| ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime
Επικαιρότητα

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor’s

Στην έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει ότι η πρόσθετη κερδοφορία από την παραγωγή ενέργειας χρηματοδοτεί την επιδότηση των καταναλωτών, καθώς και ότι η πιθανή επιβολή φορολογίας από την κυβέρνηση στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του κλάδου, θα έχει μικρή επίπτωση στην επιχείρηση
Protagon Team

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- από Β+ με σταθερή προοπτική, προχώρησε τη Δευτέρα ο οίκος Standard & Poor’s.

Στην έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει ότι η πρόσθετη κερδοφορία από την παραγωγή ενέργειας χρηματοδοτεί την επιδότηση των καταναλωτών, καθώς και ότι η πιθανή επιβολή φορολογίας από την κυβέρνηση στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του κλάδου της ενέργειας θα έχει μικρή επίπτωση στην επιχείρηση, καθώς τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι πολύ χαμηλά.

Η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της ΔΕΗ σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 22 Απριλίου, με το σκεπτικό – όπως αναφέρει – ότι αν χρειαστεί, το Δημόσιο που κατέχει το 34 % των μετοχών, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να στηρίξει την επιχείρηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης:

Η S&P αναφέρει ότι περαιτέρω αναβάθμιση της επιχείρησης (ευμενές σενάριο) μπορεί να αποφασιστεί αν συνεχιστεί η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της επιχείρησης και η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει αντίθετα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές, την καθυστέρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και το ενδεχόμενο πώλησης του 34,1 % των μετοχών του Δημοσίου.