Ο αντιπρόεδρος των ΗΑΕ, αριστερά στις φωτογραφίες, και οι μεγάλοι νικητές | theguardian.com
Επικαιρότητα

Ανδρες κέρδισαν όλα τα βραβεία για την ισότητα των φύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Είναι δυνατόν όλοι οι βραβευθέντες για τις προσπάθειες τους να προωθήσουν την ισότητα των φύλων να είναι άνδρες; Συνέβη και αυτό σε μια χώρα του Περσικού Κόλπου που υποτίθεται ότι πάει καλύτερα από άλλες σε αυτόν τον τομέα
Protagon Team

Ενδεχομένως να είναι φοβερή σύμπτωση ή μεγάλη τύχη για τους νικητές. Οπως και αν έχει, τέσσερα στα τέσσερα βραβεία μιας πρωτοβουλίας για την ισότητα των φύλων, τα οποία θέσπισε η κυβέρνηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πήγαν σε άνδρες.

Φυσικά οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τη βράβευση δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, που χλεύασαν την τελετή η οποία έγινε την Κυριακή από τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρο της χώρας.

Οι κατηγορίες ήταν «καλύτερη δημόσια υπηρεσία που στηρίζει την ισορροπία των φύλων», «καλύτερη ομοσπονδιακή αρχή υπέρ της ισορροπίας» και «καλύτερη πρωτοβουλία υπέρ της ισορροπίας».

Για την ιστορία οι νικητές ήταν αντίστοιχα το υπουργείο Οικονομικών, η Αρχή Ανταγωνιστικότητας και Στατιστικής και το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων. Ολοι οι φορείς εκπροσωπήθηκαν από τον επικεφαλής τους, έναν άνδρα.

Βραβείο «καλύτερης προσωπικότητας» υπέρ της ισότητας απέσπασε άλλος ένας άνδρας ο υπουργός Εσωτερικών, αντιστράτηγος Ζαγέντ αλ Ναχιάν, για τις προσπάθειες του να εισαγάγει την άδεια μητρότητας στον στρατό των Εμιράτων.

Τουλάχιστον όπως μετρά τα πράγματα ο ΟΗΕ, τα Εμιράτα κάνουν κάποιες προσπάθειες για την ισότητα. Εχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου και θεωρείται ότι έχουν κάνει πρόοδο για την εισαγωγή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι αριθμοί λένε ωστόσο μια διαφορετική αλήθεια.

Το 2015 εκτιμάται ότι εργάζονταν 135.000 γυναίκες  σε σχέση με μόλις 1.000 το 1975. Αυτό σε μια χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά τα 9,5 εκατομμύρια – οπότε σε συνθήκες ισότητας θα περίμενε κανένας αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες.

Παρά ταύτα οι γυναίκες συναντούν παντού διακρίσεις και κυρίως από τον νόμο που δίνει προτεραιότητα στους άνδρες σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Στη χώρα, μάλιστα, όπως γράφει ο Guardian, δεν απαγορεύεται η  ενδοοικογενειακή βία, αρκεί η επίθεση να μην ξεπεράσει τα όρια που βάζει ο ισλαμικός νόμος.