Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία της κατά την παρουσίαση για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ανοίκεια επίθεση της Αγκυρας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δηλώσεις που είχε κάνει πριν από δύο ημέρες στην Αθήνα για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού
Protagon Team

Ενα νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση Αγκυρας – Αθήνας άνοιξε την Πέμπτη με τη διπλωματικά ανοίκεια επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή δηλώσεις της την περασμένη Τρίτη στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Παρά τα γνωστά προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, υπήρχε μια κάποια συνεννόηση ώστε να αποφεύγονται οι προσωπικές επιθέσεις, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, όμως, επιτέθηκε προσωπικά στην κυρία Σακελλαροπούλου και για θέσεις που διατύπωσε στη χώρα μας –η τουρκική διπλωματία χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που “επιχείρησε να εισβάλει και να κατακτήσει” την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε “βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, ειδικά εναντίον “αθώων πολιτών” στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας» υποστήριξαν από την Αγκυρα για να προσθέσουν μάλιστα:

«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Επιτροπής Ερευνας των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προέκυψαν από τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου».

«Οι συχνές ψευδείς κατηγορίες της Ελλάδας επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την υπευθυνότητα που αναμένεται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση» σημείωσαν καταλήγοντας, από το τουρκικό υπ. Εξωτερικών.

Κατά την εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με τη μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης» συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα. «Οι γενοκτονίες έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες. Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται», υπογράμμισε.

Σε οξύτατο τόνο και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

«Για ακόμα μία φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, για να συμπληρώσει:

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

»Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή τής ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».