Ο Γιώργος Τσίπρας, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και ξάδερφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ανασχηματισμό προαναγγέλλει ο (εξάδελφος) Γιώργος Τσίπρας

Εν μέσω αποκαλύψεων που φέρνουν την κυβέρνηση σε αμηχανία, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης για να απαλλαγεί από τα βαρίδια, χωρίς να προσδιορίζει ποια είναι αυτά...
Protagon Team

Ηταν μία δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση. Αντιμετωπίζει ανοιχτά μέτωπα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, πιέζεται από αποκαλύψεις για την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα της Αττικής, βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με την Τράπεζα της Ελλάδος και όπως υποστηρίζει η ίδια και κάποια μέσα ενημέρωσης, απειλείται από ένα «οργανωμένο σχέδιο για την ανατροπή της», ένα πραξικόπημα σε εξέλιξη!

Αυτή η εβδομάδα, λοιπόν, λήγει με μία συνέντευξη του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος ουσιαστικά προαναγγέλλει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μιλώντας στα Νέα, για το φύλλο του Σαββατοκύριακου, ο κ. Γ. Τσίπρας, ξάδερφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε την ανάγκη για έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα αφαιρέσει βαρίδια και θα κάνει το έργο της πιο συνεκτικό και συντονισμένο.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στον δημοσιογράφο ο οποίος τον ρώτησε αν «εννοείτε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφαιρέσει τα πολιτικά βαρίδια από το σώμα της», ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «χρειάζονται μεγαλύτερες συνέργειες και συντονισμός του κυβερνητικού έργου ίσως με θεσμικό τρόπο». Διασαφήνισε ότι «μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια». Αρκέστηκε να προσδιορίσει ότι «το μεγαλύτερο βαρίδι είναι το να μην καταπιανόμαστε με τις παθογένειες που κληρονομήσαμε». Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώρισε ότι χάθηκε η ευκαιρία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να απαλλαγεί η κυβέρνηση από το εσωκομματικό παρελθόν, αφού κυριάρχησαν οι ισορροπήσεις και οι παθογένειες. Εξέφρασε όμως την ελπίδα του ότι δεν θα συμβεί ξανά το ίδιο καθώς υπάρχουν, «πολλά ικανά και συγκροτημένα στελέχη, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούν να στελεχώσουν κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό που πάσχουν από συντονισμό, με αποτέλεσμα τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες».

Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος, που -όπως είπε- «είναι μεγάλες», σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και «μεγάλες δυνατότητες». Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντιπαράθεση από συγκεκριμένους υπουργούς, δήλωσε ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι οι επιμέρους δηλώσεις αλλά η παραγωγική ανασυγκρότηση», ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι κάποιες ιδιωτικοποιήσεις αν ήταν στο χέρι μας δεν θα τις κάναμε». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα επιμείνει προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος παρά τις αρνητικές εξελίξεις με την Τράπεζα Αττικής. «Η κυβέρνηση θα επιμείνει, γιατί σήμερα οι τράπεζες με τα προβλήματα που έχουν χρηματοδοτούν ελάχιστα, έως καθόλου», τόνισε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε παράλληλα άλλου είδους χρηματοδοτικά ιδρύματα και εργαλεία». Επεσήμανε, πάντως, ότι σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους Θεσμούς.