Oι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, και της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν σε παλαιότερη κοινή συνέντευξη Τύπου | REUTERS
Επικαιρότητα

Ανατριχίλα σε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία από τα «φέρετρα» του Ερντογάν

Οργισμένη αντίδραση από τον αυστραλό πρωθυπουργό παρά τις εξηγήσεις του τούρκου πρέσβη στην Καμπέρα. Σε επαφή με τη νεοζηλανδή ομόλογό του, Τζασίντα Αρντερν, για «συντονισμένη απάντηση» στην μακάβρια πρόκληση του «Σουλτάνου» από την Καλλίπολη
Protagon Team

Καλλίπολη. Με το βίντεο της εκτέλεσης των πιστών στο τζαμί του Κράιστσερτς να παίζει πίσω του σε γιγαντοοθόνες, ο Ερντογάν (φωτογραφία κάτω) ξεσπαθώνει κατά της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας και εκμεταλλευόμενος πολιτικά τον θάνατο των 50 αθώων, κατηγορεί τις δύο χώρες για αντι-ισλαμισμό.

Αμέσως μετά, ανατρέχοντας στην Ιστορία με αφορμή την παρουσία του στην Καλλίπολη (εκεί όπου το 1915 ο στρατός των Οθωμανών αντιμετώπισε νικηφόρα τους δυτικούς Συμμάχους με επικεφαλής τους Βρετανούς και τη συμμετοχή αυστραλών και νεοζηλανδών στρατιωτών), o τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε στην «αγαπημένη» του συνήθεια: να εκτοξεύει ξεδιάντροπα απαράδεκτες απειλές με μόνο στόχο να γίνεται αρεστός στο ακροατήριό του.

Ετσι μετά τους «γκιαούρηδες που πέταξε στη θάλασσα η Σμύρνη» και ο Κεμάλ, ο «Σουλτάνος» βγήκε να απειλήσει με… φέρετρα Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς.

«Οπως οι παππούδες σας γύρισαν πίσω σε φέρετρα μετά τη μάχη της Καλλίπολης στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι θα συμβεί και τώρα σε όσους έρθουν με αντι-ισλαμικά αισθήματα», αναφώνησε, προκαλώντας ρίγη σε Καμπέρα και Ουέλιγνκτον.

Νεοζηλανδοί και αυστραλοί στρατιώτες αποβιβάζονται στην Καλλίπολη στις 25/4/1915. Στην εκστρατεία έλαβαν μέρος 410.000 Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί και 79.000 Γάλλοι. Στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία έχει καθιερωθεί η 25η Απριλίου ως Ημέρα ΑΝΖΑΚ, εις μνήμην των νεκρών της μάχης της Καλλίπολης

«Δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας από απόσταση 16.500 χιλιομέτρων, από τη Νέα Ζηλανδία, με τα μηνύματα που στέλνουν από εκεί. Αυτό (σ.σ. το μακελειό στο Κράιστσερτς) δεν ήταν μια μεμονωμένη πράξη, ήταν προσχεδιασμένο», συνέχισε στον ίδιο καταγγελτικό τόνο ο Ερντογάν καλώντας μάλιστα τη Ν. Ζηλανδία  να εκτελέσει τον δράστη.  «Αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνουμε εμείς», απείλησε ξανά.

Βαθιά ενοχλημένοι από το παραλήρημα Ερντογάν, οι πρωθυπουργοί της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, και της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, προέβησαν άμεσα στις πρώτες διαμαρτυρίες δια της διπλωματικής οδού.

«Είμαι προσβεβλημένος, βαθύτατα προσβεβλημένος από όσα αναληθή είπε ο τούρκος πρόεδρος», δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός και το πρωί της Τετάρτης κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Τουρκίας στην Καμπέρα, Κορχάν Καρακότς.

Λίγο αργότερα, ο Σκοτ Μόρισον ανακοίνωνε δημοσίως πως δεν δέχεται ως επαρκείς τις «δικαιολογίες» -όπως τις χαρακτήρισε- που του παρουσίασε ο τούρκος διπλωμάτης για το ξέσπασμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Περιμένω την άμεση ανάκληση των δηλώσεων και την Τουρκική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να ανασκευάσει τις ανακρίβειες που μετέδωσε για την πολιτική της Αυστραλίας», ήταν το αυστηρό του μήνυμα του, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν συμβεί άμεσα κάτι τέτοιο, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Αυστραλία, μεταξύ άλλων εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο έκδοσης Ταξιδιωτικής Οδηγίας για όσους σκέπτονται να επισκεφθούν την Τουρκία, ειδικά για τις εκδηλώσεις στις 25 Απριλίου, οπότε και έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η επέτειος της Μάχης της Καλλίπολης στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, γνωστή ως «η ημέρα των ANZAC» (ANZAC day).

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μόρισον, βρίσκεται σε επαφή με τη νεοζηλανδή ομόλογό του, Τζασίντα Αρντερν, για «συντονισμένη αντίδραση» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- στην τουρκική πρόκληση.

Από την πλευρά της, η Αρντερν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει εσπευσμένα στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς, προκειμένου όπως είπε, να «ξεκαθαρίσει πρόσωπο με πρόσωπο τα πράγματα» με τον αυθάδη Ερντογάν για όσα απαράδεκτα επιμένει να λέει μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς.