Οι μετανάστες στη Γερμανία στρέφονται στην κεντροδεξιά και την ακροδεξιά, σύμφωνα με έρευνα για τις επικείμενες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα.
Η πλειοψηφία των Γερμανών με καταγωγή από άλλες χώρες, δηλώνουν πως θα ψηφίσουν κόμματα της Δεξιάς.
Η έρευνα διεξήχθη από το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που σχετίζεται με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ – ή πιο σωστά, του Αρμιν Λάσετ πλέον.
Καθώς στη Γερμανία ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός πολιτών που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα διαμονής τους -περισσότεροι από 13 εκατομμύρια, ενώ στη Βρετανία ζουν 9,5 εκατ.- οι πολιτικές συνέπειες για τη χώρα θα είναι τεράστιες, όπως αναφέρουν οι Times.
Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα εμφανής στην τουρκική κοινότητα των τριών εκατ. ανθρώπων, η οποία παραδοσιακά ψήφιζε υπέρ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Για πολλά χρόνια άλλωστε, οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες επέμεναν στο μήνυμα ότι η Γερμανία δεν είναι χώρα μεταναστών.
Αυτό βέβαια άλλαξε. Παράδειγμα, η ίδια η Μέρκελ, που χρεώνεται τη στροφή του κόμματος στα αριστερά, στα 16 της χρόνια ως καγκελάριος, η οποία, το 2010, έλεγε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει και πέντε χρόνια αργότερα άνοιγε διάπλατα τις πόρτες της Γερμανίας για να μπει ένα εκατομμύριο μεταναστών από τη Συρία, κυρίως.
Σύμφωνα με την έρευνα, η στήριξη των τούρκων μεταναστών προς το SPD, έχει πέσει από 50% το 2015, στο 13% το 2019.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσο οι μετανάστες ενσωματώνονται οικονομικά και πολιτισμικά στη χώρα, τόσο πιο προς τα κεντροδεξιά κατευθύνονται πολιτικά. «Βλέπουμε μία διαδικασία κανονικοποίησης», είπε η Βιόλα Νέου, επικεφαλής της έρευνας.
Φαίνεται επίσης ότι οι μετανάστες δεν ψηφίζουν πλέον ως μπλοκ, αλλά ατομικά, σύμφωνα με τις πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις τους και ότι οι πολιτικές του SPD, που στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 15% των ψήφων, έναντι 37% του CDU, δεν προσελκύουν τους τούρκους μετανάστες.
Οσο για το ακροδεξιό AfD, έχει την ψήφο των μεταναστών κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.