Δύο 24ωρα μετά τη γνωστοποίηση περί δανείου του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθούν οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του κόμματος, τα ερωτήματα είναι πολλά, οι απαντήσεις ελάχιστες και η όλη κατάσταση έχει ήδη γεννήσει πολιτικές αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός Κουμουνδούρου.
Κατ’ αρχάς η διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο που δανείζει ένα αδιευκρίνιστο ποσό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι —στα κομματικά ΜΜΕ («Αυγή», «Στο Κόκκινο» κλπ) και στην Κουμουνδούρου— δημιούργησε αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος: κάποιοι διάβασαν μια ακόμα μομφή προς τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παράτησε την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί, άλλοι μια μομφή προς τους «11» της Νέας Αριστεράς που έφυγαν από το κόμμα και του στέρησαν τα έσοδα από τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις και άλλοι μια μομφή προς τους παλιούς γενικούς γραμματείες της Κεντρικής Επιτροπής, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (που επίσης έχουν αποχωρήσει) και είχαν ένα κόμμα στα πρόθυρα του οικονομικού φαλιμέντου
Η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, έσπευσε με ανάρτησή της να απαντήσει:
«Για να εξηγούμαστε
1. Οι βουλευτές που αποχωρήσαμε από τον ΣΎΡΙΖΑ πληρώσαμε -την πάγια μηνιαία εντολή προς τον ΣΎΡΙΖΑ μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου. Δηλαδή και ενάμιση μήνα μετά την αποχώρηση. Κάποιοι βουλευτές που έμειναν, δεν πλήρωναν ποτέ και μάλλον δεν πληρώνουν και τώρα. Επομένως ο ΣΎΡΙΖΑ δεν βρέθηκε σε οικονομική δυσχέρεια εξαιτίας των “11”.
2. Μέχρι την παραίτηση Τσίπρα τα οικονομικά του ΣΎΡΙΖΑ ήταν απολύτως τακτοποιημένα. Δεν χρώσταγε πουθενά και σε κανέναν.
3. Είναι παράδοξο που με τις εγγραφές τόσων χιλιάδων μελών -έτσι τουλάχιστον λέει η ηγεσία- ο ΣΎΡΙΖΑ βρίσκεται σε τέτοια οικονομική κατάσταση. Τα μέλη συνεισφέρουν, όπως και οι βουλευτές και τα στελέχη και οι πάντες, γιατί στην Αριστερά η συνδρομή ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, συνιστά εμπέδωση του “ανήκειν”, της αλληλεγγύης, εντέλει της κομματικής λειτουργίας.
4. Τα περί δανείου του πρόεδρου προς τον ΣΎΡΙΖΑ δεν είναι πια δικό μου θέμα να το σχολιάσω. Όμως θυμάμαι κάποιες άλλες εποχές, με ελάχιστη κρατική επιχορήγηση, τι κάναμε και πως το κάναμε.
Τότε όμως ήταν αλλιώς. Τότε ήταν κάποια βαρίδια».
Αλλά και ο κ. Σκουρλέτης απάντησε μέσω συνεργατών του που υπενθύμισαν πως κατά το χρονικό διάστημα που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ:
α) εξοφλήθηκε το δάνειο επτά εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει το κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
β) μειώθηκε κατά 40% ο αριθμός των επαγγελματικών στελεχών, ενώ υπήρξε εξορθολογισμός και στους μισθούς όσους στελεχών εργάζονταν επαγγελματικά στην Κουμουνδούρου.
γ) είχε ζητήσει από τους βουλευτές να δίνουν την συνδρομή τους στο κόμμα, όταν οι περισσότεροι από αυτούς εμφανιζόντουσαν να αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ακόμα και στην «Αυγή», ο Θανάσης Καρτερός έγραψε στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας το εξής:
«Ηθελαν κάποιοι να δείξουν πόσο καλός είναι ο Κασσελάκης; Ήθελαν να συκοφαντήσουν το “προηγούμενο καθεστώς” και κάποιους ανεπιθύμητους; Ήθελαν απλώς να βγάλουν τα απωθημένα τους; Σε κάθε περίπτωση υποτίμησαν τη ζημιά που κάνουν στον πρόεδρο τον οποίο κολακεύει, υποτίθεται, η διαρροή τους. Και φυσικά τη ζημιά που κάνουν στο κόμμα».
Αλλά τα οικογενειακά πάθη του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν σε αυτόν. Το πρόβλημα είναι ότι η κομματική διαρροή περί δανείου του κ. Κασσελάκη προς το κόμμα —με πληροφορίες περί 250.000 ευρώ— εγείρει ζητήματα αδιαφάνειας, τόσο για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τα οικονομικά του ίδιου του αρχηγού του.
Χωρίς επίσημη ανακοίνωση, είναι ασαφές αν τα χρήματα που φέρεται να δάνεισε ο πρόεδρος προς το κόμμα είναι από τον προσωπικό ή τον εταιρικό λογαριασμό του. Όπως ασαφές είναι αν υπάρχει ή όχι επιτόκιο στο δάνειο, ή ακόμα και ποιοι είναι συμβαλλόμενοι. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, «εταιρεία των συμφερόντων Κασσελάκη έδωσε δάνειο σε εταιρεία του ΣΥΡΙΖΑ». Έγινε έτσι; Άγνωστο.
Όπως άγνωστο είναι το ποσό του δανείου. Με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε πολιτικά φαιδρές καταστάσεις με τον Γιώργο Βασιλειάδη, αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει άγνοια για το ύψος του δανείου. Σε συνέντευξή του απάντησε ως εξής για τα περί 250.000 ευρώ: «Δεν νομίζω να είναι τόσο το ποσό». Τι σημαίνει αυτό το «δεν νομίζω»; Ξέρει ή δεν ξέρει ο κ. Βασιλειάδης; Είναι απάντηση αυτή από τον αν. γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ολη αυτή η θολούρα έδωσε την ευκαιρία στον Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της ΝΔ, να σχολιάσει σε συνέντευξή του στο Action24: «Ο κ. Κασσελάκης πιστεύω δεν έχει καταλάβει τους νόμους του κράτους και τι ρόλο έχει. Από πού είναι τα λεφτά; Από την εταιρεία του; Από τον προσωπικό του λογαριασμό; Από ποια δραστηριότητα; Λέει ότι έχει χρήματα από τη ναυτιλία, για σκεφτείτε να είναι από offshore…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την Κουμουνδούρου απάντησαν μέσω πηγών: «Το λες και θράσος να κουνάει το δάχτυλο ο “αδιευκρίνιστος” κύριος Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε ένα άτοκο και καθ’ όλα νόμιμο δάνειο, το οποίο δόθηκε για να πληρωθούν τα δώρα και οι μισθοί των εργαζομένων. Ως υπουργός Εργασίας το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει είναι να επικροτεί μια τέτοια ενέργεια και μάλιστα σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και η πλειοψηφία των εργαζόμενων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών».
Το μόνο που μάθαμε δηλαδή ήταν ότι το δάνειο ήταν άτοκο.