Μισθοφόροι και πολιτοφύλακες του Σαράζ, εμφανέστατα αρκετά νεαρής ηλικίας | REUTERS/Hazem Ahmed
Επικαιρότητα

Ανήλικοι μισθοφόροι από τη Συρία πολεμούν στη Λιβύη

Οι άγνωστοι νεαροί, με εμπειρίες στον συριακό εμφύλιο, μεταφέρθηκαν εκεί από τους Τούρκους για να πολεμήσουν επί χρήμασι δίπλα στις πολιτοφυλακές του «αναγνωρισμένου» Σαράζ και εναντίον των δυνάμεων του Χαφτάρ
Protagon Team

Είναι παιδιά και συγχρόνως μισθοφόροι, ηλικίας 15 με 16 χρόνων, που έμαθαν να πολεμούν έπειτα από την αναγκαστική στρατολόγησή τους στις τάξεις του Εθνικού Συριακού Στρατού, συμμάχου της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο. Τα παιδιά αυτά πολέμησαν δίπλα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, εναντίον του Ασαντ, και τώρα πολεμούν για την επικράτηση του «αναγνωρισμένου» από τον ΟΗΕ Φαγιέζ αλ Σαράζ στον λιβυκό εμφύλιο.

Προσφέρουν, λοιπόν, τις υπηρεσίες τους αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Συρία, στην επίσης εμπόλεμη Λιβύη, αφ’ ότου τα μετέφεραν εκεί οι Τούρκοι.

Τα αγόρια από τη Συρία που βρίσκονται στα πεδία των μαχών της Λιβύης –περί τα 150 έως σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής La Repubblica– λαμβάνουν ως ανταμοιβή έως και 3.000 δολάρια τον μήνα, για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες. Επειτα από αυτό το τρίμηνο πάντως, αρκετών αγοριών τα ίχνη χάνονται και αγνοείται η τύχη τους.

Στη Λιβύη φθάνουν με διαβατήρια πλαστά ή καινούργια, στα οποία, ωστόσο, δεν αναγράφεται ούτε το πραγματικό τους όνομα ούτε η πραγματική τους ηλικία. Τις μαρτυρίες αρκετών νεαρών μισθοφόρων ανέλαβαν να καταγράψουν πρόσφατα τα μέλη της οργάνωσης «Σύροι για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη» (Syrians for Truth and Justice) που ειδικεύεται στην καταγραφή περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Σε μια ιδιαίτερα λεπτομερή έκθεση 53 σελίδων με τον άκρως κατατοπιστικό τίτλο «Η στρατολόγηση σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία για τον πόλεμο της Λιβύης» παρουσιάζουν σημαντικές λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας.

Οι έφηβοι αυτοί στρατολογούνται από τα μέλη τοπικών ενόπλων ομάδων που πρόσκεινται σε πολιτοφυλακές σύρων Τουρκομάνων οι οποίες διαδραμάτισαν καίριο ρόλο σε επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, το 2018, όταν κατέλαβαν το Αφρίν (επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»), αλλά και το 2019, στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Συρίας (επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης»). Τα παιδιά αφ’ ότου φτάσουν στην Τουρκία, είτε στο Γκαζιαντέπ είτε στην Αντάκια, μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, όπου επιβιβάζονται σε άλλα αεροπλάνα με προορισμό τη Λιβύη.

Ενας νεαρός, από τους εφήβους που έφεραν από τη Συρία οι Τούρκοι με σκοπό να πολεμήσουν για τα λεφτά του Σαράζ, πανηγυρίζει νικηφόρα μάχη εναντίον του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, στις 18 Μαΐου (REUTERS/Hazem Ahmed/File Photo)

Μιλώντας στα μέλη της οργάνωσης που συνέταξαν τη σχετική έκθεση μια γυναίκα από την πόλη Μάρεα, που βρίσκεται στην περιοχή του Ευφράτη στη Βόρεια Συρία και ί υπό τουρκικό έκεγχο, επιβεβαίωσε πως το περασμένο Ιανουάριο ένας μαχητής της Ταξιαρχίας Μουτασίμ, μιας τοπικής πολιτοφυλακής που δραστηριοποιείται στο Κυβερνείο του Χαλεπίου, μπήκε στο κατάστημά της μαζί με τρία παιδιά ηλικίας το πολύ 16 χρονών. «Μου είπαν ότι επρόκειτο να μεταβούν στη Λιβύη με τη σύμφωνη γνώμη των οικογενειών τους. Ηταν πολύ χαρούμενα για τα 3.000 δολάρια που θα λάμβαναν. Ρώτησα ένα από αυτά εάν ξέρει πώς να χειρίζεται το όπλο, και μου είπε πως θα μάθαινε στο στρατόπεδο» ανέφερε η γυναίκα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, τα περισσότερα από τα παιδιά προέρχονται από την περιοχή του Ιντλίμπ και από το Χαλέπι. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του ενημερωτικού ιστότοπου Al Monitor που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Σύροι για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη» Μπασάμ αλ Αχμάντ σημείωσε ότι δεν έχει στην κατοχή του αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Αγκυρα (ή η Δαμασκός, όπως είπε…) εμπλέκονται ενεργά στη στρατολόγηση ανήλικων αγοριών με σκοπό να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Υποστηρίζει, ωστόσο, πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Αγκυρα στρατολογεί σύρους μισθοφόρους, πιθανώς και παιδιά, για να στηρίξει τον σύμμαχό της τον Σαράζ στην Τρίπολη. Ο σύρος ακτιβιστής επισήμανε, όμως, πως μισθοφόρους από χώρες του εξωτερικού στρατολογεί και ο Χαλίφα Χαφτάρ, αναφέροντας πως σύντομα η οργάνωσή του θα προβεί στην έκδοση μιας νέας σχετικής έκθεσης.