Ουκρανός στρατιωτικός δίπλα σε έναν εκτοξευτή ρουκετών τύπου BM-21 Grad, στο Χάρκοβο | REUTERS/Serhii Nuzhnenko
Επικαιρότητα

Ανοιξαν οι ΝΑΤΟϊκές αποθήκες για να εξοπλιστεί η Ουκρανία

Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η αντίσταση στη νέα ρωσική επίθεση – Στο Κίεβο θα σταλεί σοβιετικό πολεμικό υλικό, αλλά και σύγχρονα συστήματα από το οπλοστάσιο της Δύσης – Αμερικανοί και Βρετανοί εκπαιδεύουν ουκρανούς φαντάρους
Protagon Team

Σε αυτή τη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία ερμηνεύεται από τα Δυτικά επιτελεία, από το Πεντάγωνο και από τις Βρυξέλλες, ως αδυσώπητος αγώνας με τον χρόνο: οι Ουκρανοί πρέπει οπωσδήποτε να προλάβουν να εξοπλιστούν καταλλήλως ώστε να καρποφορήσει η προσπάθεια αναχαίτισης της δεύτερης ρωσικής επίθεσης. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, λοιπόν, αποφάσισαν να εμπλακούν περισσότερο στον ουκρανορωσικό πόλεμο – σχεδόν ανοιχτά πλέον.

Ηδη μέσα στο πρώτο δίμηνο της σύρραξης σημειώθηκε ποιοτική εξέλιξη στις αποστολές οπλικών συστημάτων: πλέον δεν αποστέλλονται στους Ουκρανούς μόνο αντιαρματικές ρουκέτες και drones, αλλά και πλήρη συστήματα σε μεγάλη γκάμα. Μαζί με αυτά οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, όπως λέγεται, παρέχουν και εκπαίδευση στους Ουκρανούς, καθώς εκείνοι πρέπει επειγόντως να μάθουν τον χειρισμό των Δυτικών όπλων.

Στην αύξηση της παρεχόμενης βοήθειας δεν θα τεθούν περιορισμοί, έγραψαν τα διεθνή Μέσα, μάλιστα όσο θα προχωρεί ο ρωσικός στρατός στο πεδίο τόσο θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Ζελένσκι για αποστολή όπλων. Πυροβολικό, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα κάθε είδους, ραντάρ, αντιαεροπορικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, ελικόπτερα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη είναι μέσα στο παιχνίδι – οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το Πεντάγωνο σημείωσε η Repubblica.

Σοβιετικό στοκ

Από τις αποθήκες των πρώην χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι οποίες από ετών έχουν ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, βγήκαν κιόλας τα πυροβόλα της σοβιετικής εποχής, κάποια τανκς (τα σοβιετικά T-72 και τα πολωνικά ΡΤ-91), τα ολμοβόλα, κ.λπ. Αλλά και στον τεχνικό τομέα χείρα βοηθείας είναι έτοιμες να προσφέρουν στους Ουκρανούς οι κοντινές τους ΝΑΤΟϊκές χώρες. Οσα τανκς και λοιπά συστήματα δεν είναι εφικτό να επισκευάζονται στην Ουκρανία θα τα αναλαμβάνουν οι Τσέχοι, οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι.

Ο υπερεξοπλισμός  της Ουκρανίας αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών πεδίου ικανών να σύρουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τη Ρωσία. Διακινδυνεύεται η κλιμάκωση από πλευράς Ρωσίας μεν, πιθανώς και ασύμμετρη, ωστόσο η οικοδόμηση της σοβαρής αντίστασης προέχει. Οι Αμερικανοί θεωρούν υποχρέωσή τους να υπερασπιστούν εμμέσως πλην ουσιαστικώς την Ουκρανία, αφού απέναντί της έχει την πυρηνική δύναμη Ρωσία με τον τεράστιο στρατό.

Ενδιαφέρον στοιχείο των συζητήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της Συμμαχίας και των διαπραγματεύσεων των μελών της με τις ΗΠΑ είναι και τούτο: επειδή κανένας δεν θέλει να εγκαταλείψει την άμυνά του, έχουν αρχίσει και ορισμένα, θεμιτά από απόψεως εθνικού συμφέροντος, παζάρια. Οι Σλοβάκοι, λόγου χάρη, ανέλαβαν να στείλουν στο Κίεβο αντιαεροπορικά συστήματα S-300 μεν, ωστόσο πρώτα θέλουν να εξασφαλίσουν αμερικανικά πυραυλικά συστήματα «Patriot» για λογαριασμό τους και εν είδει ανταλλάγματος.

Οπως ανακοινώθηκε, στο πρώτο πακέτο των ΗΠΑ που θα αποσταλεί στην Ουκρανία περιλαμβάνονται καθοδηγούμενα με λέιζερ βλήματα Πυροβολικού, τα οποία εξασφαλίζουν βολές ακριβείας, drones «καμικάζι» του τύπου Switchblade, αναγνωριστικά drones του τύπου Puma, συστήματα αναχαίτισης εχθρικών drones, κ.ά. Η πρόσβαση στις στρατιωτικές  πληροφορίες, λόγου χάρη στις κρίσιμες κατά τη διάρκεια μαχών δορυφορικές εικόνες, είναι ένα επιπλέον δώρο που θα κάνουν οι Αμερικανοί  στους Ουκρανούς.