Η αφορμή είναι ένα ακόμα τραγικό γεγονός. Από αυτά που όταν τα ακούμε σκύβουμε βαριά το κεφάλι. Η πτώση του Μιράζ στο Αιγαίο και ο θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εν ώρα καθήκοντος. Το timing αυτή τη φορά επιβαρύνεται από ένα κλίμα έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία: παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο, αναχαιτίσεις, απειλητικές δηλώσεις, σενάρια για «ατύχημα» και «θερμό επεισόδιο».
«Τώρα η κατάλληλη στιγμή: Προσπάθεια συγκέντρωσης εντός του έτους €1 δισ. για ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων από όλους τους εύπορους Έλληνες πατριώτες & ιδρύματα στη χώρα & στο εξωτερικό. Θα συμμετάσχουμε πολλοί, αρκεί να υπάρξει υπερκομματική συνεννόηση με σχέδιο & διαφάνεια», έγραψε στο Twitter ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης.
Με αυτό το tweet του ένας άνθρωπος του τουρισμού επισημαίνει μια ανάγκη που ίσως να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: την προσφορά στην πατρίδα. Ατομική ή συλλογική.
Η ιδέα φυσικά δεν έχει στόχο να ωθήσει τη χώρα σε πόλεμο. Αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα.
«Μιλάω με διάφορους Έλληνες εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Όλοι έχουν τη διάθεση να μπει πλάτη για τη χώρα», δηλώνει στο Protagon ο κ. Ανδρεάδης. «Να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να εξασφαλίζει την ειρήνη».
Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει την ανάγκη ισχυρής αποτρεπτικής ικανότητας. Σε μια περίοδο που αν μη τι άλλο και η άμυνα υφίσταται τις οικονομικές πιέσεις μιας χώρας σε κρίση. Προφανώς η προσπάθεια είναι να διατηρείται στην καλύτερη κατάσταση. Αλλά δεν παύει να πλήττεται.
«Βλέπουμε τα σημάδια», λέει. «Και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάποιος για τη χώρα του».
Με αυτό, μεταφέρει τη «θετική διάθεση» που διαπιστώνει ότι υπάρχει σε πολλούς εύπορους Έλληνες, εντός και εκτός. Οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τα χρήματα, αλλά «με κάποιες προϋποθέσεις: να γίνει μια διακομματική πρωτοβουλία με σχέδιο και διαφάνεια» για το πώς και πού θα διατεθούν τα χρήματα.
«Πρέπει να έχουμε καθαρή αντίληψη για το τι γίνεται με την Τουρκία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που γίνεται λόγος για «ατύχημα». Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει στο θέμα αυτό», υπογραμμίζει. Το ποσό «μπορεί να συγκεντρωθεί. Το Ισραήλ το κάνει τακτικά. Υπάρχουν προηγούμενα».
Γι’ αυτό χρειάζεται ένα momentum, μια εθνική προσπάθεια, ίσως και με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει η διάθεση. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι έτοιμος να προσφέρει σε μια διακομματική επιτροπή. Χρειάζεται η χώρα να ισορροπήσει πάλι. Να επαναφέρουμε την αποτρεπτική της ικανότητα».
Πόσο ώριμη είναι αυτή η ιδέα; «Έχω κουβεντιάσει με κάποιους ανθρώπους. Δεν έχω κάποιο ρόλο συντονιστή», διευκρινίζει ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει επαφές με πολιτειακούς παράγοντες. Η πρόθεση είναι να κοινοποιηθεί αυτή η ιδέα και γύρω της να συγκεντρώσει όσους θέλουν να συμμετέχουν. «Υπάρχουν οργανώσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα να βάλουμε κι εμείς πλάτη στη χώρα μας».
Η συζήτηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο γίνεται όλο και πιο συχνή τελευταία. Οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία κλιμακώνονται. Οι δηλώσεις επίσης. Και όσο διευρύνεται η συζήτηση, τόσο γίνονται αναλύσεις για το πόσο θα πληγεί ο ελληνικός τουρισμός από μία εμπλοκή.
Από την άλλη και η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στην εισερχόμενη τουριστική ροή, η οποία φέτος δείχνει να ανακάμπτει ισχυρά, μετά από δύο χρόνια μεγάλων απωλειών. «Είναι ο λόγος που δεν πιστεύω ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας», εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης. «Παρά μόνο εάν υπάρξει ατύχημα», συμπληρώνει. Ο Ερντογάν είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό «θα έχει συνέπειες και στη δική του οικονομία».
Με αυτό το σκεπτικό, όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας τόσο πιο πολύ θα αποτρέπει ακόμα και θεωρητικά όποια ενέργεια. Από την άλλη, μια χώρα που στρατηγικά στηρίζεται στον τουρισμό, ως μια από τις βασικές πηγές εσόδων της, θα πρέπει να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή της.
«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει από το να ενισχυθεί αμυντικά», λέει ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ.«Ο τουρισμός είναι από τους κύριους τομείς που θα ωφεληθεί από μια ισχυρή αμυντική, αποτρεπτική ικανότητα της χώρας».
Αλλά και πέρα από αυτό, θα πρέπει «να αρχίσει να γίνεται συνείδηση στους Έλληνες, ότι αυτό που ζει το Ισραήλ τόσα χρόνια, θα συμβεί και στην περιοχή μας. Έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα των γύρω χωρών. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός. Να γίνει μέρος της στρατηγικής ένα τέτοιο σχέδιο. Είναι προφανές. Υπάρχει κόσμος που αγαπάει την Ελλάδα».