Και το όνομα αυτού… Sputnik V. Είναι το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό παγκοσμίως που λαμβάνει έγκριση για ευρεία χρήση στον πληθυσμό. Το ενέκρινε την Τρίτη η ρωσική κυβέρνηση και το όνομά του παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από τη Σοβιετική Ενωση, το 1957, ενώ το V είναι το αρχικό της λέξης vaccine (εμβόλιο).
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, άλλωστε, δεν θα έχανε την ευκαιρία να τονίσει την πρωτιά της χώρας του σε έναν τομέα που παρακολουθεί με αγωνία το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας – τουλάχιστον όσοι δεν πιστεύουν στις συνωμοσίες.
Και κρίνοντας από το συμβολικό όνομα που επέλεξε, ο ρώσος πρόεδρος παρομοίασε την κούρσα για το εμβόλιο με τον αγώνα δρόμου για την κατάκτηση του Διαστήματος ενάντια στις ΗΠΑ, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ομως, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ανησυχούν από τη βιασύνη των Ρώσων και θεωρούν ότι έχει περάσει ελάχιστο χρονικό διάστημα από την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους μέχρι την έγκρισή του –μόλις δύο μήνες–, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο για την υγεία.
Κάποιοι, μάλιστα, αναρωτιούνται μήπως για τη Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, ανακοινώνοντας ότι η ίδια του η κόρη έκανε το εμβόλιο – άρα, πώς γίνεται να μην είναι ασφαλές; Σε τμήμα του λαού αυτό το –αν μη τι άλλο– λαϊκίστικο επιχείρημα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά οι επιστήμονες, βέβαια, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να πειστούν.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF, το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε ένα δισεκατομμύριο δόσεις.
Ο Ντμίτριεφ διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει την Τετάρτη, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου γίνεται συνήθως σε χιλιάδες ανθρώπους, διαρκεί μήνες και από την έκβασή τους εξαρτάται η τελική έγκριση.
Πάντως, στη Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι συζητούν με τις ρωσικές αρχές τη διαδικασία για πιθανή προέγκριση του εμβολίου.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον Guardian, δεν υπάρχει περίπτωση να είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα εμβόλιο στη Δύση, όπου οι διαδικασίες είναι σαφώς αυστηρότερες και δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αντίστοιχες δεκάδες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δυτικές χώρες.
Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι από τον Οκτώβριο οι εμβολιασμοί του πληθυσμού θα ξεκινήσουν στο υγειονομικό προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, σε δασκάλους, καθηγητές και ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελίτ οικογένειες της Ρωσίας είχαν πρόσβαση πρώτες στο εμβόλιο, από τον Απρίλιο ακόμα.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό και να μην παρέχει την ίδια προστασία σε όλους, καθώς γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον νέο κορονοϊό.
Αν το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, ενέχει ο κίνδυνος να καθησυχαστούν οι εμβολιαζόμενοι, να μην τηρήσουν κανένα μέτρο προστασίας και τελικά να γίνει μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού.
Τέλος, αν το ρωσικό εμβόλιο αποδειχθεί προβληματικό, θα δώσει τροφή στους συνωμοσιολόγους αντιεμβολιαστές, που δυστυχώς δεν είναι λίγοι.
Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί περίπου 150 ξεχωριστές έρευνες για εμβόλιο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες 15 βρίσκονται στη δεύτερη φάση και τρεις στη φάση ΙΙΙ.