Επικαιρότητα

Ανευθυνότητα στο «κόκκινο»! 50 εκδρομείς αψήφησαν τον κορονοϊό, πήγαν στην Πόλη για διαλογισμό!

«Κρυφτούλι» με τις αρχές, από είκοσι Βολιώτες και τριάντα Θεσσαλονικείς ώστε να γλιτώσουν την καραντίνα!
Protagon Team

Επιστήμονες –με πρώτο τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα– και το κράτος (διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας) απευθύνουν διαρκώς, σε καθημερινή βάση, εκκλήσεις για υπευθυνότητα από όλους τους πολίτες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Κάποιοι, όμως, αγνοούν επιδεικτικά τις οδηγίες και τις συστάσεις (πόσο μάλλον το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι») και επιμένουν να κάνουν του κεφαλιού τους, περιφρονώντας όχι μόνο τα μέτρα της Πολιτείας, αλλά και την ίδια την ασφάλεια και υγεία των συμπολιτών τους.

Η προκλητική αυτή επίδειξη ανευθυνότητας χτύπησε «κόκκινο» στην περίπτωση 50 εκδρομέων (20 από τον Βόλο και 30 από τη Θεσσαλονίκη) οι οποίοι, αγνοώντας κάθε οδηγία που έχει δοθεί, ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη «για διαλογισμό», κάνοντας ότι δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους, στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

«Ποια πανδημία;», είπαν, «εγώ θα πάω εκδρομή»!

Η αντικοινωνική συμπεριφορά τους όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς συνεχίστηκε και μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε ένα απερίγραπτο «κρυφτούλι» με τις αρχές, ώστε να μην τεθούν σε καραντίνα (όπως προβλέπεται βάσει ΠΝΠ για  όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό).

Το γκρουπ των «στασιαστών»-εκδρομέων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη.

Με το που έγινε γνωστή η αναχώρησή τους, η αντίδραση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, ήταν άμεση: με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον ΕΟΔΥ, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Βόλου και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ζήτησε τον αυστηρό έλεγχο όσων συμμετείχαν στην εκδρομή.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει σχετική μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα τεθούν σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών.

Το ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα τον Βόλο που οργάνωσε την «εκδρομή διαλογισμού» δεν απαντούσε στα τηλέφωνα

Την κινητοποίηση των αρχών, όμως, την πληροφορήθηκαν και οι οργανωτές της εκδρομής που κανόνισαν την επιστροφή των 50 μία ημέρα νωρίτερα (το βράδυ της Δευτέρας) από την προγραμματισμένη.

Παρά το κολπάκι, ωστόσο, η Αστυνομία εντόπισε και σταμάτησε το πούλμαν τους στην Εγνατία Οδό. Μετά τον σχετικό έλεγχο που τους έγινε, οι εκδρομείς ενημερώθηκαν ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Οι εκδρομείς έχουν τεθεί πλέον σε  κατ’ οίκον περιορισμό, αφού τους δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Το ερώτημα βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι αν θα τις αγνοήσουν και πάλι.

Μένει επίσης να διευκρινιστεί αν εις βάρος των 50 υπάρξουν και οι σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται για αντίστοιχες συμπεριφορές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο είχε παραπέμψει με πρόσφατη εγκύκλιό του προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Οποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Οποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».