Οι εξέδρες για το Τρίαθλο άδειες - τα νερά του Σηκουάνα ήταν πολύ μολυσμένα για να μπορέσουν να τα κολυμπήσουν οι αθλητές | REUTERS/Aleksandra Szmigiel
Επικαιρότητα

Αναβλήθηκε ο αγώνας τριάθλου λόγω μολυσμένων νερών στον Σηκουάνα

Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό του ποταμού, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επιδείνωσαν την κατάσταση και οδήγησαν τους διοργανωτές στην αναβολή του τελικού ανδρών
Protagon Team

Στην απόφαση να αναβληθεί η διεξαγωγή του τριάθλου ανδρών προχώρησαν οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, σε μία ακόμη δύσκολη στιγμή για τη διοργάνωση. Αυτή τη φορά αιτία αποδείχτηκε η ποιότητα των νερών του Σηκουάνα, η οποία επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία 24ωρα σε βαθμό που να μην είναι επιτρεπτεί η διεξαγωγή του αθλήματος.

Ο αγώνας επρόκειτο να ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική ώρα), αλλά αναβλήθηκε για την Τετάρτη στις 09:45 (10:45 τοπική ώρα), μετά την ολοκλήρωση του αγώνα των γυναικών και εφόσον αυτός γίνει βέβαια…

Το πρόβλημα είναι μεγάλο: τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα είχαν ακυρωθεί οι προπονήσεις κολύμβησης λόγω της ποιότητας του νερού στον ξακουστό ποταμό που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έχουν αναφέρει ότι δαπανήθηκαν περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε έργα ανάπλασης, ώστε να γίνει ο Σηκουάνας ασφαλής για κολύμβηση μετά από απαγόρευση 100 ετών. Ηταν ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο και μάλιστα πρόσφατα η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό κολύμπησε στο ποτάμι για να δείξει ότι τα νερά του είναι ασφαλή ( Ηδη εξάλλου υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες για την απόφαση των διοργανωτών να διεξαχθεί το άθλημα στα νερά του Σηκουάνα και τον Ιούνιο εφέτος το επίπεδο του E.coli ήταν 10 φορές πάνω το αποδεκτό όριο που επιβάλλουν οι αθλητικές ομοσπονδίες).

Η κατάσταση των υδάτων επιδεινώθηκε εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

«Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στον Σηκουάνα σήμερα αποκάλυψαν ότι η ποιότητα του νερού δεν παρείχε επαρκείς εγγυήσεις για τη διεξαγωγή του αγώνα», ανέφερε το World Triathlon.

«Παρά τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, οι μετρήσεις σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής εξακολουθούν να είναι πάνω από τα αποδεκτά όρια».

Ωστόσο, η έντονη βροχόπτωση στο Παρίσι την Παρασκευή και το Σάββατο χειροτέρεψε την ποιότητα των νερών και τελικά ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί ο αγώνας.

Η Παρασκευή 2 Αυγούστου παραμένει μια ημερομηνία έκτακτης ανάγκης και για τους δύο αγώνες.