Ο Γκι Φέρχοφσταντ | Theodore Manolopoulos / SOOC
Επικαιρότητα

Ανοιχτή επιστολή Φέρχοφσταντ προς Τσίπρα κατά της έκδοσης των Οκτώ

Τα μέλη της ΕΕ υποχρεώνονται «να μην εκδίδουν κανένα, ανεξάρτητα της ενοχής του, σε κράτος όπου αυτός ή αυτή μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βασανιστήρια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων στον Πρωθυπουργό
Protagon Team

Κατά της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών τάσσεται σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ.

Οπως επισημαίνει «θα ήθελα να τονίσω τη ζωτική σημασία των βασικών αρχών που διαμορφώνουν τη νομική τάξη που μοιραζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η οποία υποχρεώνει όλα τα κράτη-μελή της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα της ενοχής του, σε κράτος όπου αυτός ή αυτή μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βασανιστήρια».

Αναλυτικότερα, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη,

Οι αρχές της χώρας σου πρόκειται σύντομα να αποφανθούν για το αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που αιτήθηκαν άσυλο από την Ελλάδα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Γνωρίζω την πολιτική περιπλοκότητα και την ευαίσθητη φύση της συγκεκριμένης υπόθεσης, και φυσικά δεν έχω καμία δυνατότητα να κρίνω εάν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είναι ένοχοι ή όχι για την εμπλοκή τους στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω τη ζωτική σημασία των βασικών αρχών που διαμορφώνουν τη νομική τάξη που μοιραζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η οποία υποχρεώνει όλα τα κράτη-μελή της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα της ενοχής του, σε κράτος όπου αυτός ή αυτή μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βασανιστήρια ή οποιαδήποτε άλλη απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση (αρ.19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Δυστυχώς, τους προηγούμενους πέντε μήνες, έπειτα από το πραξικόπημα έχουμε δει να πραγματοποιούνται δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις Τούρκων πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι νόμοι δημιουργούν έντονη ανησυχία για τον σεβασμό απαράβατων δικαιωμάτων τα οποία εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή, η σωματική και πνευματική ακεραιότητα και το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη.

Σημαντικές ανησυχίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές έχουν εκφραστεί τόσο από το Συμβούλιο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και από την Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση προόδου που εκδόθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης, τον Οκτώβριο του 2016.

Συνεπώς, ελπίζω ότι συμμερίζεσαι τη θέση μου για διατήρηση και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, τις οποίες η Ελλάδα βοήθησε να διαμορφωθούν μέσα στην ευρωπαϊκή ιστορία, και αποφάσισε να τηρήσει μέσω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ελπίζω ειλικρινά ότι οι ελληνικές αρχές θα καθοδηγηθούν από αυτές τις αρχές, όταν αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ τούρκων αξιωματικών».