Την ώρα που το Κρεμλίνο διέψευδε τις πληροφορίες που διέρρευσαν και ήθελαν την Ασμα αλ Ασαντ να ζητά διαζύγιο από τον εδώ και 24 χρόνια σύζυγό της, πρώην πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ της έστελνε ένα αυστηρό μήνυμα: «Δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια πολυτελή ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ακόμη και αν, η γεννημένη στη Βρετανία το 1975, Ασμα επιλέξει να επιστρέψει στο Λονδίνο.
Η Ασμα και ο Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκονται επί του παρόντος στη Μόσχα και τα περιουσιακά στοιχεία τους έχουν «παγώσει» από τις αρχές. Δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ασμα θέλει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για θεραπεία καρκίνου. Τον Μάιο, αποκαλύφθηκε ότι είχε διαγνωστεί με λευχαιμία, αφού στο παρελθόν είχε λάβει θεραπεία για καρκίνο του μαστού, μεταξύ 2018 και 2019.
Το πρωθυπουργικό γραφείο της Βρετανίας αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει σε ερώτηση εαν θα έπρεπε να αφαιρεθεί το διαβατήριό της Ασμα αλ Ασαντ, επεσήμανε η Telegraph , για να προσθέσει, όμως, ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, έχει δηλώσει ότι «η κυρία Ασαντ δεν είναι ευπρόσδεκτη» στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να ισχύουν κυρώσεις εναντίον της.
Οταν ρωτήθηκε εάν θα αφαιρεθεί η υπηκοότητα από την Ασμα αλ Ασαντ, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αρκέστηκε να πει: «Δεν σχολιάζουμε κανένα άτομο σε σχέση με αυτό το θέμα».
Ο Ρόμπερτ Τζένρικ, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης, είπε: «Θα ήταν προσβολή για τα εκατομμύρια των θυμάτων του Ασαντ εάν η σύζυγός του επέστρεφε στο Ηνωμένο Βασίλειο». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει λόγος που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου: Η οικογένεια Ασαντ είναι υπεύθυνη για μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες στη σύγχρονη εποχή».
Τα περιουσιακά στοιχεία της Ασμα αλ Ασαντ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευθεί ως μέρος ενός προγράμματος κυρώσεων της ΕΕ τον Μάρτιο του 2012, εν μέσω των διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησης του συζύγου της.
Αυτές οι κυρώσεις έχουν διατηρηθεί και μετά το Brexit και το 2021 η Μητροπολιτική Αστυνομία άνοιξε μια προκαταρκτική έρευνα για ισχυρισμούς ότι η Ασμα υποκίνησε και βοήθησε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, κατά τη διάρκεια του 13χρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
«Διαβόητη κερδοσκόπος του πολέμου»
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Ασμα αλ Ασαντ, τους γονείς και τα δύο αδέλφια της το 2020. Ο Μάικ Πομπέο, τότε υπουργός Εξωτερικών, την αποκάλεσε «μια από τις πιο διαβόητες κερδοσκόπους του πολέμου της Συρίας».
Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, το Κρεμλίνο διέψευσε αναφορές ότι η Ασμα προσπαθούσε να χωρίσει από το σύζυγό της και να φύγει από τη Ρωσία.
Θεωρητικά, η Ασμα αλ Ασαντ θα μπορούσε να επιστρέψει στο Λονδίνο με τα παιδιά της. Αλλά αν την δεχόταν το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει η Telegraph, θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, ο οποίος διαφορετικά θα συλλαμβανόταν κατά την άφιξη του στη χώρα.
Η Ασμα είναι η κόρη του 78χρονου καρδιολόγου Φαουάζ Αχράς και της 75χρονης Σαχάρ, πρώην διπλωμάτη στη συριακή πρεσβεία. Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1975 στο Λονδίνο. Τα αδέλφια της, Φεράς, 46 ετών, και Εϊάντ, 44 ετών, είναι επίσης γιατροί.
Η οικογένεια, που κατάγεται από τη Χομς, έχει στην ιδιοκτησία της ένα σπίτι αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών. Η Ασμα, που ονομαζόταν Εμα πριν παντρευτεί τον Ασαντ, φοίτησε στο Queen’s College, ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων στο Μέριλμποουν. Ακολούθως, πήρε πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών από το King’s College του Λονδίνου και εργάστηκε για την Deutsche Bank και την JP Morgan, στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Το 1992, άρχισε να βγαίνει με τον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος σπούδαζε οφθαλμίατρος στο Λονδίνο. Αφού ο αδελφός του, Μπασέλ, πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα το 1996, ο Μπασάρ έγινε πρώτος τη τάξει διάδοχος του πατέρα του, Χαφέζ αλ Ασαντ.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Χαφέζ, το 2000. Μαζί, ενεπλάκησαν σε μια εκστρατεία γοητείας ξένων αξιωματούχων και ευρωπαίων βασιλιάδων, καθώς προσπαθούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της Συρίας στην παγκόσμια σκηνή, μετά από δεκαετίες βίαιης δικτατορίας του πατέρα του.
Η νέα Πρώτη Κυρία της χώρας συνάντησε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 2002 και αστέρες του Χόλιγουντ, προσκαλώντας μάλιστα τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί στη Δαμασκό, το 2009.
Η εξωτερικά αθώα και φιλική προς τη Δύση εικόνα τους κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της άγριας καταστολής της συριακής εξέγερσης από τον Ασαντ, το 2011, που βύθισε τη χώρα σε σχεδόν 14 χρόνια αιματοχυσίας και εμφυλίου πολέμου.
Το «Rose in the Desert» (Ρόδο της Ερήμου), όπως ονόμασε η Vogue το 2011 την Ασμα, έγινε γρήγορα διεθνής παρίας καθώς στεκόταν στο πλευρό του συζύγου της και δεν έλεγε τίποτα για τα εγκλήματα που εκείνος διέπραττε.
♦Διαβάστε: Από «Ρόδο της Ερήμου», «Πρώτη Κυρία της Κόλασης»
Καθώς όμως η χώρα λιμοκτονούσε και υπέφερε, τα emails που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η κυρία Ασαντ αγόραζε κρυφά πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, κοσμήματα και παπούτσια Christian Louboutin από το Παρίσι και το Λονδίνο.
Οι Ασαντ ισχυρίστηκαν ότι ζούσαν μια απλή ζωή σαν άνθρωποι της μεσαίας τάξης, αλλά η πραγματική πολυτέλεια που απολάμβαναν αποκαλύφθηκε όταν οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό και οι Σύροι λεηλάτησαν το προεδρικό παλάτι και τις ιδιωτικές κατοικίες της οικογένειας.
Ανθρωποι εθεάθησαν να φεύγουν από τα σπίτια αυτά με επώνυμα ρούχα, ακόμα μέσα στις σακούλες τους, δείχνοντας τις ετικέτες των οίκων μόδας, όπως Dior και Louis Vuitton. Σύμφωνα με την Telegrpah, σε ένα από τα υπνοδωμάτιά τους, το πάτωμα ήταν καλυμμένο με κοσμήματα, αντίκες και άλλα πολυτελή αντικείμενα.
Ανάμεσα σε ιδιωτικές οικογενειακές φωτογραφίες ανακαλύφθηκαν επίσης καταδικαστικά τραπεζικά αρχεία, στο πατρικό όνομα της Ασμα, που έδειχναν την κίνηση τεράστιων χρηματικών ποσών, ένδειξη απάτης ευρείας κλίμακας.