Ολο το βράδυ αναμένεται να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου το ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους με εκατοντάδες μετανάστες οδήγησε σε μία από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν ανασυρθεί οι σοροί 79 μεταναστών, ενώ εκφράζονταν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Σώοι περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα περισσότεροι από 100 εκ των επιβαινόντων, κανείς εκ των οποίων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο), κατά πληροφορίες.
Περισσότεροι από 20 από τους διασωθέντες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Oλοι οι διασωθέντες μεταφέρονται στο λιμάνι της ίδιας πόλης, όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, γύρω στις 11:00, όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σύμφωνα με πληροφορία που έλαβαν οι ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.
Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος. Στις 15:35 το αλιευτικό εντοπίστηκε να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα, «έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού» κατά το Λιμενικό – είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Αρχές.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.
Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.
Η πρώτη επικοινωνία με το πλεούμενο επετεύχθη μετά από δυσκολία, περί τις 14:00, με το αλιευτικό σκάφος να μη ζητά «καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα».
Ακολούθησε δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου, περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα. Επετεύχθη νέα επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου γύρω στις 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος «δεν κινδυνεύει», ότι «δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού» και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.
Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε –όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο–, του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.
Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή, αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτε άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία», σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό το βράδυ της Τετάρτης.
Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά, πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό αργότερα την ίδια ημέρα, γύρω στις 21:00, προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Ελαβαν μόνο το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα, προσέθεσαν οι Αρχές.
Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν, για ακόμη μια φορά, ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.
Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.
Αμεσα το πλωτό του Λιμενικού Σώματος προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Στις 02:04 ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λιμενικού ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά κλίση, στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση, τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού («παλάντζο» στη ναυτική ορολογία).
«Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς», με την ευρεία επιχείρηση έρευνας-διάσωσης να ξεκινά την ίδια στιγμή, κατέληξε η ανακοίνωση του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για τα όσα προηγήθηκαν της τραγωδίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, πλωτάρχης Λ.Σ, Νικόλαος Αλεξίου, δήλωσε στην «Καθημερινή» πως το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιζόταν με τη συνδρομή ενός C-130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυαγίου και θα φωτίζει την περιοχή, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι επιχειρήσεις εντοπισμού.
«Ευτυχώς επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. μόλις 2-3 μποφόρ και αυτό κάνει εύκολη την έρευνα. Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, στα όρια των ελληνικών υδάτων. Επίσης είναι ένα ναυάγιο με πολλούς επιβαίνοντες, αν και δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τον ακριβή αριθμό. Οι συνάδελφοι που αντίκρισαν το πλοίο κάνουν λόγο για ένα κατάστρωμα γεμάτο με άτομα. Η έρευνα θα κρατήσει μέρες» σημείωσε.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Αλεξίου τόνισε, εξάλλου, τα εξής:
«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρισαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».
Στο σημείο των ερευνών επιχειρούσαν από το πρωί της Τετάρτης δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του ΛΣ, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, μετέδωσε η ΕΡΤ.
Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του ναυαγίου
Σε κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».
Νωρίτερα το πρωθυπουργικό γραφείο είχε κάνει γνωστό πως ο κ. Σαρμάς ενημερώνεται διαρκώς από τις αρμόδιες Αρχές για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης του σκάφους που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες
Παράλληλα, «ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου μεταφέρονταν οι μετανάστες που διασώζονταν από το τραγικό ναυάγιο.
Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης. Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Ευχαρίστησε, δε, τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών-μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό προκειμένου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Αργότερα ο ίδιος δήλωσε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ωστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».
Επιπλέον, μετά και από την απόφαση της κυβέρνησης για την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους, από την Πειραιώς έγινε γνωστό ότι «η Νέα Δημοκρατία αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κόμματος» για το τριήμερο.
Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν και τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Στην Καλαμάτα μετέβη και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως και κλιμάκια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης»
Η πρώτη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την επιχείρηση διάσωσης το πρωί της Τετάρτης είχε ως εξής:
8:55 Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.
Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.
Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.
Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.
Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.
Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.
Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε νεότερη ανακοίνωσή του, στις 10:37, το Λιμενικό Σώμα ανέφερε τα εξής:
Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.
Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.
Η τελευταία ενημέρωση (ώρα 18.00) από το Λιμενικό ανέφερε ότι έχουν ανασυρθεί συνολικά 79 σοροί.
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Να εξαρθρωθούν τα διεθνή κυκλώματα λαθροδιακίνησης
Στις ενέργειές του από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου στην Πύλο αναφέρθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη δική του ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για το τραγικό περιστατικό που συνέβη σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, κλιμάκιά του βρίσκονται στην Καλαμάτα προκειμένου να συνδράμουν τις δημοτικές Αρχές όπου κριθεί απαραίτητο, στην αρωγή των διασωθέντων, στην υποστήριξη και στη διερμηνεία.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν συνοδεία κλιμακίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα» τόνισε από την πλευρά της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για μια ακόμη «αδιανόητη τραγωδία» στο Αιγαίο και εκφράζοντας φόβους για εκατοντάδες ανθρώπους που μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Σε μια ακόμα τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια αναφέρθηκε και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
«Ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα. Αλλη μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο ΔΟΜ, στην πρώτη του αντίδραση για το πολύνεκρο ναυάγιο.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι ισχυροί του κόσμου να δώσουν τη χαριστική βολή στα κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τον βαθύτατο πόνο που αισθάνομαι σήμερα ως άνθρωπος και ως κληρικός για τον αδόκητο και τραγικό χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου. Τον ίδιο ακριβώς πόνο αισθάνονται σήμερα και όλοι οι Έλληνες, που δακρύζουν μπροστά στο ανείπωτο δράμα αυτών των ανθρώπων, που αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους και μία καλύτερη τύχη, μακριά από την απόλυτη ανέχεια και την δυστυχία, μία τύχη που χάθηκε για πάντα στο βυθό της Μεσογείου», δήλωσε για το τραγικό συμβάν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Γιατί οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αναλώσιμες, δεν αποτελούν ούτε αριθμούς ούτε στατιστικά δεδομένα. Είναι μοναδικές και πολύτιμες, όλες εξίσου σπουδαίες και σημαντικές για τον Δημιουργό. Είναι μανάδες, πατεράδες και παιδιά, αδέλφια, συγγενείς και φίλοι, όπως είμαστε όλοι και όλες μας, αδιακρίτως και ανεξαιρέτως.
Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να δώσει, ώστε, με τις ηρωικές προσπάθειες των σωστικών ομάδων που υπερβάλλουν εαυτές, να περιοριστούν οι απώλειες. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων. Εύχομαι και προσεύχομαι όμως η σημερινή τραγωδία να είναι επιτέλους η τελευταία.
Οι ηγέτες της ΕΕ και οι ισχυροί του κόσμου τούτου οφείλουν πλέον να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν αποφασιστικά τη χαριστική βολή στα άθλια κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών αδύναμων και απελπισμένων ανθρώπων και, ταυτόχρονα, τις λύσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ζήτημα, που τιμούν τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας».
Διεθνείς αντιδράσεις
Για «ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο –αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα– που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους», μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Οπως έχω πει ξανά, κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.
Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Αναλυτικά, ο κ. Μισέλ δήλωσε «βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων)». Πρόκειται για «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών» και «οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».
Την θλίψη της για το ναυάγιο στην Ελλάδα εξέφρασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Είμαι «βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν», σημείωσε στη δική της ανάρτηση, προσθέτοντας πως ανησυχεί και «για τον αριθμό των αγνοουμένων».
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες», κατέληξε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.