Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Ανδρουλάκης: «Ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας – Προαπαιτούμενο το ισχυρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

«Εχω εκφραστεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ισχυρό ποσοστό που θα μου δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ τις πολιτικές μας προτεραιότητες» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ερώτηση που δέχτηκε
Protagon Team

«Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη προσπαθώ να αποδείξω τη σημαίνει ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και πώς μπορεί αυτή να δημιουργήσει ένα άλλο momentum για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Μαρία Σαράφογλου στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, θέτοντας ωστόσο δύο βασικά κριτήρια: το ποσοστό και τα πρόσωπα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με ένα ψηλό ποσοστό στην κάλπη, θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται σε πρωταγωνιστικές θέσεις να είναι πρόσωπα που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. «Δεν εμπιστεύομαι όσους χρεώνονται αντιμνημονιακούς λαϊκισμούς και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο δεν καλύπτει τους δύο αυτούς όρους.

«Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τον λαϊκισμό με γραβάτα και ο κ. Τσίπρας τον λαϊκισμό χωρίς γραβάτα», σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα αν θέλουμε έναν ηγέτη που να μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό της χώρας ή ανθρώπους που τους κοιτούν με μισό μάτι στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σχολίασε στους δύο πολιτικούς του αντιπάλους, συγκεκριμένα τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «έκανε δημοψήφισμα και σε μία ώρα έκανε το όχι – ναι εκθέτοντας παγκοσμίως τη χώρα» και τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι οργανώνονται δολοφονίες χαρακτήρων όπως του κ. Ράμμου. Στη συνέχεια, κάλεσε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να σκεφτεί ποια αξιοπιστία έχει ο ίδιος και ποια έχουν οι δύο κύριοι προεκλογικοί του αντίπαλοι, καθώς και «τι έχουν πει στο παρελθόν και τι έκαναν τελικά».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες μίας κυβερνητικής συμφωνίας, ο κ. Ανδρουλάκης ξεχώρισε τους βασικούς άξονες αναφερόμενος σε ισχυρό κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, κοινωνική κατοικία, μείωση του κόστους ζωής και πράσινη μετάβαση. Συγχρόνως, δεσμεύτηκε για διαφάνεια και αξιοπιστία, τονίζοντας ότι όλοι οι οργανισμοί της χώρας θα στελεχωθούν με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς 5ετούς διάρκειας, ώστε να μην επηρεάζονται από τις εκλογές.

Σε ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι για να συζητήσεις πρέπει να έχεις συνομιλητή και, «όπως δεν μπορούσαμε στο παρελθόν να συνομιλήσουμε με τον Γκρουέφσκι, έτσι και τώρα δεν μπορούμε να συζητήσουμε με όσους μιλούν για γκρίζες ζώνες ή νησιά του Αιγαίου που τους ανήκουν κ.α.». Τέλος, κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να πάρουν ένα μάθημα από όσα συνέβησαν στην Ουκρανία, καθώς «όσο κρύβουν τα προβλήματα της Τουρκίας κάτω από το χαλί, τόσο περισσότερο τείνει να θυμίσει στη συμπεριφορά του Πούτιν».

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «ντροπή το νόμο του κ. Μητσοτάκη» για την ψήφο των αποδήμων που τελικά δεν επιτρέπει σε χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης να ψηφίσουν στις εκλογές. Τέλος, αναφερόμενος στην καταγγελία της κας. Χρονοπούλου κατηγόρησε κάποιους «δήθεν αριστερούς» ως «δικαιωματιστές α λα καρτ» που παίρνουν θέση σε σχέση ανάλογα με την πολιτική ταυτότητα της καταγγέλλουσας, ενώ υπογράμμισε ότι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «βίωσε την επίθεση ενός διαδικτυακού παρακράτους».