Το σασπένς στον 6ο όμιλο κράτησε μέχρι τα τελευταία λεπτά των αγώνων. Από τις 22:00 έως τις 23:50 Ελλάδας, μαζί με τα σκορ που μεταβάλλονταν, άλλαζαν και τα δεδομένα. Η Πορτογαλία προκρινόταν ως τρίτη, ως δεύτερη, ακόμη και ως πρώτη, ή δεν προκρινόταν. Η Γερμανία αποκλειόταν, ή προχωρούσε στα νοκ-άουτ, πότε ως δεύτερη και πότε ως τρίτη. Η Γαλλία ανεβοκατέβαινε από τη δεύτερη στην πρώτη θέση, και τανάπαλιν. Και η Ουγγαρία, που στο χορτάρι διέψευσε όσους περίμεναν ότι θα ήταν «ο σάκος του μποξ», κάποιες στιγμές είδε το μεγάλο της όνειρο να βγαίνει αληθινό.
Στο τέλος, από τον «όμιλο του θανάτου» βγήκαν… ζωντανοί οι πιο πιθανοί survivors: Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία. Με αυτή τη σειρά. Η οποία (σειρά) είχε μεγάλη σημασία μόνο για τους «Τρικολόρ», που απέφυγαν την Αγγλία και το Βέλγιο, και στους «16» θα συναντηθούν με την Ελβετία. Καλή ομάδα, επικίνδυνη, αλλά μικρότερο μέγεθος από τις άλλες δύο. Οι Γερμανοί, που προσπέρασαν την Πορτογαλία στη βαθμολογική κατάταξη, μάλλον δεν ωφελήθηκαν σε κάτι. Θα αντιμετωπίσουν την Αγγλία, και μάλιστα στο «Γουέμπλεϊ», αντί να παίξουν με το Βέλγιο στη Σεβίλλη.
Το καλύτερο πλασάρισμα στους ομίλους δεν προσφέρει, πάντα, αυτό που υπόσχεται: ένα ευνοϊκό διασταύρωμα στον επόμενο γύρο. Εφέτος έχουμε αρκετά παραδείγματα, που το επιβεβαιώνουν. Στον 2ο όμιλο το Βέλγιο τερμάτισε πρώτο, έξι βαθμούς μπροστά από τη Δανία, όμως θα βρει μπροστά του την κάτοχο του τροπαίου, Πορτογαλία, και τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης (μέχρι στιγμής), Κριστιάνο Ρονάλντο. Ενώ η Δανία θα παίξει με τη (θεωρητικά) πιο αδύναμη των «16», την Ουαλία. Στον 3ο όμιλο η Αυστρία κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Να της έλειπε. Στα νοκ-άουτ την περιμένει η Ιταλία, που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Ενώ η (τρίτη) Ουκρανία θα αναμετρηθεί με τη -λιγότερο τρομακτική- Σουηδία.
Στο χθεσινό ντέρμπι της παγκόσμιας πρωταθλήτριας (Γαλλία) με την πρωταθλήτρια Ευρώπης (Πορτογαλία) «έλαμψαν» δύο… παλιόφιλοι από την κοινή τους θητεία στη Ρεάλ Μαδρίτης: ο Ρονάλντο και ο Καρίμ Μπενζεμά. Με δύο εύστοχα πέναλτι ο «CR7» ισοφάρισε το ρεκόρ του Ιρανού Αλί Νταεΐ, κορυφαίου σκόρερ στην παγκόσμια ιστορία των εθνικών ομάδων, και μετράει 21 γκολ σε Euro και Παγκόσμια Κύπελλα. Μια, ακόμη, πρωτιά για τον πορτογάλο σούπερ-σταρ, που στη σχετική λίστα άφησε πίσω του τον Γερμανό Μίροσλαβ Κλόζε (19 τέρματα). Ολοκλήρωσε τους αγώνες των ομίλων με πέντε γκολ, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του Νταβίντ Βίγια το 2008. Μόνον ο Μισέλ Πλατινί έχει πετύχει περισσότερα (7) στην πρώτη φάση ενός Euro (1984). Οσο για τον Μπενζεμά, τα δύο του γκολ ήταν τα πρώτα που σκόραρε για τη Γαλλία έπειτα από τον Οκτώβριο του 2015 (πάνω από 2.000 μέρες). Χθες φάνηκε πόσο πολύ είχε λείψει από την εθνική του ομάδα.
Εκτός από τον γαλαξία των ποδοσφαιρικών αστέρων που απολαύσαμε στο Γαλλία – Πορτογαλία, η χθεσινή (τελευταία) μέρα της πρώτης φάσης μας επιφύλαξε αρκετές συγκινήσεις: 18 γκολ σε τέσσερα ματς(!), το «θρίλερ» του Μονάχου, όπου οι Γερμανοί λίγο έλειψε να γνωρίσουν έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, (τους έσωσε το γκολ του Γκορέτσκα στο 84′), ένα ματς (Σουηδία – Πολωνία 3-2) που κρίθηκε στις καθυστερήσεις, και δύο σπάνιες «γκάφες» τερματοφυλάκων.
Ιδίως αυτή του Ντουμπράβκα στο 30ο λεπτό του αγώνα Ισπανίας – Σλοβακίας, αξίζει τον κόπο να την αναζητήσετε στο Διαδίκτυο. Ο Σανάμπρια σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, πήρε ύψος, και στο κατέβασμά της ο σλοβάκος γκολκίπερ, στην προσπάθειά του να τη διώξει, την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του, δίκην βολεϊμπολίστα που «καρφώνει».
Το καλό θέαμα δεν απουσίασε από την πρώτη φάση αυτού του Euro. Ελειψε, όμως, η ομάδα που θα μας συναρπάσει. Με εξαίρεση, ίσως, την Ιταλία, που λίγοι την περίμεναν τόσο δυνατή. Από εκείνες που είχαμε μεγαλύτερες απαιτήσεις, η Γερμανία ήταν η πιο απογοητευτική. Χωρίς σέντερ φορ, χωρίς ταχύτητα, χωρίς φαντασία. Ακολούθησε η Ισπανία, που δημιουργούσε αλλά δεν σκόραρε. Μέχρι χθες, που «ξέσπασε» στην άμοιρη Σλοβακία. Η Αγγλία, αν και τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, δεν ενθουσιάζει. Εχει σκοράρει μόλις δύο φορές σε τρία ματς. Εμφανίζει την τρίτη χειρότερη επίδοση σε τελικές ενέργειες για γκολ μετά την Ουγγαρία και τη Φινλανδία. Και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, είναι η πιο αργή από τις 24 φιναλίστ – σε ροή αγώνα προωθεί την μπάλα κατά 0,98 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Οσο για τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ακόμη δεν έχουν… πατήσει το γκάζι. Κάνουν οικονομία δυνάμεων; Μπορεί.
Οχι πως η Πορτογαλία είχε «βγάλει μάτια» το 2016, που κατέκτησε το τρόπαιο. Πάλι αγκομαχώντας είχε προκριθεί από τον όμιλό της (με τρεις ισοπαλίες), είχε «λαχταρίσει» στο ματς με την Κροατία (πέρασε στην τελευταία φάση της παράτασης), και τον τελικό εναντίον της Γαλλίας τον κέρδισε, ουσιαστικά, με μια φάση. Για να μη θυμηθούμε τα «δικά μας», το 2004. Ή τη Δανία του 1992, που, απλώς, εκμεταλλεύθηκε άψογα τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Ιδίως στον τελικό με τη Γερμανία, αν ο Σμάιχελ δεν έκανε τα… μαγικά του, η ιστορία θα είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά.
Ούτε οι θριαμβεύτριες του 1988 (Ολλανδία), ή του 1996 (Γερμανία), είχαν ξεχωρίσει απ’ όλους τους αντιπάλους τους με τρόπο αδιαμφισβήτητο. Στα Euro είναι κανόνας, να σηκώνουν το τρόπαιο ομάδες που δεν ενθουσιάζουν με το παιχνίδι τους. Με σπάνιες εξαιρέσεις, τη Γαλλία του Πλατινί (1984) και τη «μεγάλη Ισπανία» του 2008 και του 2012. Οπότε, είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις.
Επειτα από ένα μικρό διάλειμμα, σήμερα και αύριο, το Euro επιστρέφει στις οθόνες μας το προσεχές Σάββατο με τα νοκ-άουτ παιχνίδια:
Σάββατο 26/06
Ουαλία-Δανία 19:00 («Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», Άμστερνταμ)
Ιταλία-Αυστρία 22:00 («Γουέμπλεϊ», Λονδίνο)
Κυριακή 27/06
Ολλανδία-Τσεχία 19:00 («Φέρεντς Πούσκας», Βουδαπέστη)
Βέλγιο-Πορτογαλία 22:00 («Λα Καρτούχα», Σεβίλλη)
Δευτέρα 28/06
Κροατία-Ισπανία 19:00 («Πάρκεν», Κοπεγχάγη)
Γαλλία-Ελβετία 22:00 («Νατσιονάλ», Βουκουρέστι)
Τρίτη 29/06
Αγγλία-Γερμανία 19:00 («Γουέμπλεϊ», Λονδίνο)
Σουηδία-Ουκρανία 22:00 («Χάμπντεν Παρκ», Γλασκώβη).