητήματα το ένα από το άλλο», είπε ο Τσαβούσογλου. «Δεν θα ήταν δυνατό για εμάς να αγοράσουμε τα F-16 υπό αυτούς τους όρους».
Η Τουρκία επιδιώκει να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16 της αφότου οι ΗΠΑ την απέβαλαν από το πρόγραμμα των «επόμενης γενιάς» μαχητικών F-35 μετά την αγορά ρωσικών πυραύλων από πλευράς της.
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία για τα F-16 ήταν «πολύ σημαντική για τη συνεχή διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών», θυμίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου.