Για «δυσανεξία» των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «έκτακτη» και «δραματική» συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση «δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης» αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια «πιο ψύχραιμη αναζήτηση λύσεων σε δυο κατευθύνσεις», υποστηρίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει «ενσυναίσθηση» απέναντι στην «κρίσιμη πραγματικότητα», με «σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις».
Η πρώτη, σημείωσε, είναι «πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι «ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας» και «πρωτίστως στους νέους».
«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δεν θα είναι ανάλογη του «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ηταν αυτό κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον κ. Μητσοτάκη ότι φιλοτεχνεί ένα «success story», σαν αυτό που καλλιεργούσε ο Αντώνης Σαμαράς την περίοδο 2012-15.
Η αναφορά του κ. Τσίπρα θα ήταν αδιάφορη, αν δεν επιχειρούσε εμφανώς να συγκρίνει την κατάσταση που βιώνει η χώρα από την πανδημία με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της περιόδου των μνημονίων, τις συνθήκες δηλαδή που τον έφεραν στην εξουσία το 2015.
«Τη θυμάστε την έκφραση του κ. Σαμαρά όταν η χώρα πήγαινε ολοταχώς στα βράχια, οι δείκτες έλεγαν τ’ ανάποδα, η αισιοδοξία των ανθρώπων είχε βουλιάξει, τα λουκέτα είχαν γεμίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Success story, μας έλεγε. Και εσείς εδώ success story», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, να μην καταλαβαίνουν τίποτα και να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, χωρίς σχέδιο και αποφασιστικότητα», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν μας εμπιστεύονται σήμερα, ενώ απαιτούν τα δράσουμε, να παραμερίσουμε αν είναι δυνατόν όλες τις διαφορές μας προς όφελος της χώρας».
Από τη μια πλευρά, υπογράμμισε, βρίσκονται οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, ο απλός λαός και από την άλλη, ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη, που όλα βαίνουν καλώς, ενώ τα λουκέτα αυξάνονται και δεν υπάρχει καμία φυσιολογική εξέλιξη.
Συνεχίζοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση και τις αντιφάσεις της ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «με μια μακάβρια λογική, μας λέτε ότι είναι φυσιολογικό να πεθαίνει το 20% εκτός ΜΕΘ και ότι βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες. Ναι αλλά είμαστε χειρότερα από πολλές άλλες χώρες»…
Ακολούθως κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κατάφερε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πολιτών που είχε χτιστεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας και σημείωσε «Όταν οι πολίτες παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας τι μας λέτε; Ότι με έναν μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε στην Ελλάδα 2.0;. Έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια. Τα ίδια λέγατε στα τέλη Οκτώβρη όταν είχαν χαθεί 600 ζωές σε οκτώ μήνες. Τότε όλη η αντιπολίτευση επιβεβαιώσαμε ότι είχαμε πετύχει συνολικά μια μεγάλη επιτυχία. Πέντε μήνες μετά έχουν χαθεί 7.500 ζωές και λέτε τα ίδια;. Πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά lockdown στην Ευρώπη. Ποια εμπιστοσύνη όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας, αλλά και κρουσμάτων;».
«Σήμερα μιλάμε στο κοινοβούλιο, δεν μιλάμε πριν από πέντε μήνες για να βάλετε την ίδια κασέτα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον ισχυρισμό Μητσοτάκη ότι πρέπει να κοιτάμε τα συνολικά στοιχεία και όχι τη φωτογραφία της στιγμής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε επίσης για τραγικά λάθη στη διαχείρηση της πανδημίας, αλλά και για έλλειψη σταθερότητας στις απόψεις των υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, αλλάζουν απόψεις καθημερινά.
«Στα 1.000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι έγινε τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας έλεγε ότι δημιουργήθηκαν 1.200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ, όπως είπε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν.
Πλειοδοτώντας στους εμβολιασμούς
Ανάλογη σύγχυση, είπε ο κ. Τσίπρας, υπήρξε και με τα εμβόλια, καθώς στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι θα εμβολιάζονται δύο εκατομμύρια πολίτες τον μήνα, ενώ στις 15 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τελικά θα γίνουν δύο εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο.
«Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000», παρατήρησε με νόημα ο κ. Τσίπρας. Ωστόσο δεν απέφυγε τον πειρασμό της άκριτης πλειοδοσίας, όταν κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει την προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς. «Πρέπει να ανοίξει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό», είπε ο κ. Τσίπρας, λες και αν αυτό ήταν δυνατό, αν υπήρχαν εμβόλια, δεν θα το έκανε η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών που ονομάζονται διεθνώς essential workers. «Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δυνατόν να μην είναι εμβολιασμένοι; Πώς μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί;» διερωτήθηκε.
«Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς, άμεσα», τόνισε, επιλέγοντας να αγνοήσει την πραγματικότητα, ότι εμβόλια δεν υπάρχουν.
Κατά τα άλλα, σκληρή κριτική άσκησε και όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, λέγοντας: «Πήγατε την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, να μη μπορείς να κάνεις μια βόλτα το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύσατε την άθληση σε διπλανό δήμο. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο.Μετά μας είπατε τελικά ανόητα τα έξυπνα μέτρα και επιτρέψατε τη διαδημοτική μετακίνηση.Αλλά δεν επιτρέπεται να ψωνίζεις από σούπερ μάρκετ μακρύτερα από τα δύο χιλιόμετρα».
Ο κ. Τσίπρας το απέδωσε με λίγα λόγια: «Κύριε Μητσοτάκη δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε».