Τα αποτελέσματα για τον δήμο της Αθήνας –από το εκλογικό κέντρο του Μπακογιάννη... | Dimitris Kapantais/ SOOC
Επικαιρότητα

Αλλαγή σελίδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πέντε περιφέρειες

Με την αποχή των ψηφοφόρων σε ανησυχητικά επίπεδα, ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έστειλε ένα μήνυμα προς την κυβερνητική παράταξη, καθώς οι υποψήφιοί της έχασαν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ ηττήθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας καθώς και άλλοι γαλάζιοι
Protagon Team

Οι κάλπες άνοιξαν και έκλεισαν για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή –με την αποχή να είναι και πάλι ανησυχητικά κυρίαρχη και τη συμμετοχή να καταρρέει στην Αθήνα στο 26,7%!

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα περιέγραψαν μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας –σε αντίθεση με το μήνυμα του πρώτου γύρου.

Το κυβερνών κόμμα έχασε τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου είχε δημάρχους, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ απώλεσε και την περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Επίσης σε άλλες περιφέρειες οι υποψήφιοι της ΝΔ έχασαν από τους λεγόμενους «αντάρτες» του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια βραδιά που δεν ήταν καλή για τη ΝΔ. Στον αντίποδα ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «νίκη του ΠΑΣΟΚ» και μια «πρώτη μεγάλη ήττα της ΝΔ».

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:59 Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2023.

23:58 Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών του 2023.

23:32 Μια «ιστορική» αλλαγή στον Δήμο Άργους: ο γνωστός και μη εξαιρετέος Δημήτρης Καμπόσος, απερχόμενος δήμαρχος, έλαβε 39,90% παρά την επιστροφή του στ του από τη ΝΔ. Δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Μαλτέζος με 60,10%.

23:20 Όπως έγινε γνωστό από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στεφανος Κασσελάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του και του επεσήμανε πως θα βρίσκεται δίπλα του και θα τον στηρίζει στα νέα του καθήκοντα. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον νέο δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα, με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερα εγκάρδια συνομιλία, τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονικης Στέλιο Αγγελούδη, στον οποίο μετέφερε τα θερμά του συγχαρητήρια.

23:11 Τελικό αποτέλεσμα στον δήμο Αθηναίων: Χάρης Δούκας 55,96% με 64.055 ψήφους, Κώστας Μπακογιάνης 44,04% με 50.403 ψήφους. Ο απερχόμενος δήμαρχος πήρε λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο!

23:05 «Ηταν στρατηγικό λάθος» του Κώστα Μπακογιάννη το debate, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στο Open για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αθήνα. Ο ίδιος εξήγησε ότι με την τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης ο απερχόμενος δήμαρχος «έκανε ορατό» τον Χάρη Δούκα.

22:53 «Αξιολογήθηκαν τα πεπραγμένα του δημάρχου», σχολίασε για το αποτέλεσμα στην Αθήνα, ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Open και αποκρούοντας τo επιχείρημα ότι η ήττα του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ Κώστα Μπακογιάννη ήταν αποδοκιμασία κατά της κυβέρνησης.

22:45 Στις περιφέρειες που κρίνονταν στη β’ Κυριακή, η ΝΔ κράτησε μόνο την Πελοπόννησο, χάνοντας από γαλάζιους «αντάρτες» σε Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ενώ ηττήθηκε και στη Θεσσαλία. Αναλυτικα:

♦ Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημ. Κουρέτας – που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ– επικράτησε του νυν περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ο οποίος στηρίζεται από την ΝΔ.

♦  Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης νίκησε τον Χρήστο Μέτιο.

♦ Στο Βόρειο Αιγαίο ο ανεξάρτητος νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουντζούρης επικράτησε του Αλκιβιάδη Στεφανή, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ.

♦ Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε τον υποψήφιο της Ν.Δ. και νυν Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη.

♦ Καθαρή νίκη του πέτυχε και ο Γιάννης Τρεπεκλής έναντι της Ρόδης Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

♦  Ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός επικράτησε του Πέτρου Τατούλη.

22:30 Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων, η παράταξη του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα καταλαμβάνει στο δημοτικό συμβούλιο 26 έδρες, του απερχόμενου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη οκτώ έδρες, του Κώστα Ζαχαριάδη τρεις, από δύο έδρες οι παρατάξεις του Νίκου Σοφιανού και του Ηλία Κασιδιάρη και από μία οι επικεφαλής των παρατάξεών τους Κώστας Παπαδάκης και Ελένη Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 είναι η εξής:

Δούκας Χάρης, Μπέη – Καραμπότσου Ρωξάνη- Ευαγγελία, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γεννηματά Ιωάννα (Τζίνη), Στρατηγάκη Μαρία, Δούρου Όλγα, Βασιλείου Χριστίνα, Γιαννοπούλου Καλλιόπη (Πόπη), Αγρόγιαννη – Μουκριώτου Ζαχαρούλα, Λαλιώτης Νικόλαος, Χειμωνάς Αθανάσιος, Γιάνναρος Γεώργιος-Κωνσταντίνος, Σκουμπουρδή Αρτεμις, Ζωντήρου Ελένη, Μπάρκα Βασιλική, Ευαγγελίδου Μάρω, Χρυσόγελος Νίκος, Σιδερή Δήμητρα, Γεωργιάδης Θωμάς, Γιαννόπουλος Ευάγγελος, Φούντζουλα Μίνα, Χαρλαύτης Παναγιώτης – Πάρης, Μαντζαβίνου Έλενα, Γραμματικόγιαννης Ανδρέας, Βελεγράκης Μανόλης, Λιμνιωτάκη Δέσποινα, Μπακογιάννης Κώστας, Αβραμίδης Νικόλαος, Τεντόμας Χρήστος, Καλαμπόκας Μανόλης, Έβερτ Αλβέρτη Αλεξία, Βουλγαράκης Γεώργιος, Γκαγκάκη Δημητριάδου Κατερίνα, Κολλάτος Σάκης, Ζαχαριάδης Κώστας, Αλεβυζάκη Δέσποινα, Βουτυράκου Διάνα, Βουρδουμπάς Χάρης, Κασιδιάρης Ηλίας, Γιάννα Μπέττυ, Παπαδάκης Κώστας, Παπαδοπούλου Ελένη.

22:27 Ητήθηκε στο Ναύπλιο ο δήμαρχος που άφηνε περιττώματα στον αντίπαλό του. Με την ενσωμάτωση στο 97,26% ο Δημήτρης Ορφανός εξελέξη με 63,69% (9.874 ψήφους) του Δημήτρη Κωστούρου που συγκεντρώνει 36,31% (5.630 ψήφους).

22:25 Νικητής της αναμέτρησης για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος (και πρώην βουλευτής της ΝΔ) Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος έλαβε 56,72% έναντι του σημερινού περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος στηρίχθηκε επισήμως από τη ΝΔ και έλαβε 43,65%.

Ο κ. Αμανατίδης, καταχειροκροτούμενος από φίλους και μέλη της παράταξής του στο εκλογικό του κέντρο στην Κοζάνη, δήλωσε ότι το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι «κέρδισε η Δυτική Μακεδονία, ότι σήμερα κερδίσαμε τα όνειρά μας. Είμαστε μια ομάδα που πιστέψαμε στις δυνατότητες των ανθρώπων της Περιφερείας μας, ότι μπορεί ότι ο τόπος μας να πάει καλύτερα κι ενώσαμε τις δυνάμεις μας να πάμε όλοι μαζί».

Τόνισε ότι «για να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές μας έπρεπε να έχουμε συμμάχους. Συμμαχήσαμε άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες, δώσαμε έμφαση στα καθημερινά και σημασία και στα μεγάλα. Συναντήσαμε τους νέους ανθρώπους, τους είπαμε τι σκεφτόμαστε για τους ιδίους και το μέλλον τους. Τους είπαμε αλήθειες, τους κοιτάξαμε στα μάτια και τους ζητήσαμε να μας εμπιστευθούν».

22:20 Μεγάλη ήταν η νίκη του Κώστα Μουτζούρη στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έναντι του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ πρώην υπουργού Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Μουτζούρης επανεξελέγη με 54,70%.

«Θέλω να συγχαρώ τον αντίπαλό μου για τον αγώνα που έδωσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Θέλω να τον συγχαρώ για ό,τι κατάφερε να κάνει. Όμως ο λαός του Βορείου Αιγαίου αρνείται τις δομές, αρνείται την μεταναστευτική κρίση. Θα σταθούμε όρθιοι και θα αντισταθούμε αν χρειαστεί. Σήμερα νίκησε η αυτοδιοίκηση. Σήμερα νίκησε ο λαός. Δεν νίκησαν τα κατεστημένα των Αθηνών. Κέρδισε ο λαός. Ευχαριστώ πολύ», δήλωσε.

22:11 Για νίκη του ΠΑΣΟΚ και πρώτη ήττα της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

22:09 «Σε μεγάλο βαθμό ο Κώστας Μπακογιάννης πλήρωσε τον Μεγάλο Περίπατο», σχολίασε, στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

21:32 Σαρωτική ήταν η νίκη του Ιωάννη Τρεπεκλή στην περιφέρεια Ιωνίων Νήσων: με 65,43% επικράτησε έναντι της Ρόδης Κράτσα, η οποία είναι η απερχόμενη περιφερειάρχης και στηρίχτηκε επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία.

21:30 Ο Κώστας Αγοραστός, απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε μετά την ήττα του: «Κατορθώσαμε να πάμε τη Θεσσαλία πολύ ψηλά, να την ανεβάσουμε ψηλά, ψηλά στην Ευρώπη, ψηλά στον κόσμο. Αλλά θέλω να ευχαριστήσω και όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε. Εμείς προσπαθήσαμε με τη δουλειά μας να επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο την εμπιστοσύνη τους».

21:28 Νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξελέγη ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος επικράτησε του Πέτρου Τατούλη.

Ο κ. Πτωχός, ο οποίος έλαβε ένα ποσοστό 52,78%, είπε:

«Ηταν μία σπουδαία νίκη. Ευχαριστώ όλους τους πολίτες από οποιαδήποτε πολιτική ενότητα. Θα είμαστε μαζί, πάντα θα είμαστε μία ομάδα. Θα δουλέψουμε μαζί χωρίς να σταματήσουμε καμία μέρα. Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα. Ευχαριστώ τη Νέα Δημοκρατία, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα είναι η αφετηρία είναι μεγάλες νίκες. Υπάρχει καλύτερο αύριο για τη Πελοπόννησο. Θα προχωράμε μπροστά, αφήνουμε πίσω τις τοξικότητες».

21:27 Ο Κώστας Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ότι τον Χάρη Δούκα υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

21:25 «Η Πελοπόννησος σήμερα μίλησε, η Πελοπόννησος σήμερα νίκησε, η Πελοπόννησος σήμερα έδωσε απαντήσεις, η Πελοπόννησος σήμερα αποφάσισε να πάει μπροστά με το Δημήτρη Πτωχό Περιφερειάρχη», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

21:22 Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε την επικράτηση του Χάρη Δούκα επί του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων, στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Είναι μια μεγάλη αλλαγή και μια μεγάλη νίκη. Είναι ένα μήνυμα ότι όταν συσπειρώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή» προσθέτοντας ότι «η αλλαγή θα έρθει με τον Χάρη Δούκα» που είναι «ένα πρόσωπο με γνώσεις, ικανότητες αλλά και όραμα, μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Η ανατροπή θα έρθει με τις πολιτικές του Χάρη Δούκα που προωθεί ένα νέο όραμα για την Αθήνα. Ένα όραμα βιώσιμης ανάπτυξης, όραμα πράσινης ανάπτυξης, ένα όραμα ανθρωπιάς».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε μάλιστα ότι «η Αθήνα μπορεί να γίνει πρωτοτυπία και να αποτελέσει παράδειγμα για το πού πρέπει να πάει η Ελλάδα» και έδωσε συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της πρωτεύουσας.

21:19 Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ο θριαμβευτής των εκλογών στην Αθήνα έφτασε στο προεκλογικό του κέντρο. «Σήμερα η Αθήνα νίκησε. Η πόλη αλλάζει σελίδα», είπε, ευχαριστώντας τους Αθηναίους για την «τιμή που του έκαναν».

Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι οι πολίτες της Αθήνας κατάφεραν το ακατόρθωτο και πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη και δημιουργική.

Ευχαρίστησε επίσης τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κώστα Ζαχαριάδη και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει όλες τους τις δυνάμεις και ότι θα είναι δίπλα σε όλους τους Αθηναίους.

«Το πιο ωραίο ταξίδι τώρα ξεκινάει, μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

20:54 Στην περιφέρεια Θεσσαλίας καθαρή ήταν η νίκη του Δημήτρη Κουρέτα, έναντι του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, με την ενσωμάτωση στο 94,02%.

«Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή η νίκη, δεν μπορώ να πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

20:43 Σε δηλώσεις προχώρησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που, και στον β΄ γύρο, τίμησαν με την ψήφο τους τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με το γαρύφαλλο.

Το βήμα, που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα, με την εκλογή δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στο Χαϊδάρι με Δήμαρχο τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με Δήμαρχο τον Βαγγέλη Σίμο, ενώ αυτή τη στιγμή δίνεται η μάχη ψήφο την ψήφο και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή.

Έτσι μαζί με την Ικαρία, που από τον α’ γύρο εξέλεξε δήμαρχο τον Φανούρη Καρούτσο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι πλειοψηφία σίγουρα σε 5 συνολικά Δήμους της χώρας.

Οι δημοτικές αυτές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους.

Ιδιαίτερα, η συνεχιζόμενη για τρίτη φορά επικράτηση στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Πάτρα, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε η δημοτική αρχή, δείχνει την επιβράβευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων της Πάτρας στη δημοτική αρχή Πελετίδη, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αυτή έχει. Μια δημοτική αρχή που παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της Πάτρας, επειδή ακριβώς ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στο κράτος και τους μηχανισμούς του, επειδή δεν συμβιβάστηκε με το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Είναι μια νίκη που έχει γενικότερη πολιτική σημασία που δείχνει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αναμέτρηση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή υλοποιείται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα.

Το υψηλό ποσοστό αποχής, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο κυρίως γύρο, παρόλο που εμείς δεν υιοθετούμε μια τέτοια στάση, θεωρούμε ότι περικλείει, όμως, επίσης σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψης της λογικής του “μικρότερου κακού”, δηλαδή της επιλογής μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν διαφέρουν και πολύ σε κεντρικά ζητήματα, αλλά και απαξίωσης, πρέπει να πούμε, απέναντι στον “θεσμό” της τοπικής διοίκησης με τον ταξικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Προφανώς είναι ζητούμενο η διαμαρτυρία, να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Συνολικά επιβεβαιώνεται και με τα σημερινά αποτελέσματα ότι, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό ακόμα, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Έχουμε επίγνωση των μεγάλων ευθυνών μας για να είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, μαζί του στα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μία πολιτική που ειδικά σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και τις περιφέρειες, έχει συμμάχους τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Για να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους και όλες!».

20:41 «Σίγουρα δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση πρέπει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους περιφερειάρχες και τους δημάρχους που εξελέγησαν την δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή» δήλωσε αρχικά, έξω από τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και προσμένουμε σε μία γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους».

«Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων, βγήκαν την πρώτη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μία αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της νέας Δημοκρατίας», συνέχισε.

«Να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή, κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Από κει και πέρα ως προς τα πολιτικά μηνύματα ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανα πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα. Εξάλλου για όσους επιθυμούν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες καταγράφηκε με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων. Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες».

20:33 Την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου Πατρέων κατάφερε να επιτύχει στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης.

«Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν έγινε κατορθωτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πελετίδης στην πρώτη του δήλωση.

20:19 «Ο Μπακογιάννης πλήρωσε την Πανεπιστημίου», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος. «Ηταν καλός δήμαρχος, τον αδίκησε η Πανεπιστημίου» ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

20:15 Σε μια πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε μια ανάρτηση στην οποία επιχείρησε να πιστωθεί της επιτυχίες.

20:00 «Η αποψινή δεν είναι μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία» σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτικό πάνελ.

19:59 Την ήττα του αναγνώρισε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σε όλη μου τη διαδρομή είχα γνώμονα μόνο την εξέλιξη της πόλης, κοινωνικά, πολιτικά αναπτυκιακά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας τονίζοντας πως ποτέ δεν κρύφτηκε ή φυγομάχησε ακόμα κι όταν είχε προσωπικό κόστος και για αυτό η πόλη τον τίμησε εκλέγοντας τον ως δήμαρχο πριν από τέσσερα χρόνια. Δήλωσε πως είναι περήφανος γιατί σε ένα ασταθές περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται σε επίπεδο πολιτικής, με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, η Θεσσαλονίκη έμεινε όρθια και με σημαντικές προοπτικές. Υπογράμμισε πως η σημερινή κρίση των πολιτών είναι πλήρως σεβαστή και τόνισε πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και για αυτό δεν κινείται με βάση τον πολιτικό χρόνο.

19:56 «Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον νεοεκλεγμένο δήμοαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και του έδωσα συγχαρητήρια», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα.

«H ευθύνη του αποτελέσματος φέρει (sic) αποκλειστικά εμένα. Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα: με το κεφάλι ψηλά», προσέθεσε για να τονίσει ότι είναι στη διάθεση του νικητή.

19:52 Η πρώτη εικόνα για τις περιφέρειες:

Στη Θεσσαλία προηγείται ο Δημήτρης Κουρέτας έναντι του Κώστα Αγοραστού. Με καταμετρημένο το 28% των ψήφων λαμβάνει ποσοστό 57,25% ενώ ο σημερινός περιφερειάρχης 42,75%.

Ελαφρύ προβάδισμα στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ο Δημήτρης Πτωχός έναντι του Πέτρου Τατούλη. Με ενσωματωμένο το 35% των εκλογικών τμημάτων λαμβάνει ποσοστό 51,78% έναντι 48,22% του συνυποψηφίου του.

Σε ντέρμπι εξελίσσονται οι εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Στη πρώτη ο Χριστόδουλος Τοψίδης προηγείται με 50,97% ενώ ο σημερινός περιφερειάρχης έχει αποσπάσει το 49,03% των ψήφων (ενσωμάτωση 45%). Στη δεύτερη ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει λάβει μέχρι τώρα (ενσωμάτωση 46%) ποσοστό 52,58%, ενώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής το 47,42%.

Ο Ιωάννης Τρεπεκλής εξασφαλίζει σαφές προβάδισμα στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Με ενσωματωμένο σχεδόν το 25% των εκλογικών τμημάτων λαμβάνει το 67,20% των ψήφων έναντι 32,79% της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Στη Δυτική Μακεδονία προηγείται ο Γιώργος Αμανατίδης με 55,92% έναντι 44,08% του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη (ενσωμάτωση 50%).

!! 19:48 Η εκτίμηση αποτελέσματος του υπουργείου Εσωτερικών:

Αθήνα: Χάρης Δούκας 56% – Κώστας Μπακογιάννης 44%

Θεσσαλονίκη: Στέλιος Αγγελούδης 67,1% – Κωνσταντίνος Ζέρβας 32,9%

Πάτρα: Κώστας Πελετίδης 56,7% – 43,3% Κωνσταντίνος Σβόλης

19:45 Μεγάλη νίκη του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Χάρη Δούκα, στην Αθήνα έδειξαν τα αποτελέσματα στο 62% της ενσωμάτωσης. Σε αυτό το σημείο της καταμέρτησης ο κ. Δούκας είχε 55,89%, με τον Κώστα Μπακογιάννη (ΝΔ) να περιορίζεται στο 44,11%

Η διαφορά είναι σημαντική και φαίνεται ότι δεν μπορεί να αλλάξει ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών.

19:40 Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αναμενόταν μεγάλο ντέρμπι, φαίνεται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, μεγάλο προβάδισμα να έχει ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κουρέτας.

Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση στο 23,61%, ο κ. Κουρέτας καταγράφει ποσοστό 57,10%, ενώ ο Κώστας Αγοραστός της ΝΔ έχει 42,90%.

19:37 Με την ενσωμάτωση στο 33,04%, ο Χάρης Δούκας συγκεντρώνει 55,49% (19.023 ψήφοι) και ο Κώστας Μπακογιάννης 44,51% (15.260 ψήφοι).

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπολογίζεται στο 24,19%.

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μπακογιάννης είχε συγκεντρώσει ποσοστο 41,35% και ο κ. Δούκας 14,19%.

19:30 Για «ήττα στην Αθήνα, όπως όλα φαίνονται» έκανε λόγο η Σία Κοσιώνη, βασική παρουσιάστρια του πάνελ του ΣΚΑΙ και σύζυγος του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Στο 17% της ενσωμάτωσης ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας είχε 55,19%.

«H Αθήνα για εμάς θέλει ανάλυση» είπε ο Μάκης Βορίδης.

19:27 Ο Ανδρέας Δρυμιώτης είπε στον ΣΚΑΪ ότι το αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη έχει κριθεί: 67,7% ο Στέλιος Αγγελούδης στο 17% της ενσωμάτωσης, με 32,3% για τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

19:21 Ενα προβάδισμα του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρη Δούκα, για τον δήμο Αθηναίων έδειχναν τα πρώτα –αλλά όχι ενδεικτικά– αποτελέσματα στην πρωτεύουσα.

«Αν είναι έτσι, είναι έκπληξη» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης. Είναι θέμα προσώπων, προσέθεσε.

19:16 Στη Θεσσαλία, στο 4,3% των εκλογικών τμημάτων ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρης Κουρέτας εμφανιζόταν να προπορεύεται με 53,3% έναντι 46,7% του απερχόμενου περιφερειάρχη (και υποστηριζόμενου από τη ΝΔ) Κώστα Κουρέτα.

19:14 Θρίλερ για την περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα: στο 7,9% της ενσωμάτωσης ο Πτωχός με 50,1% και ο Πέτρος Τατούλης με 49,9%.

!! 19:03 Τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέλιο Αγγελούδη έδωσε ως νέο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης το exit poll της Interview για το politic.gr. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα σημαίνει μια ήττα για τη Νέα Δημοκρατία η οποία είχε στηρίξει τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τον α’ γύρο είχε συμπορευθεί με τον κ. Ζέρβα, λέγοντας ότι «η επόμενη τετραετία θα είναι αυτή της Θεσσαλονίκης με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα». Ωστόσο στην εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ δεν πήγε στη Θεσσαλονίκη.

19:01 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε πριν λίγο στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με το που έκλεισαν οι κάλπες του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τον 3ο όροφο της οδού Πειραιώς, μαζί με τον πυρήνα των στενών συνεργατών του.

18:55 «Ο κ. Αγγελούδης με πολλή επιμέλεια έκρυψε την κομματική του στήριξη», σχολίασε με νόημα, στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για τη μάχη στον δήμο Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που είχε το χρίσμα της ΝΔ, να χάσει τελικά τη δημαρχία σε ένα προπύργιο της παράταξης.

17:59 Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α’ γύρου):
– Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 30,1% (44,4%)

– Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%)

– Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%)

– Ηπείρου 36,3% (49,2%)

– Θεσσαλίας 32,5% (48,7%)

– Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%)

– Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48%)

– Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%)

– Αττικής 29,5% (36,8%)

– Πελοποννήσου 27,2% (44,7%)

– Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%)

– Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44%)

– Κρήτης 46,3% (53,2%).

17:52 Εως τις 17:30 είχαν ψηφίσει 1.765.000 πολίτες, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 31,2%, έναντι 42,6% στον α’ γύρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών.

12:22 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 12:00 στο 21ο Γενικό Λύκειο Γκράβας στο τμήμα 610, όπως είχε ψηφίσει και την περασμένη Κυριακή.

12:03 «Δεν εμφανίστηκα τους τελευταίους μήνες και δεν έχω κρυφτεί ποτέ»: αυτό είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί της Κυριακής για τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.

«Σήμερα η πόλη αποφασίζει για το μέλλον της, αν θα συνεχίσουμε μαζί με δυναμικά σταθερά βήματα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ή αν θα γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη των προηγούμενων δεκαετιών, των μηχανισμών, των αναβολών, των ακυρώσεων», είπε δηκτικά.

«Ξεβολέψαμε πολλούς το 2019 που σήμερα συνασπίστηκαν και απέναντι σε κάθε Θεσσαλονικιά και κάθε Θεσσαλονικιό που απεχθάνεται το παρασκήνιο», δήλωσε.


«Με ξέρετε πολύ καλά, ξέρετε ποιος είμαι. Ξέρετε τη δουλειά που έχω κάνει. Δεν έχω κρυφτεί ποτέ. Δεν εμφανίστηκα τους τελευταίους μήνες. Εχω πρόγραμμα και σχέδιο απέναντι στο άγνωστο που κάποιοι υπόσχονται. Μαζί σας καλώ να συνεχίσουμε για τη Θεσσαλονίκη του 2030», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω. Ζητώ την ανανέωση εμπιστοσύνης. Ναι στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο δήμαρχος της πόλης.

11:00 Ο διεκδικητής της δημαρχίας στην Αθήνα, Χάρης Δούκας, έκανε με δήλωσή του λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής έκκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στον επαναληπτικό γύρο.

«Την περασμένη Κυριακή οι Αθηναίες και οι Αθηναίες άνοιξαν τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην πόλη. Σήμερα ολοκληρώνουμε το άλμα για την Αθήνα του αύριο. Για μια Αθήνα πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική για όλους,» δήλωσε.

«Προϋπόθεση η μεγάλη συμμετοχή. Ελάτε να ψηφίσετε με αισιοδοξία. Πάρτε την αναμέτρηση αυτή στα χέρια σας για τη νίκη της Αθήνας, για να μείνει ζωντανή η ελπίδα. Ελάτε μαζί να νικήσουμε», είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον Δήμο Αθηναίων.

Η δήλωση του κ. Δούκα έγινε έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, παρουσία υποστηρικτών του.

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε κάνει κι εκείνος έκκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του επαναληπτικού γύρου.

10:55 Αισιόδοξος για τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.

«Σήμερα η πόλη παίρνει μια μεγάλη απόφαση, παίρνει μπρος κι όλοι γινόμαστε ένα», δήλωσε αφού ψήφισε.

«Βρίσκουμε τον ρυθμό της Ιστορίας. Αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη, δεν περισσεύει κανείς. Αγαπάμε την πόλη, τις βόλτες στο λιμάνι, στην παραλία, ανεβαίνουμε στα τείχη», είπε με φαρδύ χαμόγελο μπροστά στις κάμερες στο 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

«Βλέπουμε αυτή την όμορφη πόλη και θέλουμε να δουλέψουμε γι΄ αυτήν. Δεν περισσεύει κανείς και την επόμενη μέρα γυρίζουμε σελίδα. Βρίσκουμε τις λύσεις για την καθημερινότητα και γινόμαστε μια μεγάλη ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο κ. Αγγελούδης είναι αντίπαλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα

10:10 Παρέα με τον γιο του, Δήμο, ψήφισε νωρίς το πρωί, στο 1ο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Ομορφη μέρα. Σήμερα αποφασίζουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες για το μέλλον της γειτονιάς τους, της πόλης τους . Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, ψηφίζουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το αύριο», δήλωσε. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους εκλογείς να αυξήσουν την παρουσία τους στις κάλπες αυτή τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ώρα που η ροή ψηφοφόρων στις δύο πρώτες ώρες της διαδικασίας είναι εμφανώς μικρότερη.

«Εννοείται ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή. Είναι πραγματικά μια ωραία Κυριακή. Προτρέπω όλους πριν τη βόλτα τους να περάσουν από τις κάλπες, η Αθήνα είναι όλων», τόνισε.

09:55 Στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε τη νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις εκφράζουμε την καταδίκη μας στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά στους εκπροσώπους όλων των άλλων συνδυασμών», δήλωσε.