Ο Τσε Τσι Λοπ ή Σαμ Γκορ ή «Αδερφός Νούμερο 3» | Reuters
Επικαιρότητα

Αναζητώντας τον «Πάμπλο Εσκομπάρ της Ασίας» και «βασιλιά της μεθαμφεταμίνης»

Οι διωκτικές Αρχές της υφηλίου ψάχνουν τον 55χρονο Τσε Τσι Λοπ, διαβόητο μεγαλέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος διατηρεί ένα δίκτυο εμπορίας επονομαζόμενο «Η Εταιρεία» με ετήσια έσοδα που ενδέχεται να φτάνουν μεχρι τα 16 δισ. ευρώ!
Protagon Team

Οι μπράβοι του είναι όλοι τους ένας και ένας: οι 13 καλύτεροι Ταϊλανδοί κικμπόξερς του κόσμου.

Οι μετακινήσεις του γίνονται όλες με ιδιωτικά τζετ, τα οποία τον μεταφέρουν σχεδόν κάθε βράδυ και σε διαφορετικό πάρτι σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία ανά την υφήλιο.

Και του αρέσει τόσο πολύ ο τζόγος και ο ιππόδρομος, ώστε ένα βράδυ έχασε σε ένα καζίνο του Μακάο πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ σε ένα και μόνο στοιχηματισμό.

Ο Τσε Τσι Λοπ ή Σαμ Γκορ (στα μανδαρίνικα σημαίνει «Αδερφός Νούμερο 3», όπως είναι ευρύτερα γνωστός – Brother Number Three), σύμφωνα με ένα μεγάλο αφιέρωμα του Reuters μπαίνει ήδη στο πάνθεον των μεγαλύτερων εμπόρων ναρκωτικών της ιστορίας, με την ζωή του να συγκρίνεται άνετα με εκείνη των γνωστότερων «ναρκο-βαρόνων».

Η μεγάλη έρευνα του Reuters, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, περιλαμβάνει συνεντεύξεις από δεκάδες ερευνητές σε οκτώ διαφορετικές χώρες, με το ενημερωτικό δίκτυο να φτάνει μέχρι και στην Μιανμάρ, εκεί όπου παρασκευάζονται τα ναρκωτικά σε ειδικά εργαστήρια.

Ο Τσε ή «Ελ Τσάπο της Ασίας» ή «Ασιάτης Εσκομπάρ», όπως τον αποκαλούν συχνά, ηγείται ενός τεράστιου και πανίσχυρου καρτέλ ναρκωτικών που διοχετεύει τόνους από αυτά – κυρίως μεθαμφεταμίνη – σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το αρμόδιο γραφείο United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), τα έσοδα μόνο από την μεθαμφεταμίνη για το συνδικάτο του (γνωστό και ως «Η Εταιρεία») ανέρχονται τα 7.5 δισ. ευρώ, ενώ οι πιο τολμηρές εκτιμήσεις των διωκτικών Αρχών κάνουν λόγο για έσοδα που φτάνουν μέχρι τα 17,7 δισεκατομμύρια.

Το συνδικάτο, που είναι μια συμμαχία από πέντε ασιατικές συμμορίες, διοχετεύει ναρκωτικά όπως crystal meth, ηρωίνη και κεταμίνη σε δεκάδες χώρες από την Ιαπωνία μέχρι την Νέα Ζηλανδία.

Ο 55χρονος Τσε είναι ο κύριος στόχος της «Επιχείρισης Κουνγκούρ» (Operation Kungur) της οποίας ηγείται η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP), με την συμμετοχή 20 υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών από χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

Γιατί όμως είναι τόσο ισχυρό το συγκεκριμένο καρτέλ;

Όπως τονίζει το Reuters, πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων: αφενός έχουν στην κατοχή τους αμέτρητα χρήματα για να κάνουν τις δουλειές του (και να δωροδοκούν άλλους τόσους για να κάνουν τα… στραβά μάτια) ενώ, οργανωτικά μιλώντας, το δίκτυο λειτουργεί υπό σιδερένια πειθαρχία και πυγμή, ενώ η «Εταιρεία» έχει υπό τον έλεγχό της επιτελικά στελέχη σε πανίσχυρες συμμορίες όπως η Γιακούζα στην Ιαπωνία, και τους Hells Angels στην Αυστραλία.

Τον σημαντικότερο, ωστόσο, ρόλο παίζει ο ίδιος ο Τσε, ο οποίος σε αντίθεση με τον φυλακισμένο πια Ελ Τσάπο και τον (νεκρό) Πάμπλο Εσκομπάρ, απεχθάνεται την δημοσιότητα, τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις και προτιμάει να κρατάει χαμηλό προφίλ.

Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμα ελεύθερος και ζωντανός.

Ένα φορτίο του Τσε Τσι Λοπ με σάκους που κρύβουν μεθαμφεταμίνη, που πιάστηκε κάπου στην Ασία (Reuters)

Όσο για τον ίδιο τον αρχηγό, ελάχιστα είναι γνωστά από τις διωκτικές Αρχές.

Γεννήθηκε το 1964 σε μια επαρχία της νότιας Κίνας και μεγάλωσε κατά την διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Στην εφηβεία του έγινε μέλος συμμορίας και μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ ενώ το 1988 έφτασε στον Καναδά, όπου μετά από μερικά χρόνια παραμονής εκεί πήρε την υπηκοότητα.

Την δεκαετία του 1990, ο, καλά δικτυωμένος πλέον, Τσε έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της διακίνησης ναρκωτικών, κινούμενος μεταξύ Βόρειας Αμερικής, Χονγκ Κονγκ, Μακάο και νοτιοανατολικής Ασίας και τελικά το 1998 συνελήφθη για εμπόριο ηρωίνης στη Νέα Υόρκη.

Με την ποινή των ισοβίων να επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του, ο Τσε ζήτησε επιείκεια το 2000 για να φροντίσει τους άρρωστους γονείς του και τον 12χρονο γιο του που είχε ένα πρόβλημα υγείας.

Δήλωσε βαθιά μετανιωμένος και τελικά τους έπεισε: καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση και αφού εξέτισε ποινή έξι ετών τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 2006, συνεχίζοντας το εμπόριο ναρκωτικών από εκεί που είχε μείνει.

Όπως καταλήγει με νόημα το Reuters, ο Τσε έφτασε εκεί που έφτασε καθώς κατάφερνε και ξεγελούσε φίλους και εχθρούς με την «αθώα» εμφάνισή του, ενός ανυποψίαστου μεσήλικα κινέζου οικογενειάρχη.