«Οχι» σε Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ.
Απαντώντας στο ερώτημα ποιον θα προτείνει για Πρωθυπουργό στην περίπτωση που το κόμμα του έχει ισχυρό ποσοστό, και δεδομένης της αρνητικής στάσης του απέναντι στον νυν Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα προτείνει κάποιον τεχνοκράτη. «Αποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο», σημείωσε.
Το από ποιους χώρους θα προέρχονται αυτά τα πρόσωπα «εξαρτάται από τη δύναμη των κομμάτων. Εδώ λοιπόν μπαίνει η λαϊκή ετυμηγορία», συνέχισε, για να προσθέσει: «Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων, γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία, τα πρόσωπα αυτά να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».
Απέκλεισε, δε, συνομιλίες για μια μετεκλογική προγραμματική συμφωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα». Με αυτή του τη φράση ο κ. Ανδρουλάκης ουσιαστικά «έκαψε» το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων».
Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέντευξή του στον ΑLPHA είχε δηλώσει ότι κ. Ανδρουλάκης απέρριψε δύο προσκλήσεις που του απηύθυνε για συνάντηση, ζήτημα που προκάλεσε «πόλεμο» ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσα στην ημέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι πρώτη φορά που συνομίλησε με τον κ. Μητσοτάκη ήταν στον διάδρομο της Βουλής, παρουσία δημοσιογράφων, όταν ο κ. Μητσοτάκης τού απηύθυνε ένα αόριστο «να τα πούμε», που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση.
Η δεύτερη φορά ήταν στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο, μόλις δύο ημέρες πριν από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Αρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το Predator. «Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην Aνεξάρτητη Aρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο, λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις Αρχές», υποστήριξε ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης.
«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης», συμπλήρωσε.
Κατέκρινε, εξάλλου, τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως βλέπουν το κράτος ως λάφυρο των ιδίων και της παρέας τους. «Το βαθύ κράτος είναι ένα σύστημα εξουσίας το οποίο παράγει διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, είναι ένα πελατειακό κράτος. Θεωρώ ειρωνεία προς τον ελληνικό λαό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Ο,τι αρνητικό έχει συμβεί στο παρελθόν και οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το έχει επαναλάβει και ο ίδιος. Δεν πήρε μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος. Το επέκτεινε και το εργαλειοποίησε όπως και ο κ. Τσίπρας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή».
«Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Οταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;», αναρωτήθηκε έπειτα ο ίδιος.
Από την άλλη, «αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ (…)», όπως είπε. «Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό».
Για την τραγωδία των Τεμπών καταλόγισε ευθύνες, και πάλι, και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί συνεχώς στο Δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια».
«Τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Εχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας», τόνισε.