Επικαιρότητα

Ανατροπή: Εγκληματική ενέργεια και όχι αυτοκτονία ο θάνατος Τσαλικίδη λέει η εισαγγελία

Με καθυστέρηση 13 ετών το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη ανοίγει και πάλι τον φάκελο της υπόθεσης με την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατ' αγνώστων
Protagon Team

Δεκατρία χρόνια μετά τον μυστηριώδη θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, τον Μάρτιο του 2005, και ενώ δύο εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποφανθεί ότι  επρόκειτο για αυτοκτονία – κρίση που ποτέ δεν δέχθηκε η οικογένεια του θανόντος- το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και όχι αυτοκτονία.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε μάλιστα στην άσκηση ποινική δίωξης κατ’ αγνώστων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μετά από σχετική παραγγελία του κ. Πεπόνη, ανοίγοντας ουσιαστικά την έρευνα ταυτοποίησης των δραστών.

Ο κ. Πεπόνης είχε αναλάβει να κρίνει αν συντρέχει λόγος ανάσυρσης από το αρχείο της υπόθεσης του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου 2005 λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού (στις 24 Ιανουαρίου 2005) στο κέντρο της Vodafone στην Παιανία.

Στις 31 Ιανουαρίου ο Τσαλικίδης είχε υποβάλει την παραίτησή του στους ανωτέρους του, τελικά όμως πείσθηκε να πάρει άδεια. Στις 9 Μαρτίου 2005 βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του.

Η υπόθεση Τσαλικίδη είχε τεθεί δύο φορές στο αρχείο, ακόμη και μετά την εκταφή του θανόντος, με πλήρη υιοθέτηση της εκδοχής της αυτοκτονίας. Την πρώτη έρευνα ειχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Η εντολή για την τρίτη κατά σειρά έρευνα δόθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνη Λιόγα,  σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους διότι προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.