Είναι ένα φάντασμα που συνεχίζει να στοιχειώνει τους Σουηδούς. Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε, τον δημοφιλή σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της χώρας το 1986; Τριάντα χρόνια μετά, η Σουηδία μαζεύει το κουράγιο της και επιστρέφει σε μια υπόθεση την οποία η κοινή γνώμη έχει προσπαθήσει να ξεχάσει και η πολιτική ζωή της χώρας αποφεύγει -από αυτοσυντήρηση- να συζητά.
Τον προσεχή Φεβρουάριο θα αρχίσει να εργάζεται πάνω στην υπόθεση της δολοφονίας Πάλμε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, σε μια ακόμη προσπάθεια εξιχνίασης του εγκλήματος, για το οποίο από το 1986 δεν υπάρχει τίποτα το οριστικό.
Ο Πέτερσον δηλώνει ότι μπαίνει τον Φεβρουάριο στη μάχη της έρευνας αισιόδοξος για τα αποτελέσματα και με μεγάλη ενέργεια. «Είναι ένα ενδιαφέρον και σημαντικό έργο», δήλωσε σχετικά.
Πρόκειται για πραγματική μάχη. Οι φάκελοι που έχουν συσσωρευτεί καλύπτουν 250 μέτρα ραφιών. Η αστυνομία έχει λάβει 10.000 καταθέσεις ενώ, όπως σημειώνει το BBC, πάνω από 130 άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι ήταν αυτοί που δολοφόνησαν τον Πάλμε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 1986 έξω από τον κινηματογράφο από τον οποίο μόλις είχε βγει με τη σύζυγό του.
Σημαντικό για την υπόθεση είναι ότι ο δράστης διέφυγε έχοντας μαζί του το όπλο, αφήνοντας τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη αιμόφυρτο.
Το 1989 δικαστήριο είχε καταδικάσει για τη δολοφονία τον Κρίστερ Πέτερσον (το όνομα στα σουηδικά έχει ελαφρά διαφορετική ορθογραφία από αυτό του εισαγγελέα), ο οποίος ήταν μικροκακοποιός και χρήστης ουσιών. Είχε αναγνωριστεί από τη χήρα του Πάλμε, Λίσμπετ. Ωστόσο το Εφετείο απέρριψε τη μαρτυρία της Λίσμπετ Πάλμε και ο Πέτερσον απελευθερώθηκε μερικούς μήνες αργότερα. Πέθανε το 2004.
Ο ίδιος εισαγγελέας, που έχει πείρα σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, είχε χειριστεί στο παρελθόν άλλες δύο περιπτώσεις δολοφονιών, που και αυτές υπήρξαν σοκ για την κοινωνία της Σουηδίας, δοκιμάζοντας τις παραδοχές της για την ανεκτικότητα.
Τη δεκαετία του 1990 είχε λάβει μέρος στην δίκη του Τζον Αουσόνιους, ο οποίος πυροβόλησε 11 μετανάστες, κάποιους με τη χρήση όπλου με σκόπευτρο λέιζερ, σκοτώνοντας έναν από αυτούς. Ο Αουσόνιους καταδικάστηκε σε ισόβια το 1994.
Το 2003 είχε εργαστεί για την εξιχνίαση της δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ, η οποία μαχαιρώθηκε από άνδρα με ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων.