Παιδιά με συμπτώματα λοίμωξης, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, περιμένουν να εξεταστούν στην παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Τσονγκίνκ, στην Κίνα | VCG/VCG via Getty Images)
Επικαιρότητα

Ανησυχία για μια μυστηριώδη «παιδική» πνευμονία στην Κίνα

Νέος εκ Κίνας ορμώμενος υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα πνευμονίας, που αφορούν κυρίως παιδιά. Αναλυτική ενημέρωση ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τι αναφέρει ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Δέσποινα Κουκλάκη

Το τελευταίο διάστημα, μια μυστηριώδης αναπνευστική λοίμωξη έχει κάνει την εμφάνισή της στην Κίνα. Είναι μια άτυπη πνευμονία, χωρίς βήχα, που πλήττει κυρίως τα παιδιά.

Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως τα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων κυρίως στη βόρεια Κίνα, γεμίζουν από παιδιά με αυτή τη λοίμωξη η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο γνωστό παθογόνο, μπορεί όμως και όχι…

Οπως γράφουν οι New York Times, η Κίνα εδώ και μήνα αναφέρει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από τις προηγούμενες χρονιές.   

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποδίδουν την έξαρση στην άρση των περιορισμών που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας και υποστηρίζουν πως οι αναπνευστικές λοιμώξεις – και η νέα πνευμονία – των παιδιών οφείλονται σε γνωστά παθογόνα όπως η γρίπη, ο κορονοϊός και το μυκόπλασμα. Όμως, δεν πείθουν τη Δύση η οποία ακόμη μετρά νεκρούς και βαριά ασθενείς από τον πανδημικό SARS-CoV-2.

Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ

Ετσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το θέμα. Ο Οργανισμός ζητά όλες τις επιδημιολογικές αναφορές και όλα τα εργαστηριακά δεδομένα που  αφορούν την άτυπη πνευμονία αλλά και όλα τα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης για τον κορονοϊό, τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και το μυκόπλασμα.

Δεν είναι σαφές αν η άτυπη πνευμονία στα παιδιά σχετίζεται με τη συνολική έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού ή αν αποτελεί νέο υγειονομικό συμβάν (Shutterstock)

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ, από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι σαφές αν η άτυπη πνευμονία στα παιδιά σχετίζεται με τη συνολική έξαρση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού ή αν αποτελεί νέο υγειονομικό συμβάν.

Ωσότου διαλευκανθεί το μυστήριο, ο ΠΟΥ συνιστά στους Κινέζους να εμβολιαστούν με τα διαθέσιμα εμβόλια και να τηρούν τα γνωστά μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων (αποστάσεις, παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα, χρήση μάσκας κατά περίπτωση, τήρηση της υγιεινής των χεριών και καλό αερισμό των κλειστών χώρων).

Ανησυχίες – τι αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

«Σίγουρα υπάρχει ανησυχία για τη διαφάνεια από την Κίνα και η έγκαιρη αντίδραση του ΠΟΥ είναι σωστή», δηλώνει στους New York Times η Ρέινα ΜακΙντάιρ, καθηγήτρια Διεθνούς Βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Η ίδια εξηγεί ότι η εμφάνιση περιστατικών άτυπης πνευμονίας δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη ενός νέου παθογόνου. «Το κλειδί είναι ο έλεγχος των άρρωστων παιδιών ώστε να επιβεβαιωθούν ή να αποκλειστούν γνωστά αίτια πνευμονίας».

Σε δημόσια ανάρτησή του ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει πως αυτά που διαβάζει στη διεθνή ειδησεογραφία του θυμίζουν τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε ξεσπάσει η νόσος Covid-19  και όλοι βάδιζαν στα τυφλά.

Ο καθηγητής περιγράφει τα συμπτώματα αυτής της πνευμονίας: πυρετός, πνευμονικά οζίδια, χωρίς να αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά. «Γι’ αυτό αναφέρεται ως περιπατητική πνευμονία (walking pneumonia)», σημειώνει.

Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τον κ.Μαγιορκίνη, είναι ότι έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες αλλά ακόμη δεν έχει απομονωθεί το αίτιο αυτής της πνευμονίας. «Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω άρσης των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς… Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».