Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η προεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ανοιξε η πλατφόρμα για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Ποιοι και γιατί πρέπει να το κάνουν

Μονοδύναμο και μονοδοσικό κατά του στελέχους Κράκεν. Διαθέσιμα από Τρίτη τα ραντεβού για όλους, από 12 ετών και άνω. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα
Protagon Team

Tην έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, με το νέο εμβόλιο (δείτε πιο κάτω), σε 352 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα ραντεβού είναι διαθέσιμα από την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, για όλους τους πολίτες από 12 ετών και άνω, ενώ τα παιδιά μπορούν να εμβολιάζονται από 23 Οκτωβρίου.

Τα ραντεβού κλείνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας, που άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας, ή μέσω των φαρμακείων.

Οπως προαναφέρθηκε, ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά.

Ισχύει και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, με την ίδια διαδικασία όπως και στα προηγούμενα εμβόλια.

Μονοδύναμο και μονοδοσικό κατά του στελέχους Κράκεν

Το νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι μονοδύναμο και στοχεύει το στέλεχος του κορονοϊού που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και το οποίο δεν είναι άλλο από το XBB 1.5, γνωστό ως Κράκεν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Κράκεν αφορά σήμερα 45% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Αυτό, εξάλλου, είναι το στέλεχος με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.

Το εμβόλιο θα γίνει σε μια δόση για όλους.

Εάν τα άτομα υψηλού κινδύνου δεν έχουν ολοκληρώσει τον προηγούμενο εμβολιασμό με τρεις δόσεις, θα μπορούν να λάβουν κι άλλη δόση, έναν μήνα μετά την πρώτη.

Τέλος ο αρχικός ιός

Οπως εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, το νέο εμβόλιο δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημία στην Κίνα. Και αυτό διότι ο πρώτος αυτός ιός δεν ανιχνεύεται πλέον πουθενά στον κόσμο.

Ποιοι και γιατί εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής, το νέο εμβόλιο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να κάνουν οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, τα άτομα άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι έγκυοι και οι επαγγελματίες Υγείας.

Οπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου, έχει υπολογιστεί ότι αν καλυφθούν αυτές οι ομάδες, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από κορονοϊό μπορούν να μειωθούν κατά 30%.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, ενώ το εμβόλιο μπορεί να κάνει και όποιος επιθυμεί εκτός των παραπάνω ομάδων.